rihaij / pixabay |
Του Στρατή Μαζίδη
Είδαμε ήδη κ Σταθόπουλο προετοιμαζόμενο να κατέβει για έβδομη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, να απευθύνει πανδημοτικό κάλεσμα για να σταματήσει η καθοδική πορεία της πόλης. Για άλλη μία φορά κάνει λόγο περί κομματικής ανεξαρτησίας, λες και ο ίδιος δε φέρει κομματική ταυτότητα ή άλλοι συνδυασμοί ήταν ξερά κομματικά ψηφοδέλτια. Ο Σταύρος Κώτσης όταν κατέβηκε τη δεκαετία του 1990 κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του τότε Συνασπισμού δεν είχε στοιχεία ανεξαρτησίας; Όταν το 2002 ο Γιάννης Αργυρός κατέβηκε με τον Αντώνη Σιδέρη και ο αείμνηστος Καψωμενάκης με το Βασίλη Γιαννακόπουλο δεν ήταν και αυτά γνωρίσματα παρατάξεων που ξέφευγαν πέρα από τα κομματικά στεγανά και μάλιστα επικαλούμαστε ονόματα γνωστά στην πόλη και όχι άλλες υποψηφιότητες. Το 2010 η παράταξη Γιαννακόπουλου δεν είχε μέσα δεξιούς; Ομοίως η παράταξη Ζορμπά δεν είχε και το 2010 και το 2014 πασόκους και αριστερούς που στέκονται πιο Αριστερά από τον πρώην Δήμαρχο; Το αν ο πρώην Δήμαρχος κινήθηκε πέρα από τα κόμματα το απέδειξαν οι φορές πού βρέθηκε Απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκει κομματικά αλλά και η κομματική ταυτότητα προσώπων που ανέλαβαν έμμισθες θέσεις την περίοδο 2014-2019.
Παρακολουθήσαμε επίσης μία άνευ ουσίας "αντιπαράθεση" του επικεφαλής της τετάρτης παράταξης με παλιό δημοτικό σύμβουλο ο οποίος επανέκαμψε στην παράταξη του δημάρχου με την οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2010. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το εν λόγω άτομο με βασικό χαρακτηριστικό ότι δε διακρίνεται από την σταθερότητα της παραμονής των χωρών στους οποίους βρίσκεται. Το μόνο που δεν μπορεί κανείς να του προσάψει είναι πως πρόκειται για...ακραίο στοιχείο βασίζοντάς το σε ένα κομμένο printscreen από το οποίο λείπει η ημερομηνία, όταν καλούσε ατυχώς στην πόλη ένα πρόσωπο, που εκείνη την εποχή είχε στασίδι στα τηλεπαράθυρα, μέχρι να γίνει το γνωστό σκηνικό με το χαστούκι και μετά να γίνουν όσα έγιναν. Άλλωστε το άτομο αυτό έκανε αργότερα προεκλογικό διαδικτυακό ραδιόφωνο στο οποίο είχε πάει για συνέντευξη παραμονές των εκλογών του 2014 κι ο τότε επικεφαλής του σημερινού εξανιστάμενου συμβούλου. Όταν όμως σου ασκούν μία κριτική για συγκεκριμένο θέμα χωρίς να σε προσβάλλουν και απαντάς με printscreen αποδίδοντας χαρακτηρισμούς, τότε ίσως κάτι άλλο συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία.
Ο όγκος των ανθρώπων που ασχολείται με τα δημοτικά πράγματα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μιας Δημοτικής Αρχής, είναι περιορισμένος αποτελώντας ένα κλάσμα του συνόλου των ψηφοφόρων που προσέρχονται στις κάλπες. Τι σημαίνει αυτό; Πώς μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο αν το ευνοούν οι συνθήκες. Η πλειοψηφία δεν κινείται κατά αυτόν τον τρόπο και το μόνο που κάνει είναι να συγκρίνει αν η πόλη έγινε καλύτερη τέσσερα χρόνια αργότερα.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν η καθαριότητα και τα τεχνικά έργα.
