Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), που ήταν απολύτως σύμφωνες μεταξύ τους, ύστερα από σύσκεψη των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (βλέπετε το κοινό από 17.1.25 δελτίο τύπου, επισυνάπτεται), λήφθηκε η ανωτέρω απόφαση για το 2025.
Σε ότι αφορά τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, αυτά θα επιστραφούν στους δήμους, σύμφωνα με τον νόμο, κατά 85% για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης και 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Παρά την ανωτέρω θετική εξέλιξη, η ΚΕΔΕ, με αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων (ΔΣ, Συνέδριο), είναι κάθετα αντίθετη με την επιβολή του άδικου τέλους ταφής, εναντίον της οποίας προσέφυγε, μαζί με 164 δήμους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με σκοπό την ακύρωσή του, κι αναμένει την έκδοση της απόφασής του.