Την Τετάρτη 18/5 στις 19:00 στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Αργιανάς, Ειδικός Επιστήμονας Ιστορία της Τέχνης σε μια εκδήλωση με θέμα:
"Ανάμεσα στον Kathe Kollowitz και τον Pablo Picasso: Τα θεωρητικά κείμενα του Αλέκου Κοντόπουλου για την τέχνη του 20ού αι."
Είσοδος Ελεύθερη
Ανάμεσα στην Kaethe Kollwitz και τον Pablo Picasso:
Τα θεωρητικά κείμενα του Αλέκου Κοντόπουλου για την τέχνη του 20ού αιώνα
Πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, ο Αλέκος Κοντόπουλος θα αναπτύξει αξιοσημείωτη συγγραφική δραστηριότητα. Τις δεκαετίες 1950 και 1960 ο ζωγράφος θα δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα, στα οποία θα διατυπώσει τις θεωρίες του γύρω από την τέχνη του 20ού αιώνα. Σε αυτά τα κείμενα, κάποια από τα οποία θα αναδημοσιευτούν μερικά χρόνια αργότερα στο βιβλίο του Ενθύμιον ποιούμαι την τέχνη, Αισθητικά δοκίμια (1971), μπορούμε να ανιχνεύσουμε πτυχές και της δικής του καλλιτεχνικής πρακτικής. Με δύο λόγια, τα κείμενα αυτά μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μετατόπιση του Κοντόπουλου από τον ρεαλισμό των μεσοπολεμικών χρόνων και της Αντίστασης στη μεταπολεμική αφαίρεση. Η παρούσα ανακοίνωση θα εξετάσει τις θεωρητικές προσεγγίσεις του Κοντόπουλου για την τέχνη του 20ού αιώνα εστιάζοντας σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες: τον Pablo Picasso και την Käthe Kollwitz. Πρόκειται για δύο καλλιτέχνες που, παρά τις διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες, τους συνδέει η κοινή αντίληψη για την πολιτική και κοινωνική διάσταση της τέχνης.
Κωνσταντίνος Αργιανάς
Ειδικός Επιστήμονας Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης
Τμήμα Καλών Τεχνών
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου