Κάθε χρόνο η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι διεθνώς αφιερωμένη προς τιμή της Μητέρας. Για το λόγο αυτό φέτος γιορτάζεται την Κυριακή 8 Μαΐου.
Η γιορτή της μητέρας προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Το 1865 διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Η Jarvis ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Μετά από προσπάθειες, στις 9 Μαΐου του 1914, ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το “το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της”.
Το έτος 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Κατά την αρχαιότητα, στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος (“Κυβέλα, Μάτερ θεών”). Κατά μία άλλη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.
Σύμφωνα, με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) σε ανάμνηση της προσαγωγής του μικρού Ιησού, από την Παναγία και τον Ιωσήφ, στο ναό των Ιεροσολύμων, σαράντα ημέρες μετά τη Γέννηση Του (σαραντισμός). Μια κίνηση που εφαρμόζεται ακόμα σήμερα από τις χριστιανές μητέρες.
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, ωστόσο κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η «δυτική» γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.