Επειδή ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό από νυν και πρώην δημοτικές αρχές, θα ήθελα να κάνω μια ανεξάρτητη και στοχευμένη παρέμβαση ως μέλος της πρώην δημοτικής αρχής αλλά χωρίς θεσμική θέση πλέον στην αντιπολίτευση.
1. Τα «οικονομικά» του δήμου εν γένει, το ενεργητικό, τα ταμειακά διαθέσιμα, τα δάνεια και η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση ίσως σε βαθμολόγηση ΑΑ, ειδικά σε σχέση με άλλους δήμους. Η «χρηματοοικονομική» θέση του δήμου είναι θετική, να μην κινδυνολογούμε. Την προηγούμενη περίοδο δημοτικής αρχής δεν έγιναν σπατάλες, έγιναν όμως διαχειριστικά λάθη και υπάρχουν υπερβολικά πολλά ανεκτέλεστα έργα.
2. Τα έργα που είχαν σχεδιαστεί τεχνοκρατικά από τον πρώην ΓΓ κ.Κύρκο την περίοδο 2019-2021, είχαν δεσμευθεί να εκτελεσθούν ασφαλώς με χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, περίπου 5 εκ από το «Αντώνης Τρίτσης» (Ιόλας, ψηφιακά εργαλεία, πολιτική προστασία κ.α.), Υπ.Πολιτισμού, Ταμείο Ανάκαμψης 3 εκ για το κολυμβητήριο και Περιφέρεια Αττικής δεκάδες εκατομμύρια (Παιδικός σταθμός Πευκάκια, Δημαρχείο, όμβρια Κοντόπευκο και Πευκάκια, πλατεία Άη Γιάννη). Δυστυχώς μετά την αποχώρηση του κ.Κύρκου, κανένας δεν ασχολήθηκε με την «υποστήριξη» αυτών των έργων, τεχνοκρατικά, αλλά έγινε προσπάθεια πασαλείμματος με προεκλογικά χαρακτηριστικά λαϊκισμού και με την τεχνική υπηρεσία να αναγκάζεται να υπερβάλλει εαυτό για πράγματα που δεν γίνονται, για να υποστηριχθούν κάποιες ανεδαφικές πολιτικές, όπως το κοστοβόρο ΣΥΔ. Εδώ να σημειωθεί ότι η ακύρωση της ανάπλασης το 2019 της πλατείας Άη Γιάννη κόστισε στον δήμο 1 εκ περίπου γιατί ενώ είχε δεσμευθεί χρηματοδότηση από την δημοτική αρχή του Σταθόπουλου, καταλήξαμε να το εκτελούμε μετά από 4 χρόνια με ίδιους πόρους. Εγώ προσωπικά είχα διαχωρίσει την θέση μου και είχα δηλώσει δημοσίως ότι δεν έπρεπε να ακυρωθεί.
3. Μεταρρυθμίσεις στα οικονομικά του δήμου δεν έγιναν αλλά δεν έγιναν και στην διοίκηση του δήμου, τροχοπέδη στην ορθή λειτουργία όλων. Αυτά ήταν καθαρά πολιτικές αστοχίες.
4. Προφανώς και είναι δικαιολογημένη και επιβεβλημένη, μια χρηματοοικονομική απογραφή από τη νέα δημοτική αρχή, πριν την ψηφιακή εποχή των δήμων και αναλαμβάνοντας ένας νέος δήμαρχος και μια φρέσκια δημοτική αρχή. Ο κ.Ζορμπάς μίλησε για έλεγχο από το 2007 από κρατική υπηρεσία, πράγμα που δεν γίνεται και δεν έχει και αποτέλεσμα, ας το έκανε το 2010. Να σημειώσουμε δε, ότι οι ορκωτοί ελεγκτές κάθε χρόνο ελέγχουν ότι πρέπει από το νόμο μόνο, λογιστικές καταχωρίσεις και όχι συμβάσεις και επιμέρους οικονομικά στοιχεία και δείκτες. Δυστυχώς αυτά όχι μόνο δεν τα γνωρίζουν αιρετοί που πέρασαν από το ΔΣ, συνήθως δεν τα γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι πρώην δήμαρχοι. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
5. Και μια ιστορική αλήθεια. Το 2010 η δημοτική αρχή παρέλαβε τον δήμο υπερχρεωμένο, με δάνεια, ταμειακό έλλειμμα και ανοίγματα σε προμήθειες εκατομμυρίων και έβαλε τάξη στα οικονομικά.
6. Το έργο του κολυμβητηρίου ήταν ένα εμβληματικό έργο που δυστυχώς τελικά σχεδιάστηκε επί χάρτου.
7. Αφήνω τελευταίο το μεγάλο αγκάθι του δημαρχείου. Τραγικά λάθη διαχείρισης από τις ηγεσίες της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας, δεν παρακολουθήθηκε το έργο σωστά, έγιναν γραφειοκρατικά λάθη κυρίως από την περιφέρεια και έχουν ευθύνη πολλοί, πολιτική ευθύνη κυρίως. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πως και γιατί έφτασε στην ΟΕ της περιφέρειας η νομιμοποίηση της αποχώρησης του εργολάβου από το έργο με ψήφο και του «δικού μας» Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλου.
Αυτά, για να ξέρουμε τι λέμε χωρίς εξαρτήσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.