Το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής έθεσε υψηλά standards

Το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποτελεί ήδη ιστορία και η αίσθηση που μένει είναι πως η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Η εσωστρεφής πόλη που απέφευγε ακόμη και την ιδέα να διοργανώσει εκδηλώσεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα για όλα τα γούστα προσέφερε μια ευρεία γκάμα επιλογών στους δημότες.

Του Στρατή Μαζίδη

Εκτός τούτου όμως, η πόλη ακούστηκε και εκτός τοπικών συνόρων. Προσέλκυσε επισκέπτες από άλλες περιοχές. Έπαιξε στα ΜΜΕ. Διάσπαρτες εκδηλώσεις που πολλές φορές διέφευγαν της προσοχής των δημοτών και λάμβαναν χώρα σε περιόδους όπου αρκετοί απουσίαζαν λόγω καλοκαιρινής άδειας, συγκεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα το Σεπτέμβριο. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποίησε και ο γειτονικός Δήμος Γέρακα - Παλλήνης, ο οποίος μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά το δικό του Φεστιβάλ πραγματοποίησε το Σάββατο μια εξαιρετική συναυλία για την Κύπρο όπου το κοινό για περίπου 20 λεπτά απόλαυσε τον Γιώργο Νταλάρα που συμμετείχε στο κλείσιμο της εκδήλωσης.


Σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, ρετρό συναυλίες με επιστροφή σε άλλες εποχές και αποκέντρωση των εκδηλώσεων. Θα μπορούσαμε άραγε να ζητήσουμε κάτι περισσότερο για την επόμενη χρονιά; Ενδεχομένως λίγο περισσότερη αποκέντρωση, πιθανή μεγαλύτερη αξιοποίηση του πολιτιστικού πάρκου Σταύρος Κώτσης και ίσως μερικές εκδηλώσεις παραπάνω.

Το πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού δεν απέφυγε τα πυρά μερίδας της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω της μείζονος καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε στήριξαν εξαρχής είτε προτίμησαν πρώτα να δουν και μετά εκ του ασφαλούς να τοποθετηθούν. Φράσεις τύπου "εμπορικές εκδηλώσεις" και άρθρα που προέκριναν μια από τα ίδια του μίζερου παρελθόντος όπου πέραν των γνωστών παρατρεχάμενων βλέπαμε τα συνηθισμένα εκατό πρόσωπα. Επιπλέον τα περί κατάργησης του Πολιτισμού διαψεύστηκαν με τον εκκωφαντικότερο τρόπο. 


Το Φεστιβάλ απέδειξε ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορεί να τα συμπεριλάβει όλα, δομές του Δήμου, συλλόγους, εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες. Πχ την επόμενη χρονιά μαζί με τις όποιες παραστάσεις φέρει ο Δήμος, θα ήταν όμορφο να συμπεριλάβει και το πρώτο θεατρικό εγχείρημα του Συλλόγου Τσακού με την παράσταση "Δελησταύρου και υιός". Θα μπορούσε επίσης ο Δήμος να ζητήσει τις ιδέες και τις προτάσεις των δημοτών για το δεύτερο φεστιβάλ καθιστώντας τους με αυτόν τον τρόπο μέρος συνδημιουργούς τους εγχειρήματος.

Ωστόσο το Φεστιβάλ ανέδειξε και τις μεγάλες ελλείψεις της πόλης και αυτό στον πολιτιστικό τομέα δεν είναι άλλο από την απουσία ενός καλαίσθητου υπαίθριου θεάτρου σαν αυτό που διαθέτει το Κολλέγιο ή στα πρότυπα εκείνου του Δήμου Γλυφάδας. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή ιδιαίτερα ακριβό, περισσότερο είναι απαιτητικό στην καλαίσθητη σχεδίασή του.

Τέλος δεν έλειψαν οι απόψεις που συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Γιατί να χαλάσουμε τόσα λεφτά για το Φεστιβάλ όταν πχ δεν έχουμε πεζοδρόμια. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ούτε σημαίνει πως επειδή κάνω το Α διαγράφω το Β. Η Αγία Παρασκευή πονούσε σε όλους τους τομείς και υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που παρά τις προσπάθειες παραμένουν ανοικτά, εντούτοις η παρουσία του κόσμου στις εκδηλώσεις είναι η απάντηση ως το προς το αν έπρεπε να γίνει αυτό το τόλμημα.

Νεότερη Παλαιότερη