Αύξηση των δημοτικών τελών για να τερματιστούν τα ελλείμματα

pixabay / kundennote_com
Την αύξηση των δημοτικών τελών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής με τις ψήφους της συμπολίτευσης ούτως ώστε να κλείσει οριστικά το σπιράλ των ελλειμμάτων που ξεκίνησε από τα χρόνια του Γιάννη Σταθόπουλου [2017] και συνεχίστηκε επί Βασίλη Ζορμπά [2019-2023] όπου στο τέλος εκτινάχτηκε ξεπερνώντας το 2021 το 1,5 εκ. ενώ το 2023 έκλεισε στα 2,2 εκ. ευρώ.

Του Στρατή Μαζίδη

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία το έλλειμμα για το 2024 στις 30/6/2024 βρισκόταν περίπου στις 800.000,00 ευρώ.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε χθες από τα αρμόδια στελέχη της Δημοτικής Αρχής αν τα τέλη παρέμειναν για ακόμη μια χρονιά αμετάβλητα, το προβλεπόμενο για το 2025 έλλειμμα θα ξεπερνούσε τα 2,2 εκ. ευρώ μη αφήνοντας παράλληλα περιθώρια για άλλες κινήσεις στον τομέα της καθαριότητας.

Ως εκ τούτου όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Μυλωνάκη αποφασίστηκε αύξηση των δημοτικών τελών ούτως ώστε αφενός να καλυφθεί το έλλειμμα κι αφετέρου να υπάρχουν οι πόροι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση στην καθαριότητα περιορίζοντας παράλληλα τα έξοδα. 

Ανέφερε ακόμη πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου του 2024 ορίζει με σαφήνεια την υποχρέωση ισοσκελισμού εσόδων - εξόδων που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη βάζοντας τέλος στα λογιστικά τρικ περασμένων χρόνων για την "κάλυψη" των ελλειμμάτων.

Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν από το 1.03 στο 1,39 για τα νοικοκυριά ενώ για τις επιχειρήσεις η αύξηση είναι ανάλογη με τα τετραγωνικά. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις άνω των 1.000 τμ των οποίων η φύση της λειτουργίας δικαιολογεί την τακτικότερη διέλευση απορριμματοφόρων [πχ σούπερ μάρκετ] όπου ο συντελεστής διπλασιάζεται.

Η αύξηση για ένα σπίτι 100 τμ υπολογίζεται σε 36 ευρώ το χρόνο / 3 ευρώ μήνα.

Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το 2025 περιλαμβάνει τα εξής:

1. Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τον κανονισμό καθαριότητας
2. Σταδιακή εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την πόλη
3. Πλήρης αξιοποίηση και επέκταση των γωνιών ανακύκλωσης στην πόλη για την ανάπτυξη των χωριστών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων
4. Εφαρμογή των αυστηρών νομοθετικών απαιτήσεων για διαλογή στην πηγή και παράλληλη ενημέρωση των μαθητών και πολιτών
5. Ανάπτυξη συλλογής επιπλέον ρευμάτων αποβλήτων (Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, CDS DVDs, Ακτινογραφίες, βρώσιμα λίπη και έλαια)
6. Σταδιακή επαναχωροθέτηση κάδων σε όλη την πόλη με γνώμονα τις πληθυσμιακές ανάγκες
7. Εκπαίδευση του προσωπικού στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων
8. Συστηματική παρακολούθηση των στοιχείων παραγωγής αποβλήτων
9. Θέσπιση δεικτών παρακολούθησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών διαχείρισης  αποβλήτων και καθαριότητας

Επίσης οι επιπλέον πόροι για το 2025 συνολικής αξίας περίπου 1.1 εκ θα επιτρέψουν στο Δήμο Αγίας Παρασκευής να προχωρήσει:

