«Οι πάντες γνωρίζουν ότι η μη επανεκλογή μας στο Δημαρχιακό θώκο το 2019 ήταν καθαρά θέμα κομματικοποίησης των Δημοτικών εκλογών» τόνιζε η κατακλείδα πρόσφατης ανακοίνωσης του τ. Δημάρχου. Μάλιστα στην επίμαχη τελευταία συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής υπήρξε και μια σύντομη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βασίλη Ζορμπά και το Γιάννη Σταθόπουλο για την εκλογική αναμέτρηση και το αποτέλεσμά της.
Του Στρατή Μαζίδη
Το 2010 ο Βασίλης Γιαννακόπουλος παρέδωσε στο Βασίλη Ζορμπά. Το 2014 ο Βασίλης Ζορμπάς παρέδωσε στο Γιάννη Σταθόπουλο. Και στις δύο περιπτώσεις, μολονότι η ψαλίδα ήταν επικοινωνιακά δικαιολογίσιμη / διαχειρίσιμη, οι απερχόμενοι τότε Δήμαρχοι, εκτός μιας αρχικής ανακοίνωσης και των αιτιών με τις οποίες ερμήνευαν την ήττα τους, δεν επανέρχονταν.
Όμως από τις 2 Ιουνίου του 2019 έχουμε διαβάσει αμέτρητες ανακοινώσεις σχετικά με τα “έργα” της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής αλλά και το “γιατί” ηττήθηκε.
Ας δούμε λίγο τους αριθμούς
Το 2010 ο Βασίλης Γιαννακόπουλος έλαβε την πρώτη Κυριακή 6.922 ψήφους όντας πρώτος και τη δεύτερη έχανε για 482 ψήφους, δηλαδή αν μπορούσε να μεταφέρει 240 ψήφους από τη μία μεριά στην άλλη, θα κέρδιζε.
Το 2014 ο Βασίλης Ζορμπάς έλαβε την πρώτη Κυριακή 8.003 ψήφους όντας πρώτος και τη δεύτερη έχανε για 386 ψήφους, δηλαδή αν μπορούσε να μεταφέρει 193 ψήφους από τη μία μεριά στην άλλη, θα κέρδιζε.
Το 2019 ο Γιάννης Σταθόπουλος έλαβε την πρώτη Κυριακή 6.669 ψήφους όντας δεύτερος πίσω από το Βασίλη Ζορμπά που έλαβε 6.825 ψήφους. Κι αν αυτό προξενεί μια πρώτη αίσθηση, δηλαδή ο ενεργεία Δήμαρχος να χάνει την πρώτη Κυριακή, μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το ότι ο κ. Σταθόπουλος πέτυχε μολονότι δήμαρχος 5ετους θητείας να λάβει λιγότερους ψήφους από όσες είχε κερδίσει την πρώτη Κυριακή του 2014! Από 6.897 υποχώρησε στις 6.669 χάνοντας 228 ψήφους, κάτι πρωτοφανές στην εκλογική ιστορία της πόλης.
Στη δεύτερη Κυριακή του 2019 έχασε με διαφορά 2.139 ψήφων.
Οι τοπικές συνθήκες της αναμέτρησης
Η Νέα Δημοκρατία στην Αγία Παρασκευή ήταν κατακερματισμένη ανάμεσα στο Βασίλη Ζορμπά, το Γιώργο Οικονόμου, τον Αλέξη Μουστόγιαννη, ένα τμήμα της ήταν στο “Αλλάζουμε” ελέω Λογοθέτη και ένα κομμάτι στον κ. Σταθόπουλο.
Επιπρόσθετα ήταν γνωστό ότι μέχρι το βράδυ της πρώτης Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία έδειχνε στα σημεία πως προτιμούσε τον κ. Οικονόμου.
Κατά δεύτερον όλοι οι καθαροί με στόχους για το μέλλον Νδκράτες είχαν λόγους τη Β' Κυριακή να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να τελειώσει μια και καλή το κεφάλαιο “Βασίλης Ζορμπάς” για την Αγία Παρασκευή.
