Σε μια πόλη 100.000 κατοίκων με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση το ΚΥ να υπολειτουργεί λόγω απόσπασης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο εμβολιαστικό κέντρο και με τα δημοτικά ιατρεία υπό διάλυση και μια αδιάφορη Δημοτική αρχή διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Eίναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η εγκατάλειψη των δημοτικών Ιατρείων τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς καμία μέριμνα δεν έλαβε η σημερινή δημοτική αρχή για την αναβάθμιση τους, σε καιρό πανδημίας.
Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι να μην μπορούν τα δημοτικά Ιατρεία να έχουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη και στην μέριμνα όλων των ηλικιακών ομάδων της πόλης μας.
Αυτό που διαπιστώνουμε είναι, η δημοτική αρχή, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κακή κατάσταση των Δημοτικών ιατρείων, υλοποιεί πολιτικές μετατροπής τους σε ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στους δημότες και τα ιδιωτικά κέντρα υγείας για μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, προτρέποντας τους δημότες να προστρέξουν σε αυτά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η οριακή λειτουργία του ΚΥ της περιοχής και η διάλυση των δημοτικών ιατρείων ολοκληρώνουν την τραγική κατάσταση ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπό κατάρρευση.
Ο Σύλλογος κατοίκων Τσακού, από τον περσινό χειμώνα, που μας καθήλωσε η πανδημία, ανάδειξε το θέμα της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον Δήμαρχο, την Δ/ση του Κέντρου Υγείας και όσους εμπλέκονται στο θέμα αυτό.
Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου, έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων αναπτύσσοντας συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αναβάθμιση του ΚΥ όσο για την μετεγκατάσταση και για την ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων Τσακού με έμπειρο ιατρικό προσωπικό σε εθελοντική βάση ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Για εμάς τα δημοτικά Ιατρεία, πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο, στις κρίσιμες μέρες που βιώνουμε, θα μπορούσαν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη μας και μαζί με τον οικογενειακό γιατρό, που και αυτός καταργήθηκε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο μέτρο ελέγχου της πανδημίας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ.
Ως κοινωνικό αγαθό, οι δαπάνες για την ΥΓΕΙΑ, πρέπει να είναι κάθε χρόνο αυξανόμενες, ενώ παρατηρείται, να μειώνονται, αντίθετα οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξάνονται άνισα.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να επιμένουμε γιατί και αναγκαία είναι η προστασία της υγείας των δημοτών μας και σωστό είναι και δίκαιο!
Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Να ξανασυζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην πόλη. Να διεκδικήσει από την πολιτεία μέτρα που να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τόσο από το ΚΥ όσο και από τα Δημοτικά Ιατρεία.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς της πόλης να συνταχθούν μαζί μας για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της ΠΦΥ.
ΤΟ Δ.Σ.
ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΣΑΚΟΥ