Του Στρατή Μαζίδη
Ο κ. Ζορμπάς ξεκίνησε κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο θέμα του Δημαρχείου.
Στη συνέχεια ενημέρωσε πως έστειλε επιστολή στις 7/12/2022 στον Περιφερειάρχη Αττικής όπου προτείνει να προχωρήσει η Περιφέρεια με βάση την προγραμματική σύμβαση με το δήμο μας στην πρώτη συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την απομάκρυνση του βραχώδους εδάφους και προτείνοντας αυτό το ποσό να αποπληρωθεί από το Δήμο προς την Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια σε δόσεις.
Αυτό όπως είπε είναι ένα δεύτερο όπλο καθώς χθες ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει στην πρώτη συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο και στη συνέχεια να αιτηθεί το σχετικό ποσό, από το υπουργείο στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης θα μεταφέρει αυτό το ποσό στην Περιφέρεια αποκλειστικά και μόνο για το δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.
Επίσης ενημέρωσε πως η Περιφέρεια ζήτησε από το Δήμο παράταση κατά 40 μήνες της προγραμματικής σύμβασης η οποία εγκρίθηκε και από την οικονομική επιτροπή της πρώτης.
Προσέθεσε ακόμη ότι έχει κάνει μία ακόμα πρόταση προς την Περιφέρεια η οποία όμως δεν είναι ανακοινώσιμη αλλά θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα.
Ωστόσο η αποκάλυψη του Δημάρχου έγκειται σε αυτό που αποκάλεσε πρώτο φάουλ το οποίο έλαβε χώρα το 2016 επί δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου και πλέον προκύπτουν μείζονα ερωτήματα τόσο για υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και για τους πολιτικούς προϊσταμένους της εποχής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι μελετητές δε συμπεριέλαβαν στα τεύχη δημοπράτησης πού ήρθαν το Νοέμβριο του 2016 τιμές μονάδος για τα βράχια μολονότι η 1,25 εκ ευρώ μελέτη περιλαμβάνει στατικά, γεωλογικά και μηχανολογικά συμπληρώνοντας πως στο δημοτικό συμβούλιο τότε δε γνώριζαν τίποτε.
Τα τεύχη δημοπράτησης πήγαν στην Περιφέρεια, η οποία είχε ήδη δεσμευθεί να αναλάβει το έργο και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Κύρκος που τότε ήταν στέλεχος στην Περιφέρεια επεσήμανε τη συγκεκριμένη αστοχία - παράλειψη των τευχών δημοπράτησης.
Εδώ υπήρχαν πλέον δύο επιλογές:
Η πρώτη ήταν να γίνει ξανά σωστά η όλη διαδικασία με τα τεύχη δημοπράτησης από την αρχή, ώστε να συμπεριλάβουν και τη γεωλογική μελέτη και να ξαναέρθουν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο με όποια μεγάλη χρονική καθυστέρηση τυχόν συνεπαγόταν
Η δεύτερη η οποία ακολουθήθηκε για να μη χαθεί αρκετός χρόνος ήταν να προστεθεί τιμή μονάδας που μάλλον ήταν εντελώς συμβολική και τυπική αφού σε ένα έργο προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων μπήκε τελικά πρόβλεψη για μόλις 5 κυβικά βράχων και έξτρα δαπάνη...125 ευρώ (για κάτι που σήμερα μας γυρεύουν σχεδόν 1,5 εκ ευρώ).
Τελικά τα..."διορθωμένα" τεύχη δημοπράτησης με αυτήν την πρόχειρη λύση ήρθαν στις 12-9-2017 όπως ανέφερε ο δήμαρχος κατά την εξιστόρηση των γεγονότων.
Μείζονα ερωτήματα
Ο Δήμος πλήρωσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη μελέτη στους μελετητές. Όταν ήρθαν τα τεύχη δημοπράτησης δεν τα μελέτησε κανείς; Δεν εντόπισε κανένας ότι δε συμπεριλαμβάνονταν τα γεωλογικά μολονότι είχαν γίνει τέσσερις [!] γεωτρήσεις; Είναι δυνατό να μην το πρόσεξε κανένας υπηρεσιακός παράγοντας; Έπρεπε να σταλούν στην Περιφέρεια και τρόπον τινά να εκτεθούμε καθώς ήταν ο κ. Κύρκος αυτός που εντόπισε τη σοβαρή παράλειψη; Κατά τον κ. Ζορμπά αποκλείεται οι υπάλληλοι του δήμου να μην εντόπισαν την παράλειψη των μελετητών αφήνοντας να εννοηθεί αυτό που ο καθένας εύκολα δύναται να υποθέσει.