- Στην προμήθεια 1.000 νέων κάδων και 300 μεταλλικών καλαθιών
- Στις προσλήψεις 20 νέων υπαλλήλων στην καθαριότητα μέσω του προγράμματος 55-67
- Στην προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για εργαζόμενους
- Στην επισκευή, συντήρηση και καλλωπισμός των απορριμματοφόρων και αναβάθμιση στόλου μέσω leasing
- Στην προμήθεια άλλων μηχανημάτων (σπαστήρας, ηλεκτρική σκούπα)
- Διαγωνισμό για αλλαγή των υπαρχόντων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED για καλύτερο αποτέλεσμα (φωτεινότητα, εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελεσματική διαχείριση)
- Διασφάλιση 50.000 ευρώ για προμήθεια νέων λαμπτήρων

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη μέθοδο του leasing ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα έχει οχήματα των οποίων η συντήρηση, οι έκτακτες επισκευές, η ασφάλιση και τα τέλη κυκλοφορίας θα αποτελούν ευθύνη της ιδιοκτήτριας εταιρείας απαλλάσσοντας το Δήμο από έξοδα και τις υπηρεσίες από γραφειοκρατικές διαδικασίες κι αναθέσεις.

Σε αντίθεση με τους κ.κ. Οικονόμου, Τσιμπουκάκη και Αντωνίου οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση κινήθηκαν σε χαμηλό υψόμετρο ενώ δε διαφώνησαν με τη λογική των αυξήσεων, παρά μόνο με το ύψος τους. Ωστόσο, δε διαβάσαμε στην ανακοίνωση της Νίκης των Πολιτών ότι από τα 36 σεντς αύξηση στα νοικοκυριά, τα 25-26 έπρεπε να αποφασιστούν ούτως ή άλλως για να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα στα ανταποδοτικά. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά είδαμε μια παρουσίαση με πίνακες και στοιχεία, οι εν λόγω παρατάξεις ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τη μετάφραση των αυξήσεων σε ποσοστά καθώς άλλο να πεις ότι τα δημοτικά τέλη αυξάνονται κατά μ.ο. περί τα 36 ευρώ το χρόνο και διαφορετικό να μιλήσεις για... σοκ, αυξήσεις ύψους 35% ή το ακόμη πιο εντυπωσιακό, τη μεγαλύτερη αύξηση τελών στην ιστορία της πόλης, λες και είμαστε η Κωνσταντινούπολη ή η Αλεξάνδρεια. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σταθόπουλος, αντί να ασκήσει αυτοκριτική, καμαρώνει στην ανακοίνωσή του για τις επιλογές της περιόδου του που μας οδήγησαν στα ελλείμματα δίχως να λυθούν τα προβλήματα. Χαρακτηριστική η ατάκα του Β. Ζορμπά τα προηγούμενα χρόνια ότι την περίοδο 2014-2019 "δεν αγοράστηκε ούτε μια βίδα".

Αν πχ η σημερινή δημοτική αρχή χρεώνει ένα σπίτι με ένα καφέ το μήνα, ο κ. Σταθόπουλος το ανακούφισε με μισό κομμάτι τυρόπιτα.

Όπως και να έχει τα πράγματα είναι απλά. Η Δημοτική Αρχή μέσω των δημοτικών τελών, πέραν του κλεισίματος του ελλείμματος επιδιώκει να συγκεντρώσει ένα επιπλέον ποσό για να υλοποιήσει μέρος του σχεδιασμού της. Αν το κάνει και υπάρξει απτό αντίκρισμα, θα δικαιωθεί για την επιλογή της. Αν όχι, θα πληρώσει το λογαριασμό. 

---

ΥΓ: Μάταια περιμέναμε να ακούσουμε, αλλά δεν ειπώθηκε από κανέναν, ότι η λειτουργία ορισμένων φορέων [δυτικής προέλευσης που επιβαρύνουν με σημαντικό κυκλοφοριακό φορτίο την πόλη], θα δικαιολογούσε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κατηγορίας δημοτικών τελών, όπου η αύξησή τους θα μπορούσε να ήταν αντίστοιχη του φόρτου που επιφέρουν.

Νεότερη Παλαιότερη