➥Η δημοτική αρχή Γιαννακόπουλου καθώς είχε να επιδείξει τεχνικό έργο κατάφερε να είναι αρκετά μπροστά την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2010. Επειδή όμως έκανε το λάθος να μην ξεκινήσει έργα που είχε έτοιμα τα οποία έτρεξε η επόμενη δημοτική αρχή, υπέστη όλη εκείνη την πολεμική για την ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου και πήρε αρκετά ψηλά τον αμανέ όταν είδε ότι στη δεύτερη Κυριακή δε θα έχει απέναντι τον Γιάννη Σταθόπουλο αλλά τον Βασίλη Ζορμπά, έχασε.
➥Η δημοτική αρχή Ζορμπά το 2014 είχε να παρουσιάσει έναν σχεδόν ολοκληρωμένο νέο ιδιόκτητο παιδικό σταθμό και την υλοποίηση των έργων που κληρονόμησε από τη δημοτική αρχή Γιαννακοπούλου όπως η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου, της Ελευθερίου Βενιζέλου και της Κυκλάδων έργα στα οποία πέτυχε τη χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα. Επίσης προχώρησε το ξεκίνημα των έργων για την βιοκλιματική ανάπλαση του Κοντόπευκου που κληρονόμησε από τη διοίκηση Γιαννακοπούλου και αποπερατώθηκε από τη δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθοπούλου. Ως εκ τούτου η δημοτική αρχή Ζορμπά παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη της παράταξης βρέθηκαν απέναντι της και το πολιτικό κλίμα με το μνημόνιο και αντιμνημόνιο, πέτυχε την πρώτη Κυριακή όχι απλά να μη βρίσκεται 2η πίσω από το Γιάννη Σταθόπουλο, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά να είναι μπροστά και μάλιστα με πεντέμισι μονάδες. Ωστόσο τα λάθη του επικεφαλής με την υπερβολική σιγουριά και τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα με κάποια ζεϊμπέκικα ορισμένων εξαργυρώθηκαν [έστω και] οριακά στην κάλπη.
➥Η δημοτική αρχή Σταθοπούλου είχε δεχθεί μία συμβουλή που δεν ακολούθησε. Αυτή ήταν το 2015 να αποτελέσει έτος μελετών ούτως ώστε μέσα στην πενταετή θητεία να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τουλάχιστον τρία σημαντικά τεχνικά έργα. Αυτό δε συνέβη και σε συνδυασμό με την προβληματική κατάσταση της καθαριότητας ειδικά τον τελευταίο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα η παράταξη του πρώην Δημάρχου να πετύχει να πάρει λιγότερους ψήφους ακόμα και σε σχέση με την πρώτη Κυριακή του 2014. Αντίστοιχα ένας άλλος αριστερός δήμαρχος στο γειτονικό Χαλάνδρι πετύχαινε να διπλασιάσει τους ψήφους του παρά το γενικότερο αρνητικό πολιτικό κλίμα. Άρα κάτι θα έκανε πολύ καλύτερα.
Η σημερινή δημοτική αρχή Ζορμπά έριξε εξαρχής βάρος στα τεχνικά έργα. Έτρεξε την υλοποίηση έργων που κληρονόμησε πετυχαίνοντας χρηματοδοτήσεις και προχώρησε από άποψη διαδικασιών μία σειρά ακόμη έργων που χρόνια ταλαιπωρούν την πόλη όπως ο ναΐσκος στο κοιμητήριο, η ανάπλαση της πλατείας του άϊ-Γιάννη και φυσικά το πιο σπουδαίο από όλα, η αποπεράτωση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Επίσης επί των ημερών της ξεκίνησε η ανέγερση του Δημαρχείου από την Περιφέρεια Αττικής αφού έγινε προσπάθεια να μην απενταχθεί το έργο.
Το βασικό στοίχημα για τον κ. Ζορμπά θα κριθεί σε δύο άξονες.
👉Ο πρώτος είναι τα τεχνικά έργα. Εάν η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου, η ανάπλαση της οδού Ειρήνης και η πλατεία του Αη Γιάννη ξεκινήσουν ικανό χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές, μαζί φυσικά με όποιο άλλο τεχνικό έργο, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό χαρτί στα χέρια του δημάρχου ώστε να κάνει χειροπιαστές συγκρίσεις με τον προκάτοχό του.
