Του Στρατή Μαζίδη
Τα απορρίμματα που έχει αυτή την στιγμή να μαζέψει ο δήμος Αγίας Παρασκευής μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες. Τα οικιακά απορρίμματα, τα υλικά από τα κλαδέματα και τα μπάζα / αντικείμενα που ξεφορτώνεται ο καθένας καταμεσής του δρόμου.
Για τα οικιακά απορρίμματα δεν τίθεται θέμα.
Το ίδιο και για τα κλαδέματα παρά το γεγονός ότι κάποιοι διαμαρτύρονται. Βασικό χαρακτηριστικό της πόλης είναι το πράσινο το οποίο της δίνει υπεραξία. Φανταστείτε την Αγία Παρασκευή χωρίς πεύκα, αυλές και φροντισμένους κήπους. Να βγαίνετε στο μπαλκόνι σας και να βλέπετε μόνο τσιμέντο αντί για πράσινο. Το πράσινο όμως δεν είναι κάτι νεκρό αλλά ζωντανό το οποίο χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση. Συνεπώς όπως ως προάστιο απολαμβάνουμε τα οφέλη του πρασίνου σε πολλά επίπεδα, ομοίως αναλαμβάνουμε τα βάρη που προκύπτουν όπως το γεγονός ότι δέντρα και φυτά πρέπει να φροντίζονται και να κλαδεύονται.
Ρώτησε ποτέ κανείς από τους τοπικούς άρχοντες τους τελευταίους ηρωικούς ιδιοκτήτες μονοκατοικιών που απέναντι στις τάσεις των καιρών αντί να πουλήσουν την περιουσία τους και να λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους, συνεχίζουν να κρατούν την περιουσία τους και διαθέτουν πεύκα στο οικόπεδό τους μόνο και μόνο πόσες πευκοβελόνες μαζεύουν την εβδομάδα όταν φυσάει το καλοκαίρι;
Η μόνη λύση στον τομέα αυτό είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης ενημέρωσης του δήμου όποτε προκύπτουν υλικά κλαδεμάτων και αυτά να απομακρύνονται πάραυτα είτε από συνεργεία του δήμου εφόσον είναι διαθέσιμα είτε από ιδιώτες. Άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες είναι η απομάκρυνση των απορριμμάτων / κλαδιών / υλικών κ.ο.κ.
Όσον αφορά τα μπάζα αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα διότι κανονικά ο ιδιοκτήτης τους θα έπρεπε να καλεί κάποιον επαγγελματία που απομακρύνει βαριά υλικά αντί να τα ξεφορτώνεται στο πεζοδρόμιο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε λεκάνες ούτε οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα να σηκώνουν με τα χέρια τους ασήκωτα υλικά.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα απορρίμματα της φιλανθρωπίας. Βγάζει κάποιος κάτι έξω μήπως το δει κανείς που έχει ανάγκη. Πόσες φορές όμως δεν είδαμε ρούχα, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο διασκορπισμένα σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα; Δεν είναι καλύτερα ό,τι θέλει να δώσει κανείς να το πράξει με κατάλληλο τρόπο μέσα από αντίστοιχες δομές ή απλά το κρέμασμα στον κάδο είναι πιο βολικό;
Καθαριότητα χωρίς συνεργασία δήμου και δημοτών δεν μπορεί να υπάρξει
Ο Δήμος
Είναι εμφανές ότι για να έχουμε μία καθαρή πόλη δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Δήμο αλλά ούτε και από τους δημότες. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού και που του αναλογεί.
Για παράδειγμα όσον αφορά το Δήμο δεν είναι δυνατόν η υπηρεσία να αδειάζει τους κάδους σε ορισμένα σημεία μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή και να ξαναπερνά μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα και να μη αλλάζει σχεδιασμό όταν ακολουθούν αργίες. Τα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ασχέτως του τι μέρα είναι.
