Του Στρατή Μαζίδη
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Σταθόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της θητείας του αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του Δήμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενοικίαση του Γιαβασείου, την αγορά της βίλας Ιόλα και την "τακτοποίηση" της διαφοράς που υπήρχε με τους κληρονόμους του Πρίγγουρη για την περιουσία του.
Είναι όμως τόσο ρόδινα τα πράγματα; Πρόκειται για σπουδαία κατορθώματα; Ή μπλέξαμε σε περιπέτειες;
Γιαβάσειο: Επί των ημερών του πρώην Δημάρχου προχώρησε το ζήτημα της αξιοποίησής του. Να θυμηθούμε όμως ότι αρχικά δικός του αντιδήμαρχος εκτιμούσε την αξία του ακινήτου επί της οδού Ερμού στα μόλις... 2 εκ. ευρώ με μια δική του συλλογιστική προτείνοντας στο τέλος να πουλήσουμε μια εν δυνάμει μηχανή παραγωγής χρήματος στον αιώνα τον άπαντα στο Ιστορικό Κέντρο για να αγοράσουμε του Μακρή.
Ήταν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της εποχής που απέτρεψαν αυτήν την εξέλιξη και μάλιστα χάρη στην τότε εισήγηση του συνδημότη μας κ. Μπομπόνη πήγαμε σε ένα υψηλότερο ενοίκιο, ωστόσο τα... μυστήρια δεν έλειψαν όπως η εισαγωγή του αυθαίρετου και διαβόητου όρου του 13% στο διαγωνισμό δίχως παράλληλα αυστηρά χρονικά πλαίσια εκμίσθωσης.
Αντιγράφουμε από πρόσφατο άρθρο μας:
- Ο κατά τον κ. Οικονόμου καταχρηστικός όρος του 13%, κατά μια προσέγγιση μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυθαίρετος. Τι είναι αυτός ο όρος που η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου και αυτός που χειρίστηκε το ζήτημα έβαλε μέσα στο συμβόλαιο; Υπάρχει μια πρακτική σε επαγγελματικές μισθώσεις, όταν κάποιος δίνει προσφορά για ένα ακίνητο μικρότερης διάρκειας από έναν έτερο διεκδικητή, να του δίνει ο εκμισθωτής ένα ποσοστό προσαύξησης [στα λόγια] του ενοικίου που προσφέρει, επειδή θα αποδεσμεύσει το ακίνητο νωρίτερα. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε στην πράξη και πως κάποιος που προσφέρει λιγότερα χρήματα, μπορεί να κερδίσει ένα ακίνητο.
Ο Γιώργος έχει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα. Η Μαρία προσφέρει 1000 ευρώ για δέκα χρόνια. Ο Δημήτρης προσφέρει 800 ευρώ για οκτώ χρόνια. Για τα δύο χρόνια λιγότερο που θα κρατήσει το ακίνητο, του αναγνωρίζεται μια αύξηση στα χαρτιά [κάτι σαν τη δημιουργική λογιστική παλαιότερων κυβερνήσεων] στο ενοίκιο κατά 13% για κάθε έτος, δηλαδή 800+26% = 1008 ευρώ.
Άρα ο Δημήτρης που προσφέρει 800 ευρώ πατώντας πάνω στον όρο του 13% επειδή απελευθερώνει το ακίνητο γρηγορότερα, λογίζεται ότι θα δίνει 1008 ευρώ [ενώ στην πράξη θα πληρώνει 800] και αφήνει τη Μαρία με την αγγελία στο χέρι να ψάχνει για διαμέρισμα.
Γιατί όμως η αποδέσμευση ενός ακινήτου νωρίτερα να θεωρείται επωφελής για τον ιδιοκτήτη; Για ποιο λόγο να μην είναι ζημιογόνος; Ή απλά αδιάφορη; Συνεπώς ο όρος αυτός εξ ορισμού είναι αυθαίρετος.
