Του Στρατή Μαζίδη
Ο κατασκευαστής ζήτησε 40 ημέρες παράταση της συνολικής προθεσμίας «έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και τελικής αποφάσεως της Υπηρεσίας σας σχετικά με την κατασκευή των υπογείων του κτιρίου, που αποτελούν την μόνιμη αντιστήριξη του σκάμματος»
Επίσης στο αίτημα του αναφέρει «Επειδή επίκειται η λήξη της οριακής προθεσμίας του έργου, και η συνέπεια αυτής, διάλυση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και λήψης απόφασης σχετικά με την υποβληθείσα πρόταση, και με γνώμονα να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας, συναινούμε με το παρόν για καθορισμό παράτασης της οριακής προθεσμίας του έργου έως 31-05-2024, θεωρώντας ότι ο χρόνος αυτός είναι επαρκής…»
Με σχετικό έγγραφό του, ο ανάδοχος ενημερώνει για την παρακολούθηση των μετρήσεων της προσωρινής αντιστήριξης και συγκεκριμένα για την ανάγκη ενίσχυσης της προσωρινής αντιστήριξης.
Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενίσχυση αυτή με αντηρίδες κρίνει επαρκές το χρονικό διάστημα των 40 ημερών.
Πάμε λοιπόν να δούμε που βρισκόμαστε στην πραγματικότητα.
Τα δεδομένα
Πρώτον, όπως γνωρίζουμε από όσα έχει αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει από τον εργολάβο μια πρόταση για το τι μπορεί να γίνει στο εργοτάξιο, η οποία έχει ήδη κατατεθεί.
Δεύτερον, όπως είχε κυκλοφορήσει, στη συνέχεια γραφτεί σε ανακοίνωση παράταξης και σημειωθεί στο αίτημα του εργολάβου που καταγράφεται στην αντίστοιχη απόφαση χορήγησης της παράτασης που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πρόταση του εργολάβου είναι να πάει το έργο μέχρι και την κατασκευή των υπογείων.
Δηλαδή Δημαρχείο, τουλάχιστον όπως το ξέραμε στις μακέτες, τέλος.
Τρίτον όπως προκύπτει ως λογικό συμπέρασμα [αλλά και βάσει κάποιων πληροφοριών] από τη χορήγηση της παράτασης καθώς η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και λήψης απόφασης σχετικά με την υποβληθείσα πρόταση του εργολάβου, υπάρχει χάσμα στο οικονομικό σκέλος της πρότασης. Δεδομένου ότι τόσο καιρό οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία, είναι λογικό να υποθέσουμε πως το χάσμα είναι ως τώρα αγεφύρωτο.
Ανακεφαλαίωση: 1. δημαρχείο όπως το ξέραμε, kaputt, 2. το πολύ υπό την παρούσα σύμβαση να φτιάξουμε τα υπόγεια γκαράζ, 3. δεν τα βρίσκουν Περιφέρεια - κατασκευαστής στο οικονομικό για τα γκαράζ
Παρένθεση: Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορεί πρόσφατο βίντεο με drone από το εργοτάξιο [https://www.facebook.com/reel/976355407293131]. Αυτή είναι η πρόοδος των έργων από τότε που ξεκίνησαν τα έργα ως σήμερα;
Τα ρίσκα ως παράγοντας πίεσης και ένα εφιαλτικό σενάριο
Διαρκώς βλέπουμε τον κ. Μυλωνάκη να έχει πάρει σβάρνα [πριν καν αναλάβει] γραφεία, υπουργεία και υπηρεσίες για όλα τα ανοικτά θέματα της πόλης μεταξύ των οποίων και το Δημαρχείο εξαντλώντας τα όποια, ελάχιστα πράγματι, περιθώρια πίεσης έχουμε ως Δήμος.
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Αττικής παίζει με το χρόνο. Όμως ο κ. Χαρδαλιάς ήδη από την προεκλογική περίοδο -
λογικά - πρέπει να έχει ενημερωθεί για την υπόθεση του Δημαρχείου. Ο άνθρωπος που για πόσο καιρό από τηλεοράσεως κουνούσε καθημερινά το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ούτε ως υποψήφιος, ούτε ως νεοεκλεγείς, ούτε αφότου ανέλαβε καθήκοντα έχει στείλει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα.
Ίσως στην Περιφέρεια Αττικής να θεωρούν πως τα φίδια ζώνουν περισσότερο τον κατασκευαστή ο οποίος για δύο χρόνια αφού λήξει η σύμβαση, δηλαδή πλέον ως το Μάιο του 2026 φέρνει την ευθύνη της προσωρινής αντιστήριξης.
Αναρωτιέται όμως κανείς, αν γίνει ένας σεισμός αντίστοιχος εκείνου του 1981, ή του 1999, ή κατά τι μικρότερος, κινδυνεύουν ή όχι τα διπλανά κτίρια;
ΑΝ, ο μη γένοιτο, έχουμε τραγωδίες αλίμονο, όχι μόνο σε αυτούς που ζητούν τον ουρανό με τα άστρα ή παίζουν με το χρόνο, αλλά και όλους εκείνους που έμπλεξαν το Δήμο σε αυτήν την αχρείαστη περιπέτεια αντί να επιλέξουν ρεαλιστικές λύσεις.
Εν κατακλείδι
Ας ενταφιαστεί η μελέτη επιτέλους, ας ολοκληρωθούν τα υπόγεια ώστε και ο Δήμος να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα στην περιοχή και ιδίως να διασφαλιστούν τα όμορα κτίρια και είτε να αγοράσουμε ένα έτοιμο κτίριο για δημαρχείο κάπου αλλού, είτε να να μη χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο ώστε στο ενδιάμεσο που θα ολοκληρώνονται τα υπόγεια να σχεδιάζουμε ένα ρεαλιστικό δημαρχείο στον ίδιο χώρο που θα μας στοιχίσει πολύ λιγότερο.
Το κλείσιμο του χθεσινού μηνύματος του Δημάρχου ότι η πόλη θα αποκτήσει "νέο φιλικό και λειτουργικό Δημαρχείο" αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει σχέδιο Β.
Αλλά Περιφέρεια και κατασκευαστής ας τελειώνουν επιτέλους να πάμε παρακάτω, διότι όπως διαβάσαμε στα σχόλια κάτω από το βίντεο του Δημάρχου, οι πολίτες ζητούν κολυμβητήριο, πεζοδρόμια, διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμΕΑ κ.ο.κ.