Το ευτύχημα είναι ότι η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το πρόβλημα σε σημαντικό βαθμό στην πραγματική του διάσταση. Η αναφορά του νέου δημάρχου κ. Μυλωνάκη πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του πως δεν μπορούν να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη πριν αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας από το Δήμο ήταν στη σωστή κατεύθυνση και φανερώνει μια αντίληψη της πραγματικότητας σε αντίθεση με προκατόχους του που τα έβλεπαν όλα τέλεια. Επίσης η παρακολούθηση του δρομολογίου ενός απορριμματοφόρου πέρα από την επικοινωνιακή της πλευρά μπόρεσε να δώσει στο δήμαρχο να καταλάβει πως λειτουργεί η καθαριότητα στην πράξη, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και να ακούσει / διαπιστώσει από πρώτο χέρι τι χρειάζεται να γίνει.
Επίσης ήταν θετικό ότι παρά το γεγονός πως ήταν μέρα Κυριακή, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας εξέδωσε ανακοίνωση για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με σχετικές οδηγίες προς τους δημότες.
Εν προκειμένω σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοτική Αρχή επί του παρόντος χαρτογραφεί την υπηρεσία ούτως ώστε να διαπιστώσει ποια είναι η δυνατότητα της στα χαρτιά, ποια στην πράξη, αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και άμεσα να δει πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες.
Οι δημότες
Οι δημότες από την πλευρά τους δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι. Δε γίνεται να πετάς οικοσκευές στο δρόμο. Δεν μπορείς να γεμίζεις τους κάδους ανακύκλωσης πχ με κούτες που δεν έχεις καν αποσυναρμολογήσει ώστε να πιάσουν το λιγότερο δυνατό χώρο. Δε γίνεται επίσης να προσεγγίζουμε το θέμα της καθαριότητας μεμονωμένα και όχι ως σύνολο, υπό την έννοια "ας πετάξω εγώ τώρα τα σκουπίδια μου και βλέπουμε για τα υπόλοιπα". Ένα απλό παράδειγμα: Πριν λίγες ημέρες κάποιος αποφάσισε να ξεφορτωθεί την αλουμινένια απλώστρα του στην οδό Ειρήνης και την πέταξε όλη μέσα στον πράσινο κάδο ενώ σε απόσταση 20 μέτρων ήταν ο μπλε κάδος ανακύκλωσης, όπου θα μπορούσε να την εναποθέσει αποσυναρμολογημένη.
Επίσης δε γίνεται κάποιοι, ευτυχώς όχι τόσοι πολλοί πια, αλλά τόσοι όσοι χρειάζονται για να δημιουργούν το πρόβλημα, ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων να λερώνουν τις πόρτες των άλλων μη σεβόμενοι τη βασική αρχή ότι τα όρια της ελευθερίας του ενός σταματούν στα όρια της ελευθερίας του άλλου. Άλλωστε όλοι στην Αγία Παρασκευή, είτε μένουν σε πολυκατοικία είτε σε μονοκατοικία, διαθέτουν αυλές.
Επιπλέον βλέπουμε πως άλλες ιδιοκτησίες φροντίζουν να έχουν το πεζοδρόμιο μπροστά τους καθαρό κι άλλες αδιαφορούν εντελώς κι ούτε απομακρύνουν τα σκουπίδια που προκαλούν τις περισσότερες φορές τα δικά τους δέντρα, χώρια το γεγονός ότι κάποια πεζοδρόμια μετατρέπονται σε μικρές ζούγκλες από τα χόρτα που δεν ξεριζώνει κανείς.
Όταν όμως μετά βουλώνουν οι σχάρες των αποχετεύσεων των ομβρίων υδάτων, να μη διαμαρτύρονται. Ούτε όταν βλέπουμε τις προάλλες εργαζόμενη συνεργείου καθαρισμού σε κάποια πολυκατοικία με το φυσερό αντί να συγκεντρώνει τα φύλλα για να τα πετάξει, να τα στέλνει στον αγωγό.
Σαφέστατα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από το Δήμο και για να έχουμε τις περισσότερες δυνατές πρέπει και εμείς στην πράξη να δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας.
Εν κατακλείδι η καθαριότητα είναι ένας δύσκολος τομέας. Πρέπει να δοθεί χρόνος και να καταβληθεί προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο αλλά τουλάχιστον θα μας οδηγήσει σε ένα πολύ πιο ευχάριστο αποτέλεσμα.