Όταν λοιπόν πας σε ένα διαγωνισμό όπου με τα κριτήρια που εσύ έθεσες, επικρατεί αυτός που δίνει λιγότερο και με τον οποίο έχουν προκύψει τα χίλια μύρια προβλήματα, μας ζητά την Αρτα και τα Ιωάννινα, είναι για να καμαρώνεις ή για να προσπαθείς να περνάς απαρατήρητος;
Βίλα Ιόλα: Ήταν μια απλή αγοραπωλησία, η οποία μάλιστα βρήκε αρκετή αντίσταση όχι μόνο σχεδόν στο σύνολο της τότε αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους αλλά κι εντός της τότε διοικούσας παράταξης, όχι για να μην αποκτηθεί το ακίνητο, αλλά για τους τρόπους χειρισμού και το υψηλότατο τίμημα δίχως παράλληλα να έχει παρουσιαστεί σχέδιο αξιοποίησης. Δεν αγοράζεις κάτι χωρίς να ξέρεις τι θα το κάνεις. Δεν πρόκειται για μια γκαρσονιέρα στη Λούτσα σε τιμή ευκαιρίας. Το ότι η αγορά της Βίλας Ιόλας ήταν αδιάφορη για τους πολλούς αποδείχθηκε περίτρανα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με τις επιδόσεις της τότε Δημοτικής Αρχής το 2019 και το 2023 στο Κοντόπευκο.
Περιουσία Πρίγγουρη: Για να αξιολογήσει ο πιθανός αναγνώστης την κατάσταση, μεταφέρω από παλαιότερο άρθρο:
Ιστορική παρένθεση: ο Πρίγγουρης άφησε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής τέσσερα διαμερίσματα και μια συνιδιοκτησία σε οικόπεδο με κτίσμα στην Αθήνα. Στη σύζυγό του άφηνε την επικαρπία, που σημαίνει ότι με το θάνατό της ο Δήμος θα καθίστατο πλήρης κύριος. Η σύζυγός του κινήθηκε δικαστικά για τη διεκδίκηση της νόμιμης μοίρας και κάπου εδώ άρχισε να μπερδεύεται η κατάσταση. Για μια σειρά γεγονότων ο χρόνος πέρασε, η χήρα απεβίωσε και το θέμα δεν έφτασε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. Πάρα ταύτα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγείται επί Γιαννακόπουλου [2001-2002] μια διαμοίραση 75-25 υπέρ του Δήμου με τους κληρονόμους της χήρας. Τον περασμένο Μάρτιο και όντας σε προεκλογική περίοδο, η απερχόμενη διοίκηση Σταθόπουλου αποφάσισε τη διαμοίραση των ακινήτων με τους κληρονόμους της χήρας συμφωνώντας ο Δήμος να κρατήσει τα 3 από τα 5 ακίνητα. Ωστόσο ο Κώστας Κατσάρας, γιος του αείμνηστου Δημάρχου Σωτήρη Κατσάρα, υποστηρίζει ότι από την στιγμή κατά την οποία η προσφυγή της συζύγου στα δικαστήρια δεν εκδικάστηκε και δεν υφίσταται τίποτε τελεσίδικο πως όλα όσα ακολούθησαν έως σήμερα, δεν ισχύουν και ο Δήμος είναι ο πλήρης κύριος των κληροδοτημάτων.
Δηλαδή από το 100-0 και το προτεινόμενο 75-25 φτάσαμε - χονδρικά - στο 60-40 όταν από τα 5 κρατώ τα 3. Τέτοιες τακτοποιήσεις μπορούν να ερμηνευτούν και ως εκχωρήσεις, παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις. Πάγια πολιτική τακτική στην Ελλάδα (πχ Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά).
Όταν λοιπόν κάποιος σου αφήνει πέντε πράγματα και εσύ παραχωρείς τα δύο [γιατί; είσαι large;], είναι για να καμαρώνεις;
Ωστόσο χθες ο Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης αναρωτήθηκε αν ο κ. Σταθόπουλος πλήρωσε το πρόστιμο που έριξε η ΕΥΔΑΠ στο δήμο για την παράνομη σύνδεση που είχε γίνει σε ένα από τα διαμερίσματα.
Ο επικεφαλής της Νίκης χωρίς καμία εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, δίχως καμία απόφαση δημοτικού οργάνου, λες και επρόκειτο για δικά του διαμερίσματα, παράνομα - όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος χθες από μικροφώνου - έδωσε τα κλειδιά σε άγνωστους ανθρώπους.
