Του Στρατή Μαζίδη
Το βασικότερο βέβαια για το νέο Δήμαρχο δεν είναι η πολιτική κυριαρχία του την επομένη εκλογών, καθώς αυτό αποτελούσε γενικότερο κανόνα στο παρελθόν για όλους αλλά η παντοδυναμία του στο δημοτικό συμβούλιο όπου με 21 έδρες σε σύνολο 35, δε θα είναι πολιτικός όμηρος.
Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί.
Συνήθως όταν υπάρχει ανατροπή από τις πρώτες κάλπες, με την έννοια ενός μη αναμενόμενου αποτελέσματος, δημιουργείται μια αύρα η οποία σπρώχνει το νικητή. Ο κ. Μυλωνάκης ανέπτυξε μια ιδιαίτερη δυναμική την κατάλληλη για αυτόν στιγμή ώστε κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο κείμενο, η νεώτερη ιστορία της Αγίας Παρασκευής διδάσκει ότι μια νέα είσοδος στο β' γύρο, είναι αυτή που επικρατεί.
Ο κ. Μυλωνάκης ήταν η νέα είσοδος. Αύξησε τις ψήφους του ενώ εκείνες του κ. Σταθόπουλου από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2019 βρίσκονται σε διαρκή κάμψη. Σε απλά λόγια αλλά με αντίθετη ερμηνεία, ο κ. Σταθόπουλος ερχόταν ενώ ο κ. Μυλωνάκης πήγαινε.
Η κοινή λογική έθετε το ερώτημα για ποιο λόγο οι δημότες να εμπιστευτούν κάποιον τον οποίο αποδοκίμασαν όχι μόνο πριν τέσσερα χρόνια απομακρύνοντάς τον από το Δήμο, αλλά και μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα απέναντι όχι στον απερχόμενο δήμαρχο, αλλά ένα νέο πρόσωπο. Περπατώντας στη γειτονιά για να πάω προς το εκλογικό κέντρο, το αυτί μου έπιασε δύο γείτονες που κατηφόριζαν αφού είχαν ψηφίσει. Η απάντηση στο γνωστό ερώτημα ήταν "Μυλωνάκη, τον Σταθόπουλο τον είδαμε".
Το τρίτο όπλο του κ. Μυλωνάκη ήταν ο συνασπισμός προσώπων εναντίον του. Αν υπήρχε μια αγωνία ή αμφιβολία για το ποιος θα επικρατήσει, τα όσα ακολούθησαν, ήρθαν την κατάλληλη στιγμή για αυτόν. Άνθρωποι που μέχρι χθες αντάλλασσαν πολύ βαριές εκφράσεις, το μεσημέρι της Τετάρτης αγαπήθηκαν παράφορα. Επικεφαλής παρατάξεων και φιλόδοξοι παράγοντες έβαλαν στη μέση έναν κι άρχισαν να του ρίχνουν με ό,τι έχουν.
Ο κόσμος αντέδρασε [αποδείχθηκε στην κάλπη] βλέποντας πρόσωπα που μέχρι χθες έλεγαν όσα έλεγαν, ξαφνικά να στοιχίζονται πίσω από τον κ. Σταθόπουλο, ο οποίος από τη μια αρχικά απολάμβανε αυτό το κύμα "στηρίξεων" ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε εγκλωβισμένος από αυτό. Αν είχε βγει ήδη από την Τετάρτη με μια δήλωση που θα αποκήρυσσε το θέατρο του παραλόγου, ζητώντας την ψήφο της κοινωνίας και όχι να πάρει από καραμπόλα το δήμο μέσω κεντροδεξιών σεναρίων, η εκλογική του τύχη θα ήταν πολύ καλύτερη. Δεν ισχυρίζομαι πως θα επικρατούσε [άλλο όμως να συντριβείς κι άλλο να χάσεις με ψηλά το κεφάλι], κανείς δεν είναι προφήτης, αλλά στο λυκόφως της πορείας του στα τοπικά θα γλύτωνε τον εκλογικό διασυρμό ενώ θα άφηνε πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη αξιοπρέπειας. Κάτι που ο Γιάννης Σταθόπουλος του 2014 θα είχε πράξει από το πρώτο λεπτό.
Και η αλήθεια είναι πως ζήσαμε ένα 2014, μόνο που άλλαξαν οι ρόλοι. Το μόνο που έμεινε ίδιο ήταν η αντίδραση της κοινωνίας.
