Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Δημόσια ενημέρωση επί των ενεργειών της νέας Δημοτικής Αρχής για το «Γιαβάσειο κληροδότημα»

Το «ΓΙΑΒΑΣΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ», δημοτικό ακίνητο επιφανείας 380 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού 76, Πλατεία Μοναστηρακίου), αποτελεί σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, προσοδοφόρο, του οποίου τα έσοδα πρέπει να ανακατευθύνουμε σε σκοπούς ανάπλασης της πόλης μας, της Αγίας Παρασκευής.

Το έργο (ανέγερση ακινήτου και εκμετάλλευση του έναντι μισθώματος προς το Δήμο) ανατέθηκε, κατόπιν δημόσιου ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, στην πλειοδότρια εταιρεία ΜΙΛΟΡΑ ΜΑΕ με την από 2 Αυγούστου 2019 Σύμβαση, ως αυτή ισχύει.

Όμως και αυτό το έργο είχε διακοπεί, οπότε η εταιρεία άσκησε ένδικα βοηθήματα κατά του Δήμου.

Αυτή την κατάσταση παρέλαβε η νέα δημοτική Αρχή, για την αναστροφή της οποίας προχώρησε αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες.

1. Επιτόπιος έλεγχος της κατάστασης από τον νέο Δήμαρχο κ.Ιωάννη Ν. Μυλωνάκη, επικεφαλής δημοτικού κλιμακίου, και αναλυτική ενημέρωση του από όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί και έχει νεκρώσει το έργο (7 Φεβρουαρίου 2024). Δημόσια δέσμευση – απαίτηση του ανάληψης εκατέρωθεν πρωτοβουλιών για την συνέχιση του έργου.

2. Σύσταση ομόφωνη (14 Φεβρουαρίου 2024) και επανενεργοποίηση της επί έτος αδρανούς δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της μισθώτριας εταιρείας (ΜΙΛΟΡΑ.ΜΑΕ), με συμμετοχή των αρμοδίων αντιδημάρχων, εκπροσώπου των δημοτικών παρατάξεων και των συναρμοδίων υπηρεσιών (Παπαμιχαήλ Σ., Σιούλα Λ., Τσιαμπάς Κ., Σταμάτης Δ., Λαζουράς Γ., Παπαγεωργίου Γ., Παλαμάρη Α.).

3. Ευρεία δημοτική ενημερωτική σύσκεψη (16 Φεβρουαρίου 2024) παρουσία της μισθώτριας εταιρείας .

4. Συνεδριάσεις της Επιτροπής κατά τρόπο ουσιαστικό και εστιασμένο στις 22.2.2024, 1.3.2024, 22.3.2024 και 12.7.2024.

5. Κατά την τελευταία (12.7.2024), με συμμετοχή των κκ. Παπαμιχαήλ Σ., Τσιαμπά Κ., Κονταξή Δ., Λαζουρά Γ., Παπαγεωργίου Γ. και Παλαμάρη Α. (ΔΗΜΟΣ) και των κκ. Σεργάκη, Κολόβη και Στρατόπουλου (ΜΙΛΟΡΑ.ΜΑΕ), η μισθώτρια εταιρεία κατέθεσε δύο ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΙΑΣ ΑΞΙΑΣ του ΑΚΙΝΗΤΟΥ, όπως είχε προ μηνών δεσμευθεί, για να τεκμηριώσει τις θέσεις της περί ανάγκης ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης.

6. Η εκ μέρους του Δήμου ανάθεση σε αξιόπιστο Γραφείο της αξιολόγησης των άνω εκτιμητικών εκθέσεων αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του, ώστε να ελέγξει αυτές, να διαμορφώσει αξιόπιστη πρόταση αντιμετώπισης της κατάστασης, ως έχει διαμορφωθεί και υφίσταται in situ, αλλά και σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- συνέχισης της αντιδικίας το πόρισμα αξιολογικής εκτίμησης της αγοραίας και μισθωτικής αξίας του Ακινήτου να κατατεθεί στη Δικαιοσύνη για την απόδειξη των ισχυρισμών του, αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

7. Η έναντι ποσού μικτής αμοιβής #4.900# ευρώ ανάθεση σε γνωστή και αξιόπιστη εταιρεία της επιστημονικής αξιολόγησης των κατατεθεισών εκτιμήσεων της ΜΙΛΟΡΑ.ΜΑΕ, λαμβάνει χώρα για Ακίνητο αγοραίας αξίας από #5.177.000# ευρώ έως #11.120.000# ευρώ κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις προς αξιολόγηση εκτιμήσεις. Συνεπώς, μόνον αρνητικά και ερωτηματικά σχόλια προκαλεί η αντίθεση αιρετών και δη πρώην Δημάρχων και αντιδημάρχων, καθώς και η επιλεκτική χρήση εσωτερικών υπηρεσιακών εκτυπώσεων με σκοπό την δημιουργία ψευδοεντυπώσεων και εσκεμμένων παρερμηνειών.

8. Εξάλλου, ο Δήμος δεν έχει ασκήσει Ανταγωγή κατά της μισθώτριας εταιρείας, διότι δεν επιθυμεί επίταση, αλλά επίλυση της αντιδικίας που αυτή ήγειρε τον Οκτώβριο 2023, αλλά αν τούτο κριθεί αναγκαίο αυτή θα ασκηθεί εμπροθέσμως προ της δίκης της 28 Νοεμβρίου 2024.

9. Το οφειλόμενο μίσθωμα, όπως έχει δικαστικώς διαμορφωθεί την 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, καταβάλλεται κανονικά προς το Δήμο.

10. Η αναγνώριση της παρόδου οδού Αγίας Ειρήνης, ως δημοτικής οδού, υπό την άμεση επίβλεψη της νέας δημοτικής διοίκησης ολοκληρώνεται.

11. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η μισθώτρια εταιρεία είναι μεν αντίδικος του Δήμου, αλλά ταυτοχρόνως και αντισυμβαλλόμενη του, ήτοι έχουμε συμβατικώς αναγνωρισμένο κοινό τόπο εκατέρωθεν εννόμων συμφερόντων, ώστε σκοπός των ενεργειών του Δήμου είναι η αξιοποίηση και του Γιαβασείου Κληροδοτήματος και όχι η μη αξιοποίηση του και η μετατροπή του σε μία ακόμη οριστική εκκρεμότητα, που θα προστεθεί σε όλες όσες έχουν ήδη παραληφθεί από τη νέα δημοτική Αρχή. Προς την κατεύθυνση αυτή, όλες οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της δημοτικής διοίκησης θα πληρούν το κριτήριο της τυπικής και ουσιαστικής νομιμότητας, προς όφελος του δημοτικού συμφέροντος (ενδοσυμβατικού, εξωσυμβατικού, τυχόν αδικοπρακτικού), όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά, παρά τις εγειρόμενες ενστάσεις.

Αγία Παρασκευή, 21η Οκτωβρίου 2024



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΒΑΣΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Νεότερη Παλαιότερη