pixabay / chenspec |
Του Στρατή Μαζίδη
Τα πράγματα με τα δημοτικά τέλη [γνωστά και ως ανταποδοτικά] είναι απλά. Τα έσοδα - έξοδα στον τομέα αυτό πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Αν επενδύεις στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό χρειάζεσαι πόρους και αν δεν υπάρχουν στο αντίστοιχο ταμείο, προχωράς σε αυξήσεις ώστε να έχεις χρήματα και πλεόνασμα, όταν δεν υπάρχουν ανάγκες δαπανών και τα χρήματα που συγκεντρώνονται, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες δημιουργώντας πλεόνασμα, τότε προχωράς σε μειώσεις.
Αυτές είναι οι λογικές επιλογές. Υπάρχει όμως και μια τρίτη:
Τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα αλλά για να πουλήσεις αφηγήματα στον κόσμο
τύπου "εμείς μειώσαμε τα δημοτικά τέλη" ή "τα κρατήσαμε παγωμένα", μασουλάς το μαξιλαράκι των περασμένων ετών που έχει δημιουργηθεί μεταθέτοντας τις δύσκολες αποφάσεις στον επόμενο.
Το παράδοξο είναι ότι μέχρι στιγμής η ελάσσονα αντιπολίτευση έχει βγει να στηλιτεύσει την επικείμενη αύξηση όταν πέρυσι ο απερχόμενος τότε Δήμαρχος Β. Ζορμπάς δήλωνε στον 94,3 FM:
Το κυρίαρχο θέμα βεβαίως, το μεγαλύτερο είναι τα ανταποδοτικά τέλη [...] και ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός θα τον φτιάξει, θα τον ψηφίσει μόνος του από την στιγμή που έχει την πλειοψηφία τον καινούργιο χρόνο [...] Για τα δημοτικά τέλη η Υπηρεσία ζητάει για να μπορέσουν να ισορροπήσουν μια αύξηση 20%. Να πάρει την ευθύνη να τη φέρει μόνος του και να την ψηφίσει. Δε θα περάσει βέβαια γιατί θέλει 17 ψήφους. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι θα κάνει, όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια.
Τι άλλαξε από πέρυσι όταν ο τότε Δήμαρχος αντί να εκτελέσει τα καθήκοντά του αντί να εισηγηθεί ως όφειλε αύξηση δημοτικών τελών, μετέθετε την ευθύνη στο διάδοχό του και σήμερα βγαίνει να καταγγείλει την αύξηση; Ρόλο.
Ωστόσο υπάρχει η αλήθεια των αριθμών, η οποία δεν αμφισβητείται.
Το 2010 επί διοίκησης Γιαννακόπουλου τα δημοτικά τέλη ήταν στο 1,54 για τα νοικοκυριά και στο 3,73 για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει κάθε χρόνο ένα περίσσευμα που έφτανε περίπου τα 1,6 εκ. ευρώ.
Το 2011 επί Β. Ζορμπά τα δημοτικά τέλη παρέμειναν σταθερά και έκτοτε αρχίζει μια εποχή η οποία καλύπτει τις περιόδους Ζορμπά - Σταθόπουλου - Ζορμπά όπου τα δημοτικά τέλη είτε μειώνονται, είτε παραμένουν σταθερά.
Εξαίρεση ήταν το 2013 η αύξηση από το 2,3 στο 7 για τα τέλη απόδοσης από επιχειρήσεις άνω των 1000 τμ των οποίων η δραστηριότητα δικαιολογεί τη συχνότερη διέλευση απορριμματοφόρων. Ωστόσο και αυτή η κατηγορία θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια αντίστοιχη πορεία κυμαινόμενη πλέον στο 5,15.
Τέλος το 2013 δημιουργείται μια νέα κατηγορία τελών για ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικές κλινικές που ξεκινά από το 5 και φτάνει σήμερα στο 4,42.
Τα τέλη οικιακής χρήσης από το 1,54 του 2010 έφτασαν σταδιακά στο 1,03 το 2019 όπου και παραμένουν.
Τα τέλη για επιχειρήσεις από το 3,73 υποχώρησαν στο 1,75 [κατηγορία 1-150 τμ], στο 2,48 [κατηγορία 151-600 τμ] και στο 2,86 [κατηγορία άνω των 601 τμ].
Καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουμε απλή αριθμητική, όταν μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα το αποτέλεσμα της αφαίρεσης στο τέλος της ημέρας από πράσινο γίνεται κόκκινο κάποια στιγμή.
