Γ. Οικονόμου: Αν ήμουν Δήμαρχος το 2017 δε θα έστελνα ποτέ τη μελέτη του Δημαρχείου στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση

Σε μια εκτενή συνέντευξη προχώρησε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή", Γιώργος Οικονόμου η οποία αφορούσε στις εξελίξεις του νέου Δημαρχείου, του κολυμβητηρίου και του Γιαβασείου κληροδοτήματος.

Δημαρχείο

Κατά τον κ. Οικονόμου καθοριστικό ρόλο στην τροπή που έχει λάβει η κατάσταση και τη διάλυση της σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με τον μέχρι πρότινος ανάδοχο διαδραμάτισε η διετής καθυστέρηση της έναρξης των έργων που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουμε πάνω στην πανδημία και αργότερα τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις ανατιμήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί ασύμφορο για τον εργολάβο να παραμείνει.

Αναφέρθηκε στον 1 1/2 χρόνο που χάθηκε με προσφυγές και αποφάσεις του ΣτΕ που είχαν να κάνουν με το αποτέλεσμα της διαδικασίας του διαγωνισμού όπου σημείωσε ότι ένα λάθος στον προσωρινό μειοδότη έπρεπε να είχε εντοπιστεί και να προχωρούσε η Περιφέρεια Αττικής στον επόμενο μειοδότη, η οποία δεν έκανε αυτό που έπρεπε και συνέχισε πάνω στη δική της γραμμή.

Επίσης απέδωσε ευθύνες στον Γιάννη Σταθόπουλο επειδή δεν εστάλησαν στην Περιφέρεια τα σχετικά με τον εκβραχισμό τονίζοντας ότι οι ευθύνες στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να μοιραστούν εξ ίσου και στα δύο μέρη.

Επιπλέον ανέφερε πως η διοίκηση Σταθόπουλου δεν εξασφάλισε τη σύμπραξη του μελετητή όπως προβλέπεται από το νόμο, κάτι για το οποίο ευθύνεται και η Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνέχεια τόνισε ότι χάθηκε ακόμη ένα εξάμηνο επί διοίκησης Ζορμπά διότι ο χώρος του εργοταξίου δεν ήταν έτοιμος αφού δεν είχαν απομακρυνθεί οι υπηρεσίες που έδρευαν εκεί, δεν είχαν εκδοθεί οι άδειες κατεδάφισης, δεν είχαν κοπεί τα δέντρα κι εκκρεμούσε η αναθεώρηση της άδειας.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα του εκβραχισμού δεν αποτελούν απρόβλεπτη δαπάνη αλλά έπρεπε να γίνει στα πλαίσια μιας τακτοποίησης παραλήψεων και σφαλμάτων στην προμέτρηση του έργου αφού υπήρχαν οι μελέτες.

Επιπλέον δήλωσε πως ενώ είχε συμφωνηθεί σε διαπαραταξιακή να προχωρήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε επιστολή προς τον τότε Περιφερειάρχη για την για την αναίρεση της απόφασης που μετέθετε στο Δήμο τη δαπάνη για τον εκβραχισμό, ο Βασίλης Ζορμπάς άρχισε να επισκέπτεται γραφεία για να βρει τα χρήματα και τελικά έστειλε την περιβόητη επιστολή στον Γιώργο Πατούλη λέγοντας πως ο Δήμος θα πληρώσει το 1,4 εκ. ευρώ της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης χωρίς απόφαση κανενός οργάνου. Εντούτοις κατά τον κ. Οικονόμου η επιστολή Ζορμπά δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα 

Κατέληξε πως οι παλινωδίες και κακοί χειρισμοί της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής είχαν ως κατάληξη τη διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο, ο οποίος προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια κάποια στιγμή θα πρέπει να λάβει και αποζημίωση.

Τόνισε ότι είναι θετικό που ο νέος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να βρει τις πιστώσεις των 19-20 εκ. για να έχει το έργο μια πορεία στο μέλλον και συμφώνησε με την απόφαση του Περιφερειάρχη να ακολουθήσει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες.

Όπως εξήγησε το έργο σταμάτησε σε μια επικίνδυνη φάση του λόγω της προσωρινής αντιστήριξης και ότι πλέον υπάρχουν τρεις δυνατότητες: είτε επαναδημοπράτηση είτε να πάμε στον πίνακα του διαγωνισμού του 2018 και τον επόμενο μειοδότη [αν και κανείς δε θα δεχθεί να εκτελέσει ένα έργο με προσφορές 2018 και τιμές 2024] είτε μέσω άλλων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος όταν τίθεται θέμα επικινδυνότητας.

Οι ερωτήσεις του agiaparaskevi-guide,gr στον Γιώργο Οικονόμου

Τον ρωτήσαμε αν ήταν δήμαρχος το 2017 θα έστελνε στην Περιφέρεια το φάκελο χωρίς τον εκβραχισμό; 

Η απάντηση ήταν σε καμία περίπτωση. Επιπροσθέτως τόνισε ότι κατόπιν μπήκαν επιπόλαιο μόλις 5 κυβικά μέτρα αλλά φτάσαμε στα 5000 κυβικά μέτρα βράχων.