Κατά τρίτον, η Νέα Δημοκρατία εξαναγκάστηκε να θυμηθεί τον κ. Ζορμπά μόλις περίπου 60-65 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της δεύτερης Κυριακής, σε ένα παιχνίδι που είχε κριθεί ήδη από την πρώτη όταν ο φωτεινός πίνακας έγραψε 0-1.
Άρα, αν ήθελε κανείς το χειρότερο δυνατό σκηνικό για το σημερινό Δήμαρχο, ελάχιστα θα άλλαζε από τις περυσινές επικρατούσες συνθήκες.
Ας επιστρέψουμε στους αριθμούς
Στο γειτονικό Χαλάνδρι, ο [πολύ πιο] αριστερός Σίμος Ρούσσος πέτυχε την επανεκλογή του. Τα νούμερα όμως που ακολουθούν δε θα αρέσουν σε ορισμένους.
Σε αντίθεση με τον κ. Σταθόπουλο, ο Σίμος Ρούσσος που έλαβε την πρώτη Κυριακή του 2014 μόλις 5.194, την πρώτη Κυριακή του 2019 έλαβε...10.247 ψήφους! Δηλαδή διπλασίασε τη δύναμή του με μια διαφορά κοντά στις 1.300 ψήφους από τον κ. Κουράση!
Στις ευρωεκλογές για τη Νέα Δημοκρατία είχαμε:
41,51% και 11.058 ψήφους στην Αγία Παρασκευή
39,61% και 13.319 ψήφους στο Χαλάνδρι
Άρα για ποια κομματικοποίηση μιλάμε;
Μήπως ο τ. Δήμαρχος εκτιμά ότι στο Χαλάνδρι οι δημότες είναι ώριμοι ενώ στην Αγία Παρασκευή χειραγωγούνται; Όμως αν το 41,51% ψήφισε ΝΔ, το 58,49% ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ. Άρα;
Κατά δεύτερον η Αγία Παρασκευή υποτίθεται ότι είχε έναν ανεξάρτητο Δήμαρχο και μια πολυσυλλεκτική διοικούσα παράταξη. Αυτό ισχυρίζονταν εξανιστάμενα αρκετά από τα στελέχη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής σε όσους τους απέδιδαν κομματικό πρόσημο.
Ιδρυτικό μέλος, έμμισθος αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της Νίκης, ήταν υποψήφιος του Γ. Πατούλη και σήμερα διορισμένος από τη νέα κυβέρνηση σε διόλου ευκαταφρόνητη θέση δημοσίου φορέα, ο οποίος δε θυμάμαι ποτέ να διαφοροποιήθηκε από την παράταξή του.
Επιπρόσθετα ο Γιάννης Σταθόπουλος πάντα λάμβανε μεγάλα ποσοστά [2002, 2006, 2010] επειδή, τουλάχιστον ως την εκλογή του, εκινείτο διαφορετικά.
Τα κομματικά μπορείς να τα επικαλείσαι μόνο όταν α. έχεις μιλήσει κομματικά κατά τη διάρκεια της θητείας σου και της εν γένει πορείας σου στα της πόλης και β. υφίστασαι μια ήττα μετά από μια μάχη-ντέρμπι, όπως π.χ. συνέβη στο Δήμο Ζωγράφου ή στην Αγία Παρασκευή το 2014 με αντίστροφους τους ρόλους. Όμως το 2019 στην Αγία Παρασκευή μόνο ντέρμπι δεν είχαμε.
Ο κ. Σταθόπουλος είχε την ευκαιρία του, και μάλιστα με 5 χρόνια θητείας ως επιστέγασμα μιας μεγάλης προηγούμενης 16ετους εμπειρίας, έλαβε τις αποφάσεις του, χάραξε την πορεία του και κρίθηκε για αυτή.
Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα στην άποψη και το στήσιμο της ρητορικής εν όψει του 2023.
Για όλους τους υπόλοιπους η απάντηση βρίσκεται στο γειτονικό μας δήμο.