Ιστορία της Τέχνης
Από τον 19ο αιώνα ως τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη
Το μάθημα Ιστορία της Τέχνης αποτελεί μια επισκόπηση της εικαστικής δημιουργίας από τον 19ο αιώνα ως τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη με στόχο την παρουσίαση των σημαντικότερων καλλιτεχνικών τάσεων και κινημάτων από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τη δεκαετία του 1980.
Μέσα από τη γνωριμία με τους σημαντικότερους δημιουργούς και την ανάλυση των χαρακτηριστικών έργων τους θα προσεγγίσουμε τον νεοκλασικισμό, τον ρομαντισμό, την art nouveau, τον εμπρεσιονισμό, τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης (φωβισμό, κυβισμό, ρωσική πρωτοπορία, σουρεαλισμό κ.ά.) ως τη μεταπολεμική αφαίρεση και τις σύγχρονες τάσεις. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια κατανόησης της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης στο πλαίσιο των αισθητικών, πολιτικών και πολιτισμικών συνισταμένων της εποχής.
Ιστορία της Αρχιτεκτονικής
Από την Προϊστορική Εποχή στον 21ό αιώνα
Η Αρχιτεκτονική ως τέχνη και επιστήμη επιδιώκει να ικανοποιήσεις τις ανθρώπινες ανάγκες οίκησης και δόμησης του χώρου ανά τους αιώνες. Οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθορίζουν το ιδεολογικό πλαίσιο και τη πολιτισμική φυσιογνωμία κάθε εποχής και επιδρούν στη διαμόρφωση της αισθητικής, της λειτουργίας και της μορφής των αρχιτεκτονημάτων του ανθρώπινου πολιτισμού.
Το μάθημα Ιστορία της Αρχιτεκτονικής αποτελεί μια αναδρομή στα μνημεία των σημαντικότερων περιόδων του ανθρώπινου πολιτισμού, ξεκινώντας από τις σπηλιές των παλαιολιθικών χρόνων, τους πολιτισμούς του Προϊστορικού Αιγαίου κατά την Εποχή του Λίθου και του Χαλκού, την αρχιτεκτονική της αρχαϊκής, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, τη βυζαντινή ναοδομία, τη μεσαιωνική τέχνη, την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τον νεοκλασικισμό, τον εκλεκτικισμό, την αρχιτεκτονική εξωευρωπαϊκών πολιτισμών, καταλήγοντας στον δυτικό μοντερνισμό και το μεταμοντέρνο πρόσωπο του σύγχρονου αστικού τοπίου. Παράλληλα επιχειρείται η σύνδεση με τις αισθητικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνισταμένες της κάθε εποχής.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε μορφή διαλέξεων με τη χρήση Τ.Π.Ε. (βιντεοπροβολέα και PowerPoint). Βασική επιδίωξη αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων μέσα από τη συζήτηση και τον δημιουργικό διάλογο.
Δρ Βίκυ Σαρακατσιάνου
Ιστορικός της Τέχνης
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία των Εργαστηρίων Τέχνης καθημερινά 9.00 -21.00.
Τηλ. επικοινωνίας 210 6016626
email: artpaodap@gmail.com