👉Ο δεύτερος άξονας είναι η λεγόμενη καθημερινότητα που έχει τρία σημεία:
α. Η καθαριότητα αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν αναφέρομαι σε ορισμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θεωρούν πώς πρέπει να γεμίζουν τα πεζοδρόμια με λεκάνες, καρέκλες, καναπέδες και ότι άλλο δεν χρειάζονται πια, αλλά στα απλά απορρίμματα και την ανακύκλωση που θα πρέπει να μαζεύονται τακτικά συμπεριλαμβανομένων και των σαββατοκύριακων. Ακόμη και αν αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει ιδιώτης, αν η υπηρεσία αρνείται. Ασχέτως των ανακοινώσεων και της πολεμικής που μπορεί να αναπτυχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ψηλά θα φτάσει το "ναι" αν αποφάσιζε η πόλη να πάει σε ένα τοπικό δημοψήφισμα με ένα τέτοιο σχετικό ερώτημα προς τους δημότες οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη για να έχουν καθαριότητα.
β. Βαδισιμότητα. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να περπατήσουμε στο βασικότερο δρόμο της πόλης μας, τη Λεωφόρο Μεσογείων. Ούτε ευσταθεί το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε με κάγκελα όλα τα πεζοδρόμια, διότι είναι πρασιά των ιδιοκτησιών και μπορεί να θέλουν να παρκάρουν αυτοκίνητο. Είναι γνωστό ότι με βάση το νόμο δεν μπορούμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας όπου θέλουμε. Ακόμη και μέσα σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου είναι παράνομη η στάθμευση. Μία θέση στάθμευσης πρέπει να προβλέπεται με άδεια από την πολεοδομία, να αναφέρεται στα συμβόλαια, να είναι δηλωμένη στο κτηματολόγιο και να φορολογείται κάθε χρόνο μέσω του ΕΝΦΙΑ. Είναι λοιπόν όλες οι πρασιές με το νόμο θέσεις στάθμευσης; Οι δημοτικές αρχές αποφεύγουν να ασχοληθούν φοβούμενες το πολιτικό κόστος αλλά ξεχνώντας ότι όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκατέστησε τη βαδισιμότητα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στην πανηγυρική επανεκλογή του το 1998.
γ. Τέλος είναι το θέμα της πλατείας και του πεζόδρομου. Ο δήμαρχος δεν ψηφίστηκε για να αναφέρει το τι μπορεί να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά για να πάρει μία απόφαση και να την εφαρμόσει. Η απαράδεκτη κατάσταση της πλατείας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο προκάτοχός του ήταν ήδη δεύτερος από την πρώτη Κυριακή. Όσοι παρκάρουν επί της πλατείας είναι στην πλειοψηφία τους δημότες άλλων δήμων. Απεναντίας αυτοί οι οποίοι βασανίζονται από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή ενοχλούνται από την απαράδεκτη εικόνα της πλατείας ως πάρκινγκ, είναι εκείνοι που συνήθως ψηφίζουν και όταν έρθει η ώρα μαυρίζουν. Το να μην ξανανέβει αυτοκίνητο επί της πλατείας και να δεσμευτούν 10-15 μέτρα στον παράδρομο να παρκάρει ο ιερέας, η νεκροφόρα και η νύφη είναι η απόφαση ενός λεπτού και δουλειά το πολύ μίας ώρας.
Ομοίως πρέπει να πιεστούν τα καταστήματα όσον αφορά τα μηχανάκια που τρέχουν πάνω στον πεζόδρομο. Το ότι χρησιμοποιούν ενδιάμεσες εταιρείες για να κάνουν τις παραδόσεις αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Το πρόβλημα του δήμου είναι να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και την αισθητική του έργο του κι έχει τα μέσα, αν θέλει, να αναγκάσει εκείνους που πρέπει για να το επιλύσουν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κάθε Δήμαρχος κρατά την τύχη του στα χέρια του μέχρι ένα ορισμένο χρονικό σημείο.