Σε σχετική μάλιστα διευκρινιστική ερώτηση του γράφοντος εκτίμησε ότι και οι πολιτικοί προϊστάμενοι της εποχής, όπως η αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Πετσατώδη, δεν μπορεί να μην είχαν εντοπίσει την παράλειψη.
Ο δήμαρχος κινούμενος σε ένα συναινετικό πλαίσιο εστίασε περισσότερο στο σήμερα και δεν στάθηκε τόσο στις αιτίες που μας οδήγησαν να έχουμε μία μεγάλη τρύπα στο κέντρο της Αγίας Παρασκευής. Ενδεχομένως να μη θέλει να προκαλέσει κάποια ζημιά στον προκάτοχό του αφού μάλλον θα τον ήθελε για αντίπαλο τη δεύτερη Κυριακή. Συνεπώς είναι άλλοι εκείνοι που θα πρέπει να κινήσουν το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, αν θέλουν βέβαια να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.
Από την στιγμή όμως κατά την οποία αποκάλυψε αυτά που αποκάλυψε, τα ερωτήματα δεν μπορούν να μην τεθούν, οπότε κάποιοι, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες είτε πολιτικοί προϊστάμενοι της εποχής οφείλουν μία εξήγηση στους δημότες, [κι ας επιμένει ο κ. Σταθόπουλος στις ανακοινώσεις του ότι δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών] για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ καθώς αυτές τις αστοχίες καλούνται να τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες είτε απευθείας μέσω του Δήμου είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε σχετική μας ερώτηση αν τελικά αυτοί οι όροι είναι ένας πλάγιος τρόπος ώστε να δίνονται μεγάλες εκπτώσεις και μετά να μαζεύονται, το πάνελ χαμογέλασε με νόημα.
Ωστόσο ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι όποιες απαιτήσεις του εργολάβου είναι προς την Περιφέρεια Αττικής, όχι το Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Σε επόμενο χρόνο ρωτήσαμε το Δήμαρχο αν αυτή η πρόχειρη λύση για να συμπεριληφθεί κόστος μονάδας για μόλις 5 κυβικά βράχων για μια μεγάλη επιφάνεια με τρία υπόγεια ήταν έμπνευση των μελετητών, πολιτική απόφαση ή κάτι άλλο. Ο κ. Ζορμπάς, όπως ήταν λογικό, δεν είχε απάντηση.
Επίσης για να διαφωτίσουμε τις συνθήκες που ελήφθησαν οι αποφάσεις εκείνη την εποχή ρωτήσαμε το Δήμαρχο, αν ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος σήμερα ζητά συσκέψεις σχεδόν για κάθε θέμα, κάλεσε τότε τους επικεφαλής των παρατάξεων ώστε να δουν από κοινού την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια μήπως και κάποιος άλλος πρόσεχε αυτόν τον όρο που αυτός αποδέχτηκε και υπέγραψε. Η απάντησή του ήταν πως δεν τους φώναξε ποτέ κανένας.
Ακόμα και αν ο πρώην Δήμαρχος δεν μπορούσε να αποφύγει τη διαγραφή του επίμαχου όρου που πλήττει τα συμφέροντα της πόλης επειδή είθισται η συμπερίληψή του, όφειλε να το προσπαθήσει. Επίσης επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα έργο πολλών εκατομμυρίων, όφειλε με τους συνεργάτες του να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί μη παραλαμβάνοντας τεύχη δημοπράτησης με μία τόσο σοβαρή παράλειψη, ούτε εφαρμόζοντας παροδικές λύσεις της στιγμής που μεταθέτουν τα προβλήματα διογκωμένα στο μέλλον, διότι αυτό αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, αν η ανέγερση του Δημαρχείου αποτελεί μείζον θέμα της πόλης, ομοίως και τα ερωτήματα που προκύπτουν από όσα ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος είναι μείζονα και πρέπει να απαντηθούν στους δημότες από όσους χειρίστηκαν τότε την υπόθεση.