Ρωτούσε τότε ο Βασίλης Σάρκουλας:
Πόσοι πέρασαν από τα σπίτια; Ποιος κρατά και δίνει τα κλειδιά των σπιτιών αυτών; Για πόσο καιρό είχε αποφασισθεί να μείνουν; Σε ποιον θα έδιναν τα κλειδιά όταν θα έφευγαν; Ποιος υπέγραψε τα έγγραφα ώστε η Σύρια [προηγούμενη ένοικος του ενός διαμερίσματος] κατάφερε να γυρίσει το ρολόι της ΔΕΗ στο όνομά της, το οποίο τώρα όμως δεν μπορεί να βγάλει από πάνω της;
Και τι είπε ο κ. Σταθόπουλος χθες; "Έβαλα πάμφτωχους ανθρώπους στον καιρό της κρίσης, παρανόμως".
Αν είμαι πραγματικά φιλάνθρωπος, το κάνω με τη δική μου τσέπη και περιουσία δίχως να διατυμπανίσω τίποτε. Αν κάνω ό,τι κάνω και μετά στέλνω σε εσάς το λογαριασμό, τότε απλά είμαι τζάμπα μάγκας.
Όσο για το πρόστιμο που τότε είχε δεσμευτεί δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα το πληρώσει, ανέφερε χθες πως "η ΕΥΔΑΠ θα πάρει το δρόμο της, ας δούμε τι θα γίνει στο τέλος".
Μα ξέρουμε τι έγινε στο τέλος. Με την απόφαση [ΑΔΑ 621ΓΩ6Υ-Λ3Κ] της Οικονομικής Επιτροπής της 10ης Μαρτίου 2021 η υπηρεσία κάνει λόγο για οφειλές 19.686,71 προς την ΕΥΔΑΠ και 5.401,00 προς τη ΔΕΗ τα οποία πλήρωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής [δηλαδή όλοι εμείς] διότι αλλιώς θα υπήρχε πρόβλημα με την υπογραφή του συμβολαίου διανομής.
Ο κ. Σταθόπουλος δεν το γνωρίζει; Μα ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής που έλαβε την απόφαση, παρών κατά τη συνεδρίαση και αφορούσε τα χρήματα που είχε δεσμευθεί να πληρώσει διότι προκλήθηκαν από τους δικούς του χειρισμούς. Δηλαδή ψήφισε να πληρώσει ο Δήμος [εμείς], αυτό που είχε δεσμευθεί να εξοφλήσει ο ίδιος λόγω των δικών παράνομων - όπως παραδέχτηκε - ενεργειών.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τότε ο κ. Μυλωνάκης δεν παρέστη στη συνεδρίαση [για να μην το ψηφίσει;] ενώ ο Γ. Οικονόμου απείχε.
Επιτέλους, δεν κατεβήκαμε οι δημότες από τον Αρη, ούτε λείπαμε στον Καναδά 30 χρόνια.
Και αλήθεια, τι έγινε με τη γνωμοδότηση που έλεγε ο Βασίλης Ζορμπάς ως Δήμαρχος που θα ζητούσε από τη νομική υπηρεσία για να ακυρώσει τη διανομή, την οποία η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου έκανε λίγο πριν τις εκλογές του 2019 και συνεπώς με αμφισβητούμενη πολιτική νομιμοποίηση έχοντας άλλωστε απολέσει την πλειοψηφία; [άρθρο]
Αλλά ας πάμε και λίγο παραπέρα:
Δημαρχείο: Η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου πέταξε το δώρο της επιτροπής του ΥΠΕΣ που είχε απορρίψει τη μελέτη του Δημαρχείου και την έσωσε, παρά το γεγονός ότι δικό της στέλεχος τη χαρακτήριζε ως "σπάταλη". Αργότερα την έστειλε στην Περιφέρεια, αλλά...ξέχασε να στείλει ό,τι είχε να κάνει με τον εκβραχισμό παρά το γεγονός πως είχαμε γεωλογική μελέτη κι αντίστοιχη εξόρυξης [η οποία μάλιστα τότε, επειδή ακόμη δεν είχε απαγορευτεί, προέβλεπε τη χρήση εκρηκτικών, άρα αντιλαμβάνεστε για τι βράχο μιλάμε] ενώ υπέγραψε πως θα πληρώσουμε ό,τι παραπάνω προκύψει. Αποτέλεσμα της προχειρότητας; Αντί να αγοράσουμε ένα έτοιμο κτίριο, εξακολουθούμε να πληρώνουμε τσουχτερά ενοίκια καμαρώνοντας μια τρύπα στο νερό.