Τα επταψήφια πλεονάσματα σταμάτησαν το 2013. Οι επόμενες γενναίες [σε ποσοστό, όχι σε ποσό] μειώσεις των δημοτικών τελών το 2014-15-16 από τους προηγούμενους Δημάρχους είχε ως αποτέλεσμα τα πλεονάσματα να γίνουν εξαψήφια και πενταψήφια. Από το 2017 περάσαμε πια στην εποχή των ελλειμμάτων στα ανταποδοτικά, ωστόσο η τότε διοίκηση Σταθόπουλου συνέχισε την πολιτική διατήρησης - μείωσης των δημοτικών τελών.
Το 2020 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τις 335.000,00 ευρώ και το 2021-2022 θα εκτοξευτεί στο 1.585.723,00 ευρώ και 1.606.912,00 ευρώ αντίστοιχα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή να διατηρεί τα τέλη σταθερά παρά τα πρωτοφανή σε ύψος ελλείμματα με την εντυπωσιακή αύξηση των εξόδων [αγορά εξοπλισμού, τιμές καυσίμων κτλ].
Για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία αλλά μάλλον είναι απίθανο να έχει αλλάξει η εικόνα.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
Πώς η διοίκηση Σταθόπουλου έκανε ενέργειες για την αγορά οικοπέδων για αμαξοστάσιο της υπηρεσίας καθαριότητας έχοντας περάσει σε έλλειμμα στα ανταποδοτικά και μασουλώντας τα έτοιμα; Δεν έπρεπε να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο;
Γιατί η διοίκηση Ζορμπά κινήθηκε για την αγορά εξοπλισμού και οικοπέδου εκτοξεύοντας τα ελλείμματα στα μεγέθη που προαναφέρθηκαν και δεν εισηγήθηκε την αύξηση των δημοτικών τελών [κι ας μην περνούσε], την οποία σήμερα καυτηριάζει ενώ το πιθανότερο είναι πως θα βάδιζε στον ίδιο δρόμο αν είχε επανεκλεγεί έχοντας πια ισχυρή πλειοψηφία;
Για ποιο λόγο οι προηγούμενες διοικήσεις έχοντας κληρονομήσει ένα status που άφηνε πλεονάσματα και αναλαμβάνοντας μια πόλη με σημαντικές ανάγκες σε θέματα δομών, αντί:
- να έχουν μια πόλη λαμπίκο,
- φωτισμένη,
- να δημιουργήσουν υποδομές πολλές εκ των οποίων είχαν την υποχρέωση να δημιουργήσουν ως τις 31/12/2023 όπως τα ΚΔΕΥ,
- να αποκτήσουν από χρόνια τους αναγκαίους χώρους για τη δημιουργία αμαξοστασίου, σταθμού μεταφόρτωσης, πράσινου σημείου κτλ
Διάλεξαν την πολιτική "εμείς μειώσαμε τα τέλη - δοξάστε μας";
Θα πει κανείς ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αγόρασε εξοπλισμό. Ισχύει, ωστόσο όπως έχει ήδη αναφερθεί σε δημοτικά συμβούλια αυτός ο εξοπλισμός εκτός του ότι αγοράστηκε πιο ακριβά, θα μπορούσε να είχε γίνει με τη μέθοδο του leasing, πλην όμως εκτόξευσε τα ελλείμματα κι έστειλε το λογαριασμό της αύξησης των δημοτικών τελών στη σημερινή δημοτική αρχή.
Η διοίκηση Μυλωνάκη προτίμησε να κάνει μια προσπάθεια να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά την πρώτη της χρόνιας ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να ανεβάσει το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στην καθαριότητα. Για να είμαστε ειλικρινείς έγιναν διάφορες κινήσεις, όπως πχ να εντοπιστεί το πραγματικά μάχιμα προσωπικό της υπηρεσίας και να υπάρχει ένας σχεδιασμός που σε άλλους έδειξε μια μικρή διαφορά [πχ στη γειτονιά μου τους τελευταίους μήνες απομακρύνεται η ανακύκλωση τα Σ-Κ], σε άλλους όχι. Πάρα ταύτα ίσως για την ίδια θα ήταν καλύτερα να είχε εκμεταλλευτεί τον περυσινό άνεμο της προηγούμενης δημοτικής αρχής ψηφίζοντας τις αυξήσεις που είχε εισηγηθεί η οικονομική υπηρεσία κερδίζοντας ένα 12μηνο στο κλείσιμο του ελλείμματος ώστε σήμερα να βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη οικονομική θέση.
Σε κάθε περίπτωση, προσοχή στον σανό που θα σερβιριστεί τις επόμενες ώρες καθώς οι ψηφοφόροι θεωρούνται εύκολο κοινό που ούτε ιδιαίτερα ασχολείται ούτε καμιά σπουδαία μνήμη διαθέτει. Εδώ συχνά ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δε θυμούνται τι είπαν ή τι ψήφισαν.