Μπλέξαμε τα μπούτια μας στο λόφο Τσακού - Η πάσα Αποστολόπουλου στο Δήμαρχο θα δείξει αν όντως αλλάζουμε...

pixabay
Ένα ακόμη απότοκο κάκιστων επιλογών του παρελθόντος σκάει στα χέρια του Γιάννη Μυλωνάκη. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παπάγου - Χολαργού ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος συνεκδικάστηκαν ενώπιον του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 19 Δεκεμβρίου 2023 η από 4-9-2019 αγωγή του Δήμου Αγίας Παρασκευής κατά του Δήμου Παπάγου-Χολαργού με κύρια παρέμβαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου.

Του Στρατή Μαζίδη

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου απέρριψε την αγωγή του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης και διατάχθηκε ο ορισμός πραγματογνώμονα για το κομμάτι που αφορά το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΕΘΑ.
 
Η ουσία είναι ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής χάνει κάθε διεκδίκηση στην περιοχή [αν είχε και ποτέ ουσιαστικά ερείσματα] ενώ παράλληλα βάζει σε περιπέτειες και το Δήμο Παπάγου-Χολαργού αφού έβαλε στο παιχνίδι τόσο το ΤΕΘΑ όσο και το Ελληνικό Δημόσιο μιας και ο λόφος αποτελεί χαρακτηρισμένη δασική έκταση.
 
[Ακούστε τα πρώτα τρία δευτερόλεπτα]
 

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος, σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Μυλωνάκη σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ώστε οι δύο δήμοι να συνεργαστούν για την κατασκευή κολυμβητηρίου στο χώρο του λόφου Τσακού. Να σημειωθεί ότι ο όμορος δήμος έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το έργο από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", η οποία όμως μπλοκαρίστηκε με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής στο ΣΥΠΟΘΑ ως προς τη χωροθέτηση.

Ωστόσο εδώ έχουμε ένα μπέρδεμα αφού ο Α.Ο.Α. στον οποίο είχε παραχωρήσει το ΤΕΘΑ την εκμετάλλευση του νταμαριού για να χτιστούν τα σπίτια των στρατιωτικών, πέρασε τα όρια του Χολαργού, μπήκε στην Αγία Παρασκευή και σε χώρο του δημοσίου που ήταν δασική έκταση. Ωστόσο το ΤΕΘΑ παραχώρησε... όλο το χώρο στο Δήμο Χολαργού. Στη συνέχεια με νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή το 1975, η παραχώρηση ακυρώθηκε αλλά όπως αποδείχθηκε έμπρακτα μόνο στα...χαρτιά αφού ο γειτονικός δήμος συνέχισε να εκμεταλλεύεται κανονικά το χώρο. 

Συνεπώς έχουμε μια παραχώρηση ενός χώρου μεγαλύτερου από ό,τι αναλογούσε [άρα είναι νόμιμη;], μια ακύρωση της παραχώρησης που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, μια ουσιαστικά χρησικτησία του Δήμου Χολαργού από το 1975 ως σήμερα [κι ίσως πολύτιμο νομικό όπλο για τη συνέχεια], μια δασική έκταση που διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο, ένας υπαρκτός αθλητικός χώρος που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκων των δύο δήμων κι ένα χρηματοδοτημένο [αλήθεια πως εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με τέτοιες εκκρεμότητες;] κολυμβητήριο στα χαρτιά. 


Κλασικός Ελληνικός Γόρδιος δεσμός που καλείται να επιλύσει ο πραγματογνώμονας.

Σίγουρα όλες οι πλευρές περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό του δικαστηρίου. Ωστόσο, και καθώς το ζήτημα έχει μεγάλη πολιτική πτυχή, η μόνη ρεαλιστική λογική λύση, και ίσως σε αυτή να οφείλονται και οι ήπιοι τόνοι του κ. Αποστολόπουλου, είναι οι δύο δήμοι να ενώσουν δυνάμεις για την εξυπηρέτηση ενός κοινού πλάνου. Θα θελήσει η κυβέρνηση να διεκδικήσει ένα κομματάκι γης σε δύο δήμους που ακόμη έχει καλές εκλογικές επιδόσεις; 

Εντούτοις, ασχέτως του τι θα συμβεί με το κολυμβητήριο στη Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει στην πράξη αν όντως αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να παραμένουμε αραχνιασμένοι, γκρινιάρηδες και εγκλωβισμένοι στη μιζέρια, την στασιμότητα και τις καταστροφικές επιλογές.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να αδράξει την ευκαιρία, έχει ήδη εξασφαλισμένη ευρύτερη συναίνεση καθώς και ο Γιώργος Οικονόμου έχει τοποθετηθεί δημόσια θετικά υπέρ της συνεννόησης με το Δήμο Παπάγου-Χολαργού για το ζήτημα του κολυμβητηρίου.

