Του Στρατή Μαζίδη
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις χιονοπτώσεις, αρκετά κλαδιά τσάκισαν, έσπασαν, έπεσαν, ή ακόμη και ολόκληρα δέντρα, τα οποία με τον καιρό ξεράθηκαν αποτελώντας διάσπαρτες πυριτιδαποθήκες.
Όμως αντί να βελτιωθεί η συγκεκριμένη εικόνα, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο λες και ετοιμάζει κανείς το έδαφος για να καεί το βουνό. Το γιατί θα το καταλάβετε βλέποντας τις φωτογραφίες.
Επισκεπτόμενος πρόσφατα το βουνό μαζί με τη συνδημότισσά μας Ντίνα Μπουλούμπαση [γνωστή από τη δράση της στη Φιλοζωική] που έχει δημιουργήσει την ομάδα φίλων του Υμηττού, περπατήσαμε προς Χολαργό σχεδόν μέχρι το πυροφυλάκιο μέσα από το μονοπάτι, επιστρέψαμε από τον τσιμεντόδρομο και μπήκαμε λίγο στο μονοπάτι προς Γλυκά Νερά.
Όπως μου είπε, η εικόνα είναι ίδια μέχρι την Καισαριανή.
Ποια εικόνα; Δέντρα κομμένα, ξερόκλαδα συγκεντρωμένα στις βάσεις των πεύκων, κομμένα και ξεραμένα πλέον πουρνάρια επίσης στις βάσεις των δέντρων και ένα μονοπάτι που κάποτε ήταν καταπράσινο μέσα στη βλάστηση, να είναι απλά ένας βρώμικος τόπος. Την ίδια ώρα ξερόκλαδα ή εξ ολοκλήρου ξερά δέντρα, που μάλιστα εγκυμονούν κινδύνους, παραμένουν στη θέση τους.
Παράλληλα χώμα σε πολλά σημεία δε βλέπεις πλέον. Έχει σχεδόν καλυφθεί από τα τρίμματα των μηχανών θρυμματισμού που απλώνονται σαν εύφλεκτο χαλί ενώ σε άλλα σημεία έχουν σχηματίσει μικρά βουναλάκια. Όπως αναφέρει η κ. Μπουλούμπαση η απάντηση που έλαβε είναι ότι αυτά θα γίνουν... βιομάζα. Η μόνη διαφορά όμως είναι πως αυτό δε συμβαίνει αυτή την εποχή με αυτές τις θερμοκρασίες. Για την ώρα εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο για το δάσος.
Η ίδια μας ενημερώνει ότι αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί από τα τέλη Μαρτίου.
Ένα μήνα μετά ξεκινά την αλληλογραφία προς τους αρμόδιους φορείς περιγράφοντας την επικρατούσα τότε [και σήμερα ακόμη] κατάσταση του βουνού όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και το εξής:
Στις 17 Δεκεμβρίου 2023 ξεκίνησε ο πρώτος «καθαρισμός» στον Υμηττό, (θάμνοι-πουρνάρια- κουμαριές).
Το ιδιωτικό συμφωνητικό που μας έδειξε το συνεργείο που τον υλοποιούσε, αφορούσε αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα [το έντονο δικό μας] και δεν υπήρχε κανένας επιβλέπων από κανέναν αρμόδιο φορέα.
Στις 28/3/2024 ένα άλλο συνεργείο πραγματοποιεί στα ίδια ακριβώς σημεία νέο καθαρισμό. Αυτή τη φορά κόβονται και κλαδιά σε δέντρα, σε ύψος δύο μέτρων από το έδαφος για την αποτροπή εξάπλωσης, σε περίπτωση έρπουσας πυρκαγιάς όπως μας είπαν, τα οποία κλαδιά εναποτίθενται κάτω από τα δέντρα που κόπηκαν και σε μήκος πολλών χιλιομέτρων μέσα σε μονοπάτια, (από τη Μονή Αγίου Ιωάννου κυνηγού έως το νεκροταφείο Παπάγου), τα οποία πλέον έχουν ξεραθεί και αποτελούν και αυτά προσάναμμα.Δυο μέρες μετά από αυτό το πινγκ πονγκ, εμφανίζεται στον Υμηττό μηχάνημα-θρυμματιστής και θρυμματίζει όλον αυτό τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Να σημειωθεί όμως, ότι θρυμματίστηκαν ΜΟΝΟ τα κλαδιά που ήταν στον δρόμο και στην επάνω πλευρά από αυτόν, ενώ αυτά που βρίσκονταν στην κάτω πλευρά, παρέμειναν όγκοι τεράστιοι μέσα στην καρδιά του δάσους, δημιουργώντας μια τεράστια πυριτιδαποθήκη. Το ίδιο ισχύει και τα θρυμματισμένα πλέον κλαδιά που μετατράπηκαν σε δαδιά- προσάναμμα, και δεν απομακρύνθηκαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις 22/4/2024 τρίτο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ κόβει πλέον δέντρα (πεύκα κυρίως) με εντολή του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε λωρίδα μήκους πολλών χιλιομέτρων και πλάτους 30 μέτρων με άξονα τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το νεκροταφείο του Χολαργού, με την αιτιολογία ότι κάτω από τα σύρματα των πυλώνων υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς, πρέπει να γίνει ολοκληρωτική αποψίλωση-αποδάσωση. Ενώ οι περισσότεροι κορμοί απομακρύνονται, τα κλαδιά και στην περίπτωση αυτή παραμένουν μέσα στο δάσος.Τετάρτη 1/5/2024, εισερχόμαστε επίσημα στην αντιπυρική περίοδο και με την ισχυρή ένταση των ανέμων να έχει φέρει ήδη τις πρώτες πυρκαγιές, ο κίνδυνος να χαθεί και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος όσο παραμένει αυτή η κατάσταση.
