Του Στρατή Μαζίδη
Κατά το τελευταίο διάστημα της δημαρχίας Σταθόπουλου η κατάσταση με τα κλαδιά είχε φτάσει στο απροχώρητο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά συγκεκριμένα σημεία όπου η μη απομάκρυνση των κλαδιών από τα κλαδέματα, εγκυμονούσε κινδύνους και για τους διερχόμενους οδηγούς.
Πλέον, στο μεγαλύτερο βαθμό, αυτά τα φαινόμενα έχουν εκλείψει. Τρέχει εργολαβία και τα κομμένα κλαδιά απομακρύνονται. Κι αυτό όμως μας ενοχλεί. Γιατί ανάθεση, πόσα δρομολόγια κ.ο.κ., ώστε κουβέντα να γίνεται.
Ωστόσο υπάρχει μια διαχρονική τάση. Να κατηγορούνται οι δημότες. Επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής απειλούνταν με...πρόστιμο σε περιβόητη ατυχέστατη ανακοίνωση αν ανάγκαζαν το δήμο σε δεύτερη αποκομιδή, κάτι που επαναλήφθηκε και πρόσφατα με παρόμοια ανακοίνωση. Σε άλλα πάλι σχόλια σήμερα διαβάζουμε για φτηνιάρηδες, όχι από πολιτευόμενα τοπικά πρόσωπα.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
> Υπάρχουν δημότες που δε γνωρίζουν το στοιχειώδες, ότι πχ πρέπει να καλέσουν την υπηρεσία καθαριότητας προς ενημέρωση. Γιατί να το ξέρουν εκ προοιμίου; Τους πληροφόρησε ποτέ κανείς; Τρέχουν στην πόλη εκτενείς εκστρατείες προώθησης μιας ορισμένης κουλτούρας στην καθαριότητα; Πώς λοιπόν κατηγορούνται κι απειλούνται με πρόστιμα;
> Θέλουμε ή δε θέλουμε όμορφους κήπους και δένδρα; Δίνουν ή όχι αξία στο προάστιό μας; Αν δεν τα θέλουμε, τότε να τα κόψουμε και να βάλουμε τσιμεντόδεντρα.
> Πληρώνουν ή όχι οι δημότες δημοτικά τέλη; Αυτά αφορούν ή όχι ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα; Τότε λοιπόν γιατί κάποιοι τους χαρακτηρίζουν τσιγκούνηδες και αντιπολιτευόμενοι ενοχλούνται επειδή ιδιώτες μαζεύουν τα κλαδιά; Καλά κάνουν. Για αυτό πληρώνουμε δημοτικά τέλη, για να έχουμε καθαριότητα. Αν χρειάζεται, ας έρθουν κι άλλοι.
Κι εν τέλει, αντί ο διάλογος να περιορίζεται σε ρηχές προσεγγίσεις, δε θα ήταν καλύτερα να ανοίξουμε π.χ. τη συζήτηση για τη διαχείριση αυτού του είδους των βιο-αποβλήτων προς όφελος της πόλης; Δεν είναι καλύτερα να μετατρέψουμε μια αναγκαιότητα σε ευκαιρία;