Του Στρατή Μαζίδη
Κι ενώ εκδόθηκε πλήθος ανακοινώσεων, σε καμία δεν είδαμε την ουσία του ζητήματος.
Καταρχήν όσον αφορά το έργο της ανάπλασης της πλατείας, η λύση είναι απλή, είτε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δηλώνει στο Κτηματολόγιο όλες τις πλατείες [καθώς καμία δεν έχει δηλωθεί] και ξεμπλοκάρει το κώλυμα με την Περιφέρεια, είτε προχωρά μόνος του το έργο της ανάπλασης διεκδικώντας εκ των υστέρων τη χρηματοδότησή του, καθώς η Περιφέρεια τελευταία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στο Δημαρχείο δεν επιθυμούν να καθυστερήσουν. Οι δυσκολίες οφείλονται στο ότι επί εποχής Δούρου, η Περιφέρεια είχε ανοιχτεί αρκετά αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση έργων που στο σύνολό τους ήταν ως κόστος πολλαπλάσια του προϋπολογισμού της. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει το έργο και να χρηματοδοτηθεί στην πορεία, καθώς η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανάπλασης στα νότια προάστια θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της Περιφέρειας.
Ας δούμε τώρα και την ουσία του ζητήματος.
Προέκυψε λοιπόν πως η πλατεία του Αη Γιάννη, όπως κι οι υπόλοιπες της πόλης, δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Ο Δήμος μας υπήρξε από τις πρώτες πόλεις που απέκτησαν Κτηματολόγιο εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια. Ήταν μάλιστα τόσο οργανωμένο ώστε οι ιδιοκτήτες είχαν λάβει ταχυδρομικά τα σχετικά έγγραφα με την περιουσία τους.
Από τότε μέχρι σήμερα, είχαμε τις εξής Δημοτικές Αρχές: Κώτση - Γιαννακόπουλου - Σιδέρη - Γιαννακόπουλου - Ζορμπά - Σταθόπουλου - Ζορμπά.
Οι Δήμαρχοι ευθύνονται για το ότι δεν είχαν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο οι πλατείες; Και που να το γνωρίζουν; Ο ρόλος τους ως επί το πλείστον είναι πολιτικός. Δίνουν το στίγμα που θα κινηθεί μια πόλη. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ένας Δήμος έχει διευθύνσεις στελεχωμένες με προσωπικό το οποίο διακρίνεται από μια ιεραρχία [στελέχη, προϊστάμενοι, διευθυντές].
Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο ήταν και παραμένει δική τους αρμοδιότητα - ευθύνη. Φυσικά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αν κάνουμε μια βόλτα στη χώρα, μάλλον οι περισσότερες πλατείες δεν είναι δηλωμένες στο Κτηματολόγιο. Δε φαντάζει παράλογη αυτή η παράλειψη παρά το γεγονός πως μετρά παραπάνω από δύο δεκαετίες.
Όμως από την στιγμή κατά την οποία αποτελεί μια διαδικασία αναγκαία για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα [πχ κι άλλες πλατείες έχουν ανάγκη παρεμβάσεων] και την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας, τότε, καθώς η διαδικασία παραμένει ακόμη ανοικτή χωρίς πρόστιμα ως το τέλος της χρόνιας, καλό θα είναι οι υπηρεσίες να δουν τι πρέπει να είναι δηλωμένο, τι δεν έχει δηλωθεί και να ενεργήσουν άμεσα.