Το κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Κοντόπευκο δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδίασε κανέναν υπό την έννοια πως η γενικότερη κατεύθυνση περιορισμού των καταστημάτων είναι γνωστή από χρόνια.
Του Στρατή Μαζίδη
Οι κινήσεις που έγιναν σε διάφορα επίπεδα είτε επικοινωνιακά είτε όχι, δεν άλλαξαν τίποτε. Τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει εδώ και χρόνια στο Υπερταμείο ενώ όπως ενημερώθηκε ο Δήμαρχος το παράρτημα του Κοντοπεύκου μπαίνει μέσα.
Βέβαια είναι παράδοξο σε μια χώρα της οποίας ο δημόσιος τομέας από το 2016 και μετά έχει αρχίσει πάλι να φουσκώνει και όπου ο ένας σύμβουλος διορίζεται μετά τον άλλο, να ξεκινά το νοικοκύρεμα από ένα μικρό υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Όμως ξεκίνησε. Κι αν η απόπειρα του 2020 τελικά απέτυχε, για την ώρα το παράρτημα του Κοντοπεύκου παραμένει κλειστό.
Από την άλλη πλευρά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ο όγκος των εργασιών που εκτελούσαν τα ΕΛΤΑ έχει περιοριστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και καλώς ή κακώς η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη.
Τα ΕΛΤΑ, για όσους θυμούνται, εκτός της αλληλογραφίας, διένειμαν συντάξεις, διέθεταν δυνατή τράπεζα και δέχονταν εξοφλήσεις λογαριασμών. Διενεργούσαν δηλαδή σειρά υπηρεσιών και εργασιών που εκτός του ότι τα καθιστούσαν απαραίτητα, απέφεραν και έσοδα.
Ωστόσο η είσοδος του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη ζωή μας άλλαξαν τα πράγματα. Ο ρόλος των ΕΛΤΑ άρχισε να περιορίζεται. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Οι συντάξεις πληρώνονται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι λογαριασμοί πληρώνονται εδώ και χρόνια μέσω διαδικτύου με e-banking αποφεύγοντας ουρές και χάσιμο χρόνο σε υπηρεσίες, τράπεζες και ΕΛΤΑ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πουλήθηκε σε άλλη τράπεζα.
Συνεπώς ωραίες οι πιστολιές στον αέρα, οι προτάσεις για συσκέψεις δια πάσαν νόσον, οι ανακοινώσεις των παρατάξεων, οι νομικές κινήσεις, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν τις υποστηρίζει. Οι περισσότεροι έχουν χρόνια να πάνε στο ταχυδρομείο [όπως και στην εφορία]. Σαφώς όμως υπάρχει κόσμος, ιδίως μεγαλύτεροι άνθρωποι, που το χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να μάθουν αλλιώς και τώρα καλούνται να ταλαιπωρηθούν περιμένοντας σε μεγάλες ουρές στο κεντρικό κατάστημα της Αγίου Ιωάννου.
Κακά τα ψέματα αλλά το μέγεθος των ΕΛΤΑ θα προσαρμοστεί στον όγκο των υπηρεσιών και των εσόδων τους. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το Κοντόπευκο. Όπως επίσης αυτός ο περιορισμός δεν αφορά μόνο τα ΕΛΤΑ. Λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια με τις Δ.Ο.Υ. αλλά και τα υποκαταστήματα των τραπεζών που ειδικά στην περιφέρεια κλείνει το ένα μετά το άλλο αφήνοντας πίσω μόνο ένα... ΑΤΜ. Ο λόγος; Η φυσική παρουσία δεν είναι πλέον απαραίτητη για τη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής.
Οπότε μέσα σε όλα αυτά, όσοι πολιτευόμενοι ζητούν να ανοίξουν πάλι τα ΕΛΤΑ στο Κοντόπευκο, ας έχουν κατά νου ότι ο ψηφιακός Δήμος που επαγγέλλονται ψέγοντας την εκάστοτε Δημοτική Αρχή πως ακόμη πάμε με τον αραμπά, σημαίνει παράλληλα μια πορεία με αρκετές ομοιότητες των υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν. Ή τον ένα δρόμο θα βαδίσεις, ή τον άλλο. Και τους δύο δε γίνεται.