Όπως όλα δείχνουν μετά και την τελευταία δήλωση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, ο Δημοτικός Κινηματογράφος “Θανάσης Βέγγος” θα λειτουργήσει το καλοκαίρι επιστρέφοντας ύστερα από επτά χρόνια στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου της πόλης όπου καθιερώθηκε επί σειρά ετών ευρύτερα γνωστός ως “Σινέ Σχολείο”.
Του Στρατή Μαζίδη
Η μεταστροφή της Δημοτικής Αρχής και του ΠΑΟΔΑΠ ήταν μια θετική εξέλιξη αφού κατέστη δυνατό να βρεθεί μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στις δυσκολίες που εντόπισαν οι αρμόδιοι στο πάρκο "Σταύρος Κώτσης" λόγω των εκτάκτων συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού. Η απόφαση του να λειτουργήσει ή όχι ο δημοτικός κινηματογράφος δεν είναι σωστή ή λάθος. Η κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της, όμως σαφέστατα αυτή της λειτουργίας έχει το θετικό πρόσημο.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου προσπαθούσα να μάθω τι θα συμβεί με τον κινηματογράφο λόγω της πανδημίας αν και τα δεδομένα της εποχής ήταν αρνητικά και εντελώς διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Η εναλλακτική ιδέα για μεταφορά του κινηματογράφου προέκυψε στην πορεία και αυτό το τελευταία διάστημα μετά το Πάσχα οπότε ξεκίνησε να διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα.
Μπορώ μάλιστα να αποκαλύψω ότι κι ένας ακόμη παράγοντας σκεπτόταν να προτείνει αυτήν την επιλογή για φέτος αλλά τελικά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις καθώς η Δημοτική Αρχή και ο ΠΑΟΔΑΠ μάλλον αιφνιδίασαν ευχάριστα τους δημότες αποφασίζοντας τη λειτουργία του κινηματογράφου.
Όσον αφορά την προσωρινή [;] μετακόμισή του από το πάρκο "Σταύρος Κώτσης" και τα όσα έχουν διατυπωθεί, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις:
Πρώτον, η δημοτική αρχή Ζορμπά [2011-2014] αρχικά ήταν υπέρ της μεταφοράς του σινεμά στο πάρκο, αλλά στην πορεία δεν το υλοποίησε επικαλούμενη την έλλειψη του ΦΕΚ που θα επέτρεπε τις παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου.
Δεύτερον, το σινεμά μετακόμισε στο πάρκο "Σταύρος Κώτσης", ωστόσο ποτέ δεν έφτασε τα standards αυτού του στο 2ο Γυμνάσιο. Ο χώρος δε διαμορφώθηκε όπως θα έπρεπε, δεν υπήρξε δηλαδή μια διακοσμητική αρχιτεκτονική ήπιων παρεμβάσεων. Επίσης δε γίνεται να βλέπεις κινηματογράφο και πίσω σου ή μπρος σου [καθώς άλλαξε θέση η οθόνη] να βρίσκονται δεκάδες αποθηκευμένοι κάδοι απορριμάτων. Το πιο απλό; Με τα Εργαστήρια Τέχνης δίπλα ακριβώς και όμως δε γεμίσαμε το χώρο πέριξ του σινεμά με γκράφιτι της 7ης Τέχνης.
Τρίτον, ο κινηματογράφος δε λειτούργησε ποτέ ξανά φουλ σεζόν
Τέταρτον, ο κ. Σταθόπουλος εμφανίζεται πικραμένος που μια δική του πρωτοβουλία φαίνεται πως σταματά, τουλάχιστον μέχρι να διαμορφωθεί το πάρκο "Σταύρος Κώτσης" όπως του αξίζει. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή άλλαξε. Μας αρέσει ή όχι, έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει το δικό της πλάνο και να κριθεί στο τέλος από τους δημότες. Για αυτό άλλωστε την ψήφισαν. Έπειτα κι η δική του δημοτική αρχή κατήργησε ένα πετυχημένο σινεμά για να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Επιπλέον άλλαξε όνομα στο Κέντρο Γυναίκας που είχε δημιουργήσει η Μίνα Μουχτούρη και φυσικά προχώρησε ουσιαστικά στο να καταργήσει το πολύ πετυχημένο “10ημερο Αλέκος Κοντόπουλος” της Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου, το οποίο μάλιστα είχε διατηρήσει η πρώτη δημοτική αρχή του κ. Ζορμπά, για να εφαρμόσει το δικό της πλάνο με το SUMMERTIME το οποίο όμως απέτυχε να καθιερωθεί.
Συνεπώς αν ο Α έχει το δικαίωμα να καταργεί ή να αλλάζει πράγματα ή επιτυχημένους θεσμούς που βρήκε, ομοίως το έχει και ο Β.
Πέμπτον, η δική μας άποψη το 2015 ήταν ξεκάθαρη. Για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο, δε χρειάζεται να γκρεμίσεις κάτι επιτυχημένο. Η πόλη μπορούσε να διατηρήσει το φημισμένο κινηματογράφο στο 2ο Γυμνάσιο αρχίζοντας παράλληλα να οικοδομεί κάτι καινούριο και δωρεάν για τους δημότες στο πάρκο “Σταύρος Κώτσης”.
Έκτον, δεν πρέπει να ξεχνάμε, και ας το έχει αυτό υπόψη της η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ ότι η Αγία Παρασκευή δεν είναι μόνο ο Αη Γιάννης. Είναι επίσης ο Τσακός, η Νέα Ζωή, το Κοντόπευκο, τα Πευκάκια, ο Παράδεισος. Οι δημότες έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις και συνεπώς τα αντίστοιχα ίσα δικαιώματα κι απαιτήσεις.
Εν κατακλείδι, ο κινηματογράφος θα λειτουργήσει. Ας μην το δούμε πολιτικά-παραταξιακά. Ας το δούμε αισιόδοξα ως δημότες που χρειαζόμαστε λίγη ψυχαγωγία. Οι ιθύνοντες καλούνται πλέον να τρέξουν τις διαδικασίες, να διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες χωρίς να σημειωθούν καταχρήσεις.
Και οι δημότες στο τέλος θα κρίνουν αν το έργο άξιζε τον κόπο.