Στο επίκεντρο οι επιρροές του ψηφιακού μετασχηματισμού στις τοπικές οικονομίες και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.
Στη διάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας συμμετείχε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Γιάννης Μυλωνάκης.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις αλλαγές που φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στους πολίτες, την τοπική και περιφερειακή οικονομία, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Α και ‘ Βαθμού στη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.
Σε παρέμβαση του ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, κάνοντας λόγο για ένα καινοτόμο και χρήσιμο εργαλείο.
Ειδικότερα εστίασε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση αποβλήτων, η ασφάλεια των πολιτών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρονται και να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή αυτού του εργαλείου θα γίνει με τρόπο υπεύθυνο, σημειώνοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έναν κεντρικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως θα πρέπει να δώσει έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων που απασχολούνται σε φορείς της αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, να επενδύσει σε συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ΤΝ, αλλά και να συμβάλλει με προτάσεις στην ανάπτυξη ενός σαφούς νομικού πλαισίου, το οποίο είναι απαραίτητο, για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή ανεπιθύμητων συνεπειών, από τη χρήση της.
Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Μυλωνάκης μαζί με τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την κορυφαία εταιρεία στον τομέα των μεταφορών, Kalmar, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων με ηλεκτρικά μηχανήματα, τα οποία λειτουργούν με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με απομακρυσμένη διαχείριση. Επίσης μετέβησαν στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε, όπου τους παρουσιάστηκε το Ai HUB, μία υπερσύχρονη πλατφόρμα, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, με στόχο την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από τον COVID.
Τελευταία στάση ήταν το τραμ του Τάμπερε όπου εφαρμόζεται ένα καινοτόμο σύστημα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του οποίου ελέγχονται και παρακολουθούνται διάφορες παράμετροι, όπως η ταχύτητα, με στόχο να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Μεταξύ των μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Νίκος Χιωτάκης.
Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίας Παρασκευής