Λόφος Τσακού: Όντας βαρύτατα ηττημένη το Μάιο του 2019 και λίγο πριν παραδώσει, η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου αντί να βρει μια συμβιβαστική λύση με το Δήμο Χολαργού προχώρησε σε αγωγή με αποτέλεσμα όπως προέκυψε πριν λίγους μήνες [άρθρο] να μπουν στο παιχνίδι ακόμη δύο διεκδικητές του χώρου [υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας] και να βγει εκτός παιχνιδιού ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Τεράστια επιτυχία και αντίθεση. Συμβιβαστήκαμε και κάναμε παραχωρήσεις με την περιουσία Πρίγγουρη παρά το ότι είχαμε ως όπλο τη διαθήκη, αλλά ανοίξαμε πόλεμο αντί να βρούμε μια λύση στο πραγματικά μπερδεμένο θέμα του λόφου Τσακού και φάγαμε τα μούτρα μας.
Πλατεία Αγίας Παρασκευής: Έβαλε την μπάρα κατόπιν μεγάλων πιέσεων αλλά έδωσε πέντε χειριστήρια στο ναό [κείμενο].
Κολυμβητήριο: Επί των ημερών του το Μάιο του 2018 έγινε γνωστό το θέμα με το Κτηματολόγιο. Δεν ασχολήθηκε.
«Έχετε προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα, δεν τα ξέρετε;» είπε χθες κάποιος - ποιος άραγε; - στη συνεδρίαση. Πολύ ωραία ερώτηση αρκεί να τίθεται στον σωστό αποδέκτη.
- - -
Γενικά ο κ. Μυλωνάκης βάλλεται από πρώην, πρώην πρώην δήμαρχο και...τον όγδοο της παρέας. Το πρόβλημά τους δεν είναι οι πολιτικές του Δημάρχου. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, σε μια χαρά περιπέτειες έχουμε μπλέξει ενώ σύντομα θα αποκαλύψουμε μια μεγάλη σπατάλη των τελευταίων ετών που όμως δεν τους ενοχλεί [θα καταλάβετε γιατί]. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μυλωνάκης. Υπάρχει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη της πόλης, που αποδεικνύεται άλλωστε από το παράνομο μοίρασμα των κλειδιών των διαμερισμάτων Πρίγγουρη. Είμαστε εσύ κι εγώ κι αλλάζουμε θέσεις αλλά ξαφνικά μας προκύπτει το καλόπαιδο ο Μυλωνάκης. Ρίχτε του. Α μας πήρε και τους Νεοδημοκράτες υποψηφίους. Ξαναρίχτε του. Ο όγδοος της παρέας βλέπει όλη την ώρα σκάνδαλα. Τον ενοχλούν ακόμη και τα αδέσποτα. Και τη μύτη του να ξύσει ο Δήμαρχος, κάτι θα κακό θα κρύβεται από πίσω. Μας κάνεις κριτική; Πείτε του να κάνει τουμπέκα. Αυτό είναι το υποκειμενικό πρόβλημα. Διότι υπάρχει ένα ακόμη, αντικειμενικό και λέγεται χρόνος.
Όταν κάποιοι είναι 70+, δεν μπορούν να επιτίθενται με τέτοιο τρόπο σε κάποιον που θα μπορούσε να είναι γιος τους. Οφείλουν να τον στηρίξουν και να παραμερίσουν, άλλωστε κρίθηκαν από τον κόσμο. Μην αναζητούν δικαιολογίες. Ακόμη κι αν ο Μυλωνάκης κριθεί από τους δημότες ως αναποτελεσματικός κι ανεπαρκής Δήμαρχος, οι πρωταγωνιστές του παρελθόντος δεν πρόκειται να επανακάμψουν.
Ο κ. Μυλωνάκης και οι πέριξ αυτού που ενδεχομένως να χαμογελούν με την αντιπολίτευση που τους γίνεται ή όταν ακούνε πως τρομάζει το πράγματι ενοχλητικό ελικόπτερο τους δημότες επειδή γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ας μην επαναπαύονται. Ο κίνδυνος δεν ήταν ποτέ ο Ζορμπάς ή ο Σταθόπουλος, αλλά τα υπαρκτά προβλήματα της πόλης, αυτά που από πρώτο σε κάνουν τρίτο ή εκεί που πας καμαρωτός τρως ένα 60-40 στο κεφάλι.