Σε επόμενο ερώτημά μας αν όλα αυτά έγιναν τυχαία, δεν πήραμε σαφή απάντηση αλλά προσέθεσε ότι αν κάποιοι έψαχναν χρήματα μπορούσαν να κόψουν από δαπάνες από το τέλος του έργου, κι όχι στο ξεκίνημά του.

Εν συνεχεία τον ρωτήσαμε, με αφορμή την αναφορά Χαρδαλιά ότι η Περιφέρεια ζητούσε έγγραφα και διορθώσεις από το Δήμο Αγίας Παρασκευής δίχως ανταπόκριση, αν είχε εκείνη την εποχή σχετική ενημέρωση. Ο κ. Οικόνομου απήντησε πως η όποια ενημέρωση ερχόταν εκτός του Δήμου και πως δεν είχε εικόνα της πραγματικής κατάστασης μέχρι την αποκάλυψη του νέου Περιφερειάρχη.

Τέλος στο σαφές ερώτημα αν το 2017 ήταν δήμαρχος θα προωθούσε τη μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, όχι.

Κολυμβητήριο

Ο Γ. Οικονόμου ανέφερε πως δεν έπρεπε να προχωρήσει χωρίς να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια αλλά έτρεξαν όλα γρήγορα για προεκλογικούς λόγους και μετά βγήκαν στην επιφάνεια τα ζητήματα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως όλα έγιναν στο πόδι για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικές ανάγκες και τα συνθήματα.

Εκτίμησε ότι οδεύουμε προς διάλυση της σύμβασης κι επειδή το έργο δεν έχει ξεκινήσει, είναι στο χέρι του αναδόχου να υποβάλλει το σχετικό αίτημα καθώς η νομοθεσία είναι με το μέρος του διεκδικώντας αποζημίωση.

Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μελέτη για το έργο και πήγαμε σε λύσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά ότι με την επιλογή αυτή δεν μπορούσε να διεκδικηθεί χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα.

Σε σχετικό ερώτημά μας μετά την αναφορά της αντιδημάρχου κ. Σιούλα ότι η πρώτη ενημέρωση για το ζήτημα που έχει ανακύψει με το Κτηματολόγιο έγινε αρμοδίως το Μάιο του 2018 επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου, απήντησε πως είναι διαχρονικές οι ευθύνες των περασμένων διοικήσεων που δεν τακτοποίησαν το θέμα συμπληρώνοντας πως αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά και στην ώρα τους.

Τέλος επανέλαβε την πρόταση να αποδεχθεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής την πρόταση του Χολαργού για κοινό κολυμβητήριο στο νταμάρι για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό έχουμε εμμέσως μια ομολογία του γειτονικού δήμου πως η Αγία Παρασκευή έχει δικαιώματα στην περιοχή. 

Γιαβάσειο

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η επιμήκυνση της μίσθωσης έπρεπε να επιφέρει αλλαγή στο μίσθωμα κι υπενθύμισε ότι η σημερινή μισθώτρια κέρδισε το διαγωνισμό βγάζοντας έξω καλύτερες προσφορές χάρη στον όρο του 13% [για κάθε χρόνο λιγότερης διάρκειας μίσθωσης σε σχέση με τις άλλες προσφορές]. Εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε διάλυση της σύμβασης σημειώνοντας παράλληλα πως η εταιρεία δεν έχει κανένα ουσιαστικό νομικό έρεισμα θέτοντας έναν αστερίσκο ως επιχείρημα τα πολλά αναπάντητα έγγραφα προς τη δημοτική αρχή Ζορμπά.

Σε περίπτωση αγωγής για λύση της σύμβασης, ο κ. Οικονόμου προτείνει ανταγωγή με διεκδίκηση των διαφυγόντων κερδών σε σχέση με τον επόμενο πλειοδότη.

Συμπερασματικά

Ο κ. Οικονόμου φαίνεται να είχε μια τριπλή στόχευση. 

Η πρώτη να μιλήσει για τρία σημαντικά θέματα για τα οποία φαίνεται να δικαιώνεται σε όσα εγκαίρως είχε πει. 

Η δεύτερη ήταν μέσω μιας προσεκτικής δομής του λόγου να αναδείξει περισσότερο τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Ζορμπά και όχι του Γιάννη Σταθόπουλου, αν και στις κρίσιμες ερωτήσεις [πχ με τη μελέτη, τον εκβραχισμό, το κτηματολόγιο] και λόγω της πρότερης σταδιοδρομίας του απήντησε ευθέως.

Η τρίτη ήταν να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να καταλήξει να πληρώνει αποζημιώσεις σε εργολάβους για έργα που δεν έχουν γίνει.

Νεότερη Παλαιότερη