Νέα επεισόδια στο σίριαλ του Δημαρχείου μετά την αποκάλυψη του Βασίλη Ζορμπά

«Ο Δήμος δεν οφείλει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη συμπληρωματική σύμβαση γιατί δεν το προέβλεπε πουθενά η προγραμματική σύμβαση του 2017 Δήμου - Περιφέρειας. Η επιστολή που έστειλα το 2022 στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη έγινε με προσυνεννόηση και δε δημιουργεί κανένα νομικό θέμα ή υποχρέωση καθότι δεν υπογράφτηκε ποτέ καμία νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για τα συγκεκριμένα χρήματα. Γιατί άραγε δε ζήτησε ποτέ η Περιφέρεια να υπογραφεί μια νέα σύμβαση για το 1,4 εκ ευρώ; Γιατί άραγε οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν ενημέρωσαν ποτέ το Δήμο που και πως ξοδεύτηκαν αυτά τα 1.400.000; Γιατί άραγε οι επιβλέποντες μηχανικοί της Περιφέρειας, πέντε τον αριθμό, δεν ενημέρωσαν ποτέ τις υπηρεσίες μας που και ποιες εργασίες πραγματοποιούνται για να γνωρίζουμε κι εμείς που θα πληρώναμε, αν έπρεπε να πληρώσουμε, και αν αυτές οι εργασίες γίνονται πόσο μπορεί να κοστίζουν και αν πραγματικά κοστολογούνται επακριβώς; Γιατί άραγε συνέχισαν οι επιβλέποντες τις εργασίες χωρίς να είναι ενήμερος ο Δήμος που θα πλήρωνε αν έπρεπε να πληρώσει;»

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο τέως Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνοντας το λόγο για να κάνει μια δήλωση.

Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Ζορμπάς έχουν μια λογική, ωστόσο η αναφορά στην "προσυνεννόηση" της επιστολής έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια από την πλευρά της Περιφέρειας.

Προσυνεννόηση με ποιον; Η λογική ακούγοντας τη ροή του λόγου, θέλει τον Περιφερειάρχη. Δηλαδή ο κ. Πατούλης δέχτηκε να σταλεί μια επιστολή στην οποία ο πρώην Δήμαρχος αναλάμβανε - θεωρητικά με βάση τα παραπάνω - μια δέσμευση δίχως απόφαση κανενός οργάνου από την πλευρά του Δήμου, με ποιο σκοπό; Να ξεμπλοκάρει το έργο και να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες, θα ισχυριστεί κανείς. Ποιος όμως θα πλήρωνε το λογαριασμό που θα προέκυπτε στην πορεία; Τι προέβλεπε για αυτό η προσυνεννόηση; Δεν πρέπει να το μάθουμε κι αυτό;

Ο τέως Περιφερειάρχης είναι επιβεβλημένο να τοποθετηθεί.

Επί της ουσίας τα πράγματα είναι απλά. Το έργο οδηγήθηκε στα βράχια διότι εξαρχής δεν μπήκε στις σωστές γραμμές.

Πρώτον, ποιος λογικός άνθρωπος πάει με μελέτη σχεδόν 20ετιας να κτίσει ένα ξεπερασμένο σχεδιαστικά ένα απλό σπίτι, πολλώ δε μάλλον ένα Δημαρχείο με διαστάσεις υπουργείου; Κανείς, εκτός του κ. Σταθόπουλου επί των ημερών του οποίου έγινε και το δεύτερο αδιανόητο, να στείλει ο Δήμος το φάκελο του Δημαρχείου με τεύχη δημοπράτησης χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τον εκβραχισμό, αντί να τα γυρίσει πίσω στους μελετητές. Βέβαια αδιανόητο είναι και πως κάποιοι στην Περιφέρεια δεν τα γύρισαν όλα πίσω για να βρεθεί η... μαγική λύση βάζοντας εκβραχισμό μόλις... 5 κυβικών μέτρων, δηλαδή ενός Ντάτσουν.

Εδώ κανονικά ο επόπτης σηκώνει τη σημαία του οφσάιντ και τέλος. Αλλά...

Εν συνεχεία ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής που έχασε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσει το διαγωνισμό και κάπως έτσι φτάσαμε να μας προλάβει ο πόλεμος και η άνοδος των τιμών. Η νέα καθυστέρηση από το σταμάτημα του έργου λόγω του κόστους του εκβραχισμού απλά μας έβαλε χρονικά ακόμη πιο βαθιά μέσα στην κρίση.

Εν ολίγοις, η κατάσταση δεν ήθελε πολύ να στραβώσει και τώρα καμαρώνουμε μια τρύπα που βγάζει νερό η οποία έχει στοιχίσει 4 εκ. ευρώ... Δεν του κάνουμε έναν έλεγχο τουλάχιστον, μπας και αρχίσουμε να το εμφιαλώνουμε;

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Περιφερειάρχης τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά, ωστόσο αν θέλει να παρουσιάσει κάτι το 2028, δεν μπορεί να ξεκινά αποδίδοντας ευθύνες και σε αυτούς από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία του. Συνεπώς όλο το βάρος από την πλευρά του θα πέσει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Βέβαια προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως αφήνει εκτός κάδρου τον κ. Σταθόπουλο. Η στάση του Περιφερειάρχη μαζί με την τελευταία παράμετρο θα πρέπει να προβληματίσει ως προς το μέλλον τον κ. Σάρκουλα, διότι πλέον η παράταξη που ηγείται έχει εισέλθει σε ένα σπιράλ από το οποίο δεν υπάρχει εύκολη έξοδος. Ο κ. Χαρδαλιάς θα χτυπά [και ενδεχομένως θα φθείρει] ενώ ο κ. Ζορμπάς θα υπερασπίζεται.

Κοινώς... μπλέξιμο. Κι όλα αυτά για μια αχρείαστη περιπέτεια.

Νεότερη Παλαιότερη