Σας προειδοποιούμε εγκαίρως για την ελλιπή παρακολούθηση και μη ολοκλήρωση του έργου της αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού.Παρακαλείσθε να ενεργήσετε τα δέοντα.
Η απάντηση του Δασαρχείου ήρθε στις 20 Μαΐου 2024 όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για εργασίες καθαρισμών και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα πλαίσια του προγράμματος anti-nero III, σημειώνεται πως η απομάκρυνση των υπολειμμάτων γίνεται το συντομότερο δυνατό και ότι οι εργασίες επιβλέπονται από την υπηρεσία.
Η Ομάδα Φίλων του Υμηττού επανήλθε με νέα επιστολή όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Σε συνέχεια της απάντησης σας, έχουμε να απαντήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τα εξής:Όπως αναφέραμε και στην αρχική επιστολή, οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη όπου κόπηκαν πουρνάρια, κουμαριές, σκίνα και διήρκησαν μερικές μέρες. Τον Μάρτιο συνεχίστηκαν σε μεγαλύτερη έκταση και εκτός από το κόψιμο των φυτών που προαναφέρουμε, (με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιοποικιλότητα του Υμηττού) κλαδεύτηκαν και τα δέντρα.
Οι εργασίες του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τέλη Απριλίου όπου κόπηκαν και κόβονται εκατοντάδες πεύκα τα κουφάρια των οποίων παρμένου σε πολλά σημεία και είναι ορατά ακόμα και από
Να επισημάνουμε ότι σε όλες αυτές τις εργασίες ρωτούσαμε εάν υπάρχει επιβλέπων από το δασαρχείο και η απάντηση ήταν αρνητική. Μόνο οι αλλοδαποί εργάτες και κάποιες μέρες ο εργολάβος της εταιρίας που αναλάμβανε το έργο χωρίς όμως να μπαίνει μέσα στα μονοπάτια.
Το κόψιμο θάμνων και δέντρων συνεχίστηκε μέχρι την Καισαριανή και θεωρούμε σχεδόν απίθανο όλοι αυτοί οι όγκοι των ξερών πλέον θάμνων και πεύκων που κόπηκαν και αποτελούν καθαρή καύσιμη ύλη, να μαζευτούν μέσα στο καλοκαίρι.
Το «συντομότερο δυνατό» που αναφέρετε δεν είναι ικανοποιητική απάντηση από τη στιγμή που έχουμε μπεί στην αντιπυρική περίοδο, πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα εάν δεν προβούν σε καθαρισμούς των οικοπέδων τους μέχρι 31/5, ο Υμηττός είναι γεμάτος καύσιμη ύλη και οι φωτιές δεν κλείνουν ραντεβού.
Ωστόσο ένα μήνα μετά:
- η εικόνα μόνο επιχείρηση καθαρισμού δε θυμίζει
- τα υπολείμματα αποτελούν πλέον κυρίαρχο στοιχείο
- αν η σημερινή εικόνα είναι το αποτέλεσμα της επίβλεψης, δηλαδή ένα απέραντο εύφλεκτο χαλί, σωροί από ξερόκλαδα και ξερά πουρνάρια στις βάσεις των δέντρων, ξερά δέντρα που εξακολουθούν να στέκουν στη θέση τους και χλωρά κομμένα πεύκα στο πλάι του τσιμεντόδρομου, τότε ποια θα ήταν η εικόνα χωρίς επίβλεψη;
Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να αναφέρω ότι καθ' όλη την επίσκεψή μας δεν ακούσαμε ούτε ένα πουλί να κελαηδά, τα οποία κανονικά το σούρουπο δε σταματούν να κελαηδούν. Αλλά κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού σε επικοινωνία της κ. Μπουλούμπαση με την Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώθηκε πως τα drones απομακρύνουν τα πουλιά και η αλήθεια είναι πως όλη την ώρα είχαμε ένα να πετά πάνω από το κεφάλι μας. Άραγε σήμερα με τόσο δυνατούς ανέμους το drone πετούσε ή όταν υπάρχει κίνδυνος καθηλώνεται;
Οι κατά τόπους δήμοι θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την κατάσταση, διότι πλέον πραγματικά μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και το δάσος να έχει χαθεί και μάλιστα σε ένα βουνό που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, πιστεύαμε πως δεν πρόκειται ποτέ να καεί.
Την ίδια ώρα που η πολιτεία κάνει ό,τι κάνει με τον Υμηττό, ζητά από τους πολίτες να εκπονήσουν σχέδια πυροπροστασίας αν ζουν σε εμβέλεια εντός 300 μέτρων από δασική έκταση κι απειλεί με [τι άλλο;] τσουχτερά πρόστιμα. Εδώ ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο; Εδώ και καιρό είμαστε σε αντιπυρική περίοδο, τις τελευταίες ημέρες έχει ισχυρούς ανέμους και σήμερα έπιασε φωτιά στο Κορωπί.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους κι αποτελούν χωρίς ίχνος υπερβολής ένα μικρό κλάσμα όσων είδαμε και φωτογράφησα. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΥΓ: Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο βουνό, τουλάχιστον τις επικίνδυνες ημέρες αν όχι καθημερινά όπως παλιά, πρέπει να γίνει από την είσοδο σε αυτό και όχι με μπλόκο λίγα μέτρα πριν το μοναστήρι.