Σπ. Παπασπύρος: Λέτε να δούμε και Δήμαρχο μέσω εταιρείας;

Χθες, ψηφίσθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προγράμματα και τα αντίτιμα των Εργαστηρίων Τέχνης και του Δημοτικού Ωδείου, χωρίς κάποια αλλαγή ούτε στα προγράμματα (με μικρές διαφοροποιήσεις σε κάποια μαθήματα των Εργαστηρίων, όχι με ευθύνη του Δήμου) ούτε στα αντίτιμα.

Είναι όμως πρωτοφανές και ένδειξη ελλείψεως προγραμματισμού και ενδιαφέροντος από την Δημοτική Αρχή, να ψηφίζονται αυτά ενώ τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Όλες τις προηγούμενες χρονιές αυτά ήταν έτοιμα και γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τα γνωρίζουν από νωρίς και να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Μάλιστα, από τον Αύγουστο ακόμη, ήταν έτοιμα και τα έντυπα φυλλάδια που διανέμονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε οικίες και στα σχολεία, για έγκαιρη ενημέρωση.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Εργαστηρίων Τέχνης αλλά και των αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου. Ενώ μέχρι προσφάτως οι Καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης προσλαμβάνονταν με ατομικές Συμβάσεις Μισθώσεως Έργου, εγκεκριμένες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μοριοδότηση, ο Δήμαρχος απεφάσισε να τους προσλάβει μέσω εργολαβικής εταιρείας. Το ίδιο συνέβη και με τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, τους οποίους προσλαμβάναμε με Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ. Τώρα ακόμη και αυτοί, μέσω εργολαβικής εταιρείας.

Οι εταιρείες αυτές μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όταν και όπου όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει διαφορετικά. Π.χ., είναι ο μόνος τρόπος προσλήψεως μουσικών για την Φιλαρμονική. Ή για τους Καθηγητές του Ωδείου που το ζήτησαν το 2022 γιατί αλλιώς θα είχαν πρόβλημα με την καταβολή των αμοιβών τους. Και για το οποίο είχαν ενημερωθεί, από τους Καθηγητές, από πριν, όλοι οι της τότε Αντιπολιτεύσεως και είχαν συμφωνήσει.

Δεν θα σταθώ στην απόφαση αυτή του Δημάρχου, είναι γνωστές οι απόψεις του και η αγάπη του για το επάγγελμά του (όχι το του Δημάρχου). Ίσως μάλιστα, με την φόρα που έχει πάρει, κάποια στιγμή να δούμε να προσλαμβάνει και Δήμαρχο και Αντιδημάρχους μέσω εργολαβικών εταιρειών, η ομάδα από νωρίς φαίνεται να μην τραβάει. Θα σταθώ στο ότι ο κ. Γιώργος Οικονόμου, που επί της δικής μας θητείας διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι «δίνουμε την προίκα του Δήμου σε εταιρείες» (ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν γινόταν αλλιώς ή στις οποίες είχε συμφωνήσει), δεν αντέδρασε καθόλου στις αναθέσεις αυτές του κ. Μυλωνάκη. Εύλογη απορία: Ήταν στείρα αντιπολιτευτική του γραμμή τότε ή «εποικοδομητική» συμπολιτευτική του γραμμή τώρα;

Σπύρος Παπασπύρος
τ. Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ


Νεότερη Παλαιότερη