Νέα επίθεση Χαρδαλιά κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για το Δημαρχείο - ΒΙΝΤΕΟ

Σε νέο άδειασμα στην ηγεσία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Ντούρου με την παράταξη Σγουρού στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που αφορούσε τη διάλυση της σύμβασης.

Στα ερωτήματα γιατί η Περιφέρεια προχώρησε με το έργο χωρίς να υπάρχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για αυτό και για ποιο λόγο η προηγούμενη ηγεσία της ξεκίνησε το έργο ενώ ήξεραν τα προβλήματα [πχ λάθος τοπογραφικό] πριν διορθωθούν, απήντησε πως οφείλουν να απαντήσουν οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές [Δούρου, Πατούλη] και πως αναμένει τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου.    

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ανακοίνωση στα όρια του θράσους της ελάσσονος αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι προκαλείται από τις δηλώσεις του προηγούμενου Δημάρχου και αντιδημάρχου τεχνικών έργων.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι το Δημαρχείο θα προχωρήσει διότι υπάρχει μια δέσμευση απέναντι στους δημότες της Αγίας Παρασκευής εκτιμώντας πως το απαιτούμενο ποσό υπολογίζεται περίπου στα 18-20 εκ. ευρώ συμπληρώνοντας ότι θα καλυφθεί από ίδιους πόρους ενώ ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ανέφερε πως το συνολικό κόστος μέχρι στιγμής θα ανέλθει στα 4 εκ. ευρώ τονίζοντας ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πρέπει να πληρώσει το 1,4 εκ. ευρώ της συμπληρωματικής σύμβασης κάτι που επιβεβαιώνει το Agiaparaskevi-Guide.gr σε πρόσφατο δημοσίευμά μας παρά το γεγονός ότι η ελάσσονα αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της μιλούσε για «σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και παρά τα όσα διαβεβαίωναν οι κ.κ. Σάρκουλας και Ζορμπάς στις 17-1-2024 στη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μεταφέρουμε από τα πρακτικά:

ΣΑΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Επειδή κατ’ επανάληψη ακούστηκε και το όνομά μου, αν θα πρέπει να εισηγηθώ το τεχνικό πρόγραμμα. Τέλος πάντων, κάποιες απαντήσεις σε εισαγωγικά εάν θέλετε, σε ό,τι έχει να κάνει με το Δημαρχείο. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, αλλά τουλάχιστον οι κυρίες και οι κύριοι που είναι τώρα νέοι συνάδελφοι, ότι το πρόβλημα με το Δημαρχείο προέκυψε εδώ και αρκετό καιρό, όταν έγιναν μεγάλες ανατιμήσεις των τιμών και ο εργολάβος πλέον θεωρούσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του και ήθελα να απαλλαχθεί από αυτό το έργο. Τότε κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ώστε αυτό και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πατούλη, να το αποτρέψουμε. Και στα πλαίσια αυτά, ακόμα και μία πολιτική δέσμευση του Δημάρχου, ότι θα αναλάβει το κόστος της συμπληρωματικής σύμβασης, ήταν αν θέλετε θεμιτό και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής πίεσης, ώστε να συνεχιστεί το έργο.

Πράγματι, η συμπληρωματική σύμβαση υπεγράφη από την Περιφέρεια, πληρώνεται κανονικότατα από την Περιφέρεια και προφανώς δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από την Περιφέρεια προς το Δήμο. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έτσι; Να μην υπάρχει θέμα. 

ΖΟΡΜΠΑΣ: Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε και μαθήματα διαδικασιών του Δήμου. Όταν δημοπρατείται ένα έργο, όπως η Ειρήνης ή η πλατεία του Αϊ-Γιάννη που τόση ώρα γίνεται κουβέντα, ότι αυτά είναι θέμα ότι δεν υπάρχουν, είναι καμένη γη, υπάρχουν τα χρήματα στο ταμείο. Αυτό έγινε μετά το ’12, δεν είναι δυνατόν να δημοπρατηθεί έργο, αν δεν υπάρχουν τα χρήματα δεσμευμένα και να υπάρχουν στο ταμείο. Άρα με την καινούρια χρονιά δεν υπάρχει η καινούρια διοίκηση να βρει χρήματα, νέα χρήματα από κάπου αλλού για τα συγκεκριμένα έργα, έτσι; Δε νομίζω ότι χρειαζόταν να το πω αλλά κάπως έτσι είναι.
Λοιπόν όσον αφορά τώρα το Δημαρχείο. Το Δημαρχείο, το 1.400.000, δεν οφείλει ο Δήμος να πληρώσει τίποτε. Σας το είπε και ο κ. Σάρκουλας. Πληρώνει η Περιφέρεια, ως έχει την υποχρέωση και ως στη συνέχεια την επιστολή που έστειλα εγώ τότε την έστειλα για λόγους ευνόητους, νομίζω τα είχα εξηγήσει, στη συνέχεια όμως οι νομικοί σύμβουλοι, και εκτός Δήμου, άνθρωποι που ξέρουν από συμβάσεις, από τεχνικά έργα και προγραμματικές δηλώσεις…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμβάσεις.

ΖΟΡΜΠΑΣ: Συμβάσεις, δηλώσεις, τις συμβάσεις, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ από το 1.410.000, ούτε ευρώ. Εντάξει; Το ξέρει και η Νομική Υπηρεσία. 

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα και τα όσα πολύ σημαντικά ανέφερε συνολικά ο Περιφερειάρχης λέγοντας πως το έργο αυτή την στιγμή βρίσκεται κι από τεχνική άποψη σε μεγάλο κίνδυνο αλλά και για τα πολιτικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν σε πρώτο χρόνο από τις αναφορές σε τοπικά πολιτικά πρόσωπα:

Νεότερη Παλαιότερη