Σε μια ιστορική ανακάλυψη προχώρησαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη βρήκαν δεκάδες κομμάτια περγαμηνών της Νεκράς Θάλασσας στα οποία είναι γραμμένο ένα βιβλικό κείμενο που είχε βρεθεί σε ένα έρημο σπήλαιο και πιστεύεται πως ήταν κρυμμένο εκεί κατά τη διάρκεια του τρίτου ιουδαϊκού πολέμου, μιας εβραϊκής εξέγερσης εναντίον της Ρώμης πριν από 1.900 χρόνια.
Τα θραύσματα περγαμηνής έχουν γραμμένα πάνω τους ελληνικά κείμενα από τα βιβλία του Ζαχαρία, συμπεριλαμβανομένου μέρους του ονόματος του Θεού γραμμένο στα αρχαία εβραϊκά, και στίχους του Ναούμ που χρονολογούνται γύρω στον πρώτο αιώνα με βάση το στυλ γραφής, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Είναι οι πρώτες περγαμηνές που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην έρημο νότια της Ιερουσαλήμ τα τελευταία 60 χρόνια.
Η συλλογή αυτή εβραϊκών κειμένων που βρέθηκαν σε σπηλιές της ερήμου στη Δυτική Όχθη κοντά στο Κουμράν τη δεκαετία του 1940 και 1950, χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ. περιλαμβάνουν τα πρώτα γνωστά αντίγραφα βιβλικών κειμένων και εγγράφων που περιγράφουν τις πεποιθήσεις μιας ελάχιστα κατανοητής εβραϊκής αίρεσης.
Τα περίπου 80 νέα κομμάτια πιστεύεται ότι ανήκουν σε ένα σύνολο θραυσμάτων περγαμηνής που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία στο νότιο Ισραήλ, γνωστή ως «Σπήλαιο τρόμου» - που ονομάστηκε έτσι επειδή στο εσωτερικό του βρέθηκαν 40 ανθρώπινοι σκελετοί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960. Το σπήλαιο βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο φαράγγι περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο Ισραήλ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που διεξήχθη από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για την αποφυγή πιθανών λεηλασιών.
«Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο σημαντικά για τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Αβί Κοέν, διευθύνων σύμβουλος του αρμόδιου υπουργείου Υποθέσεων και Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ. «Τα θραύσματα που περιέχουν βιβλικά κείμενα, τα νομίσματα και τα πρόσθετα ευρήματα της δεύτερης περιόδου του ναού που βρέθηκαν σε αυτό το μοναδικό έργο βεβαιώνουν άμεσα την εβραϊκή κληρονομιά της περιοχής και τον αδιαχώριστο δεσμό μεταξύ των εβραϊκών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της θέσης μας σε αυτήν τη γη», πρόσθεσε.
Παράλληλα με τα αντικείμενα της ρωμαϊκής εποχής, η ανασκαφή έφερε στο φως πολλά ακόμα σπάνια και ιστορικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πλεκτού καλαθιού με καπάκι που χρονολογείται περίπου στις 10.500 χρόνια και μπορεί να είναι το αρχαιότερο άθικτο καλάθι στον κόσμο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν παιδικό σκελετό 6.000 ετών, μερικώς μουμιοποιημένο, θαμμένο σε εμβρυϊκή στάση και τυλιγμένο σε πανί.