Όταν ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει...

Στην Αγία Παρασκευή διαμαρτυρόμαστε εδώ και χρόνια πως δεν έχουμε πεζοδρόμια. Ωστόσο κι εκεί που έχουμε, μάλλον κάποιοι δεν το εκτιμούν. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την παρουσία ενός πεταμένου ψυγείου πάνω στο πεζοδρόμιο στη διχάλα της Κουμουνδούρου με την 28ης Οκτωβρίου;

Του Στρατή Μαζίδη

Δεν είναι ότι ξεφορτώθηκαν κάποιοι το ψυγείο τους όρθιο δίπλα στον κάδο, που φυσικά ούτε αυτό δικαιολογείται, αλλά το πέταξαν πιάνοντας όσο περισσότερο χώρο μπορούσαν πάνω στο πεζοδρόμιο.

Σε άλλα σημεία της γειτονιάς βρέθηκε ένα στρώμα, πεταμένα έπιπλα από ανακαίνιση μπάνιου κ.ο.κ.

Πώς θα φύγει το ψυγείο από το σημείο αλλά και οτιδήποτε άλλο βαρύ πετάει κανείς; Η δουλειά της υπηρεσίας καθαριότητας είναι να διατηρεί την πόλη καθαρή από τα συνηθισμένα, όχι να κινδυνεύουν με λουμπάγκο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα αριθμητικά δεν επαρκούν, για να απομακρύνουν το οτιδήποτε ασήκωτο μπορεί να ξεφορτωθεί κανείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και χρόνια σε ένα μεγάλο άνοιγμα σε συγκεκριμένο σημείο, διαρκώς ξεφορτώνονται διάφοροι το οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Το αστείο [ή μήπως προκλητικό;] είναι πως όταν τα απομακρύνει ο Δήμος, την επόμενη ημέρα, πάλι κάτι έχει βγει.

Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Η Αγία Παρασκευή δεν είχε ποτέ μια κουλτούρα καθαριότητας όπως πχ εκείνη που καλλιέργησε ο Κασιδόκωστας στη Βουλιαγμένη και πλέον έχει περάσει στο dna της πόλης. Ανά τα χρόνια συμμετείχαμε σε διάφορες κι αδιάφορες βραβεύσεις που όμως δεν αντικατοπτρίζονταν στην καθημερινότητα. Επιπλέον είναι και θέμα Παιδείας που πρέπει να ξεκινήσει μέσα από τα σχολεία, ώστε να μαθαίνουμε πως η ελευθερία του καθενός σταματά στα όρια της ελευθερίας του διπλανού του.

Δεν είναι εύκολο, έχει δουλειά, αλλά ο ήλιος πρέπει να γυρίσει.

Νεότερη Παλαιότερη