Επίσης και ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, είχε εκφραστεί στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ ενός κοινού σχεδίου των δύο δήμων προς όφελος των δημοτών τους.

Σε απλά ελληνικά, η κοινή λογική είναι παρούσα.

Όμως σε πρώτο χρόνο προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

❔ Δεδομένου ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ορκίστηκε Δήμαρχος στα τέλη Αυγούστου του 2019 είναι εμφανές ότι η αγωγή που κατατέθηκε αρχές Σεπτεμβρίου ήταν απόφαση της δημοτικής αρχής Σταθόπουλου. Για ποιο λόγο ο τότε Δήμαρχος εκτός από την περιπέτεια:

- του νέου δημαρχείου στην οποία μας ενέπλεξε ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα κυριολεκτικά μια τρύπα στο νερό πληρώνοντας παράλληλα τα πανάκριβα ενοίκια ενώ θα μπορούσαμε να είχε αποκτήσει ένα έτοιμο κτίριο

- του κολυμβητηρίου στη Μακεδονίας για το ζήτημα που είχε ανακύψει με το κτηματολόγιο για το οποίο είχε ενημερωθεί από το Μάιο του 2018 αλλά δεν έκανε τίποτε

αντί να εκμεταλλευτεί την πενταετία για μια κοινή αποδεκτή λύση με το γειτονικό δήμο και την κοινή επιτροπή στην Περιφέρεια [ρωτήστε τον Ανδρέα Γκιζιώτη να σας πει για το... "έργο" της] , επέλεξε αποχωρώντας να μας εμπλέξει σε μία δικαστική περιπέτεια που οδήγησε ένα ακόμη Βατερλώ;

❔ Άραγε ως ο άνθρωπος που μας έβαλε σε αυτή την περιπέτεια ήταν ενήμερος για την εμπλοκή στην πορεία των ΤΕΘΑ, Ελληνικού Δημοσίου; Παρέστη στη δίκη; Δεν είδαμε καμία ανακοίνωσή του μολονότι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά για το πιο απίθανο θέμα όπως η γιγαντοοθόνη για το Euro.

❔ Οι αρχηγοί των παρατάξεων γιατί δεν ενημερώθηκαν; Μιλήσαμε με τρεις και μας είπαν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση το 2019.

❔ Γιατί ο χειρισμός της υπόθεσης δεν έγινε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής αλλά ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη;

❔ Γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο και την παρέμβαση των ΤΕΘΑ και Ελληνικού Δημοσίου; 

❔ Υπήρξε παράσταση από πλευράς μας κατά την εκδίκαση; Αν ναι, γιατί μάθαμε τα μαντάτα από άλλους; Για να μην στεναχωρηθούμε;

❔  Γιατί η Δημοτική Αρχή Ζορμπά δεν σταμάτησε την όλη διαδικασία όταν ανέλαβε ώστε να αδράξει την ευκαιρία να λύσει με θετικό τρόπο για τους δημότες και τους κατοίκους του Τσακού ένα χρόνιο ζήτημα εκμεταλλευόμενη την πρόταση Αποστολόπουλου αλλά συνέχισε ουσιαστικά την αδιέξοδη στρατηγική [;] Σταθόπουλου; 

Ουσιαστικά με την επιλογή της δικαστικής περιπέτειας κινηθήκαμε όπως ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος στο παρακάτω βίντεο:


Με τη διαφορά ότι ο Βέγγος τα έκανε στις ταινίες σκορπώντας γέλιο, ενώ εμείς τα κάνουμε στην πραγματικότητα κι είμαστε για κλάματα.

Εν κατακλείδι,

Η επιλογή του παρελθόντος σε ένα ακόμη ζήτημα ήταν η μη λύση, η μετάθεσή του στο μέλλον και η διόγκωση που οδήγησε σε μια πολύ κακή - για την ώρα - κατάληξη.

Η επιλογή του κ. Μυλωνάκη ποια θα είναι;

Νεότερη Παλαιότερη