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Μυλωνάκης αποδείχθηκε ιδιαίτερα διαβασμένος στην τακτική του απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους. Ένας μικρός Γιοβάνοβιτς, για τους ποδοσφαιρόφιλους. Δεν πέρασε στη β' Κυριακή με τακτική "βλέποντας και κάνοντας". Είχε σχεδιάσει τις κινήσεις του και έτσι πέτυχε να στείλει στην αποστρατεία μια πολιτική κρατούσα τάξη 30 ετών, νικώντας δύο φορές το Βασίλη Ζορμπά και μία τον Γιάννη Σταθόπουλο.
Απομένει πλέον να φανεί στην πράξη, αν θα μπει το ίδιο καλά διαβασμένος στο Δημαρχείο στις 1-1-2024.
Τα περί αποχής
Ο κ. Σταθόπουλος αλλά και φωνές προσκείμενες στον απερχόμενο Δήμαρχο έκαναν αναρτήσεις περί αποχής, ενώ οι τελευταίες έθεσαν και θέμα απουσίας ισχυρής εντολής από τις κάλπες.
Βέβαια οι δεξιές φωνές του Δήμου δε μας λένε ότι κι ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά χάρη στο 20% του πληθυσμού.
Τα ποσοστά συμμετοχής τη Β΄ Κυριακή ήταν χαμηλά σε όλη τη χώρα. Το είχαμε προβλέψει με άρθρο μας μετά την πρώτη αναμέτρηση.
Στην Αγία Παρασκευή η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 38,94% ενώ στο γειτονικό Χολαργό στο 33,43% και στο Χαλάνδρι στο 44,84%, όπου και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε ένας επιτυχημένος Δήμαρχος, ειδικά ο Σίμος Ρούσσος.
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου η αναμέτρηση είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, η συμμετοχή - κρατηθείτε - ήταν 26,73% και 32,57% αντίστοιχα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, επειδή πέρα από τα ποσοστά, έχουν σημασία και οι αριθμοί, ο κ. Μυλωνάκης έγινε δήμαρχος με 9.155 ψήφους και συμμετοχή 38,94%, όταν ο Βασίλης Ζορμπάς το 2010 με συμμετοχή 49,65% είχε λάβει 8.129 ψήφους.
Συνεπώς αν στην Αγία Παρασκευή το δίδυμο του δευτέρου γύρου ήταν Ζορμπάς - Σταθόπουλος, η συμμετοχή ίσως να μην ξεπερνούσε το 30%.
Ουκρανία η αντιπολίτευση
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τις γαλάζιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδεκατισμένες. Ήδη από την πρώτη Κυριακή είχαν υποστεί βαρύτατες απώλειες.
Λογικά θέμα ηγεσίας δεν τίθεται μόνο για τις παρατάξεις των κ.κ. Σταθόπουλου και Ζορμπά αλλά και για άλλες, όπως η Νέα Αρχή όταν πετυχαίνει μέσα σε τέσσερα χρόνια ύπαρξης και με ένα Δήμαρχο να βγαίνει εκτός μάχης από την πρώτη Κυριακή, όχι μόνο να μη διατηρεί δυνάμεις, αλλά από τις 4.053 ψήφους του 2019 να κατρακυλά στις μόλις 2.397 δίχως να έχει ασκήσει διοίκηση για να υποστεί φθορά, κι ενώ σε ανακοίνωση της παράταξης σημειωνόταν πως στις πραγματικές έρευνες [δίχως όμως να δοθούν ποτέ στοιχεία για αυτές] προηγείται. Υπάρχει ένα θέμα όταν λες πως είσαι πρώτος και τερματίζεις τέταρτος.
Η σταυροδοσία των μελών της απερχόμενης δημοτικής αρχής μαρτυρά πως η εκλογική αποτυχία είναι ΚΑΙ δική τους ευθύνη.
Δεν έτρεξαν, δεν κούνησαν δαχτυλάκι, δεν επικοινώνησαν το έργο πιστεύοντας πως ο Βασίλης Ζορμπάς που μέχρι πρότινος είχε το κοκαλάκι της νυχτερίδας στις εκλογές, θα καθαρίσει για λογαριασμό τους. Κανείς όμως δεν κέρδισε ποτέ χωρίς να αγωνιστεί.
Βασικά αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι καθολική απαλλοτρίωση και αναζήτηση νέων προσώπων, όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και στελέχωσης και χάραξη νέων οικοπέδων.
Βέβαια κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.
Βούτυρο στο ψωμί του κ. Μυλωνάκη υπό ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, να πετύχει εκεί όπου οι δημότες έκριναν πως απέτυχαν οι προηγούμενοι, οι οποίοι πλέον δε δίνουν περίοδο χάριτος σε κανέναν.