Του Στρατή Μαζίδη
Προσωπικά έχω πετύχει περπατώντας τα βράδια Ι.Χ. εταιρείας security σε γειτονιά της Αγίας Παρασκευής. Ωστόσο δεν τρέφω αυταπάτες. Τι να σου κάνει ένας ή δύο άοπλοι άνθρωποι μέσα σε ένα μικρό αυτοκινητάκι; Η παρουσία τους έχει περισσότερο ψυχολογικό χαρακτήρα. Εκτιμώ πως ούτε αποτρεπτικά μπορεί να λειτουργήσει. Αρκεί μια σπείρα να περιμένει να απομακρυνθεί το όχημα.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και σήμερα επί Ζορμπά, και χθες επί Σταθόπουλου, και προχθές ξανά επί Ζορμπά και αντιπροχθές επί Γιαννακόπουλου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πιέζει κεντρικά για να ενισχυθεί το τοπικό Α.Τ. το οποίο καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και να ζητά τακτικές περιπολίες. Κι αυτό πιο πολύ για την ιστορία. Κάτι σαν... κάνε το καλό και ρίξε το στο γυαλό.
Η Αγία Παρασκευή δεν αποτελεί εξαίρεση σε έναν κανόνα ασφαλούς από άποψη εγκληματικότητας - παραβατικότητας στο Λεκανοπέδιο. Ακολουθεί το συρμό. Βαθμιαία τα τελευταία χρόνια, όπως παντού, βλέπει να επιδεινώνεται η κατάσταση.
Τι φταίει για αυτό όμως;
Πολλά μαζί.
Καταρχήν τα Α.Τ. είναι αποδυναμωμένα με μεγάλο αριθμό ανδρών να απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών και λοιπών περσόνων του συστήματος. Προχθές στο κέντρο της Αθήνας χρειάστηκε να καλέσουμε το 100 για την καταγραφή ενός συμβάντος. Ήρθε μετά από δύο ώρες. Ένα και μοναδικό περιπολικό κάλυπτε Ανω Πατήσια, Αγιο Ελευθέριο και Αγιο Παντελεήμονα! Είπατε τίποτε;
Κατά δεύτερον, η νομοθεσία είναι ευνοϊκή για τους παραβατικούς. Όσοι παρακολουθούν τα δελτία τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν ότι συχνά πυκνά συλλαμβάνουν τα ίδια άτομα που είχαν ξαναπιάσει. Χαρακτηριστική η σύλληψη συμμορίας αλλοδαπών με κλοπές και ληστείες στο κέντρο όπου μέλη της είχαν συλληφθεί για αντίστοιχες πράξεις στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα. Χώρια το λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου που εξακολουθεί να ισχύει.
Κατά τρίτον έχουμε τις λεγόμενες άδειες των κρατουμένων, ανάμεσά τους και ανθρώπων με βαριά εγκλήματα, που απλά εξαφανίζονται. Κι όμως ένα μέτρο που έφερε το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εξακολουθεί να ισχύει, δίχως να έχει καταργηθεί ή τροποποιηθεί ώστε να δίνεται άδεια μόνο σε εκείνους που δε συνιστούν κίνδυνο για την κοινωνία.
Κατά τέταρτον υπάρχει η λεγόμενη εισαγόμενη εγκληματικότητα και επίσης η εξαθλίωση της κοινωνίας από την οικονομική κρίση του 2007-8 που καλά κρατεί ως σήμερα.
Οι Δημοτικές Αρχές δεν είναι κυβερνήσεις. Αποστολή τους σε γενικές γραμμές είναι η δημιουργία - συντήρηση υποδομών, η καθαριότητα, η κοινωνική πολιτική και η παραγωγή ενός τοπικού πολιτιστικού έργου.
Οι κυβερνήσεις είναι αυτές, που ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος, βάζουν διαδοχικά η μία το λιθαράκι της πάνω σε εκείνο της προηγούμενης για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και ποιο είναι αυτό; Να πάει το παιδί σου μια βόλτα και να αγωνιάς μην του συμβεί κάτι στο δρόμο.