Ο χρόνος τρέχει ασταμάτητα και ήδη συμπληρώσαμε δύο μήνες με τη νέα Δημοτική Αρχή. Σίγουρα είναι ακόμη νωρίς αλλά δύο πρώτα συμπεράσματα μπορούμε να τα εξάγουμε ως προς το τι έχουμε δει μέχρι στιγμής.
Του Στρατή Μαζίδη
Η Δημοτική Αρχή σε πολιτικό - παραταξιακό επίπεδο κινείται καλά. Ο Βασίλης Ζορμπάς ξεκίνησε το παιχνίδι με εννέα παίκτες και τώρα μετρά έντεκα. Αφενός ο κ. Ζόμπολας μέχρι στιγμής τον έχει στηρίξει σχεδόν σε όλες τις ψηφοφορίες ενώ ο κ. Κωστόπουλος, όντας πια ξανά αντιδήμαρχος, είναι πασιφανές πως γύρισε εκεί από όπου οι πολλοί δεν κατάλαβαν γιατί έφυγε. Ήταν αναμενόμενο ότι ο Δήμαρχος θα έχει πλεονέκτημα των κινήσεων όσον αφορά τον ιδεολογικό του χώρο.
Ωστόσο η Δημοτική Αρχή πονά σε άλλα ζητήματα. Στη συνέντευξη του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Ζορμπάς είχε οριοθετήσει 20 στόχους (εδώ). Με εξαίρεση το θέμα της αγοράς εξοπλισμού στην καθαριότητα, δεν έχουμε κάτι νεώτερο για τους υπόλοιπους δεκαεννέα. Κι αν υπάρχει νεώτερο, τουλάχιστον οι δημότες δεν έχουμε ενημερωθεί. Ο χρόνος όμως τρέχει και επί της ουσίας αυτός ο χειμώνας θα καθορίσει το μέλλον της Δημοτικής Αρχής του Βασίλη Ζορμπά.
Επίσης υστερεί σε επικοινωνιακό - ενημερωτικό επίπεδο. Βγαίνουν ανακοινώσεις που ίσως να μη χρειάζονται, αλλά δεν εκδίδονται για θέματα που καίνε όπως το σκάνδαλο με την παραχώρηση διαμερισμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο, κι αυτό επισημάνθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Σταθόπουλος παραμένει... Δήμαρχος ανακοινώνοντας έργα κι απαριθμώντας για πολλοστή φορά όσα θεωρεί πως έπραξε.
Η παράταξη του κ. Σταθόπουλου φαίνεται να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η αποχώρηση του Γεράσιμου Βλάχου σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Η δημοτική ομάδα είναι λακωνική. Η Μαργαρίτα Δημητρίου επέλεξε την αποστασιοποίηση από τις εντάσεις αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Σταθόπουλος εμφανίζεται στις συνεδριάσεις μονίμως εκνευρισμένος και διαρκώς μαλώνει την πρόεδρο, κ. Καψοκεφάλου. Ο Πάνος Γκόνης φαίνεται ότι υλοποιεί τη δική του στρατηγική. Τοποθετείται εκτενώς σχεδόν σε κάθε θέμα. Οι θέσεις του έχουν πάντα πολιτικο-ιδεολογική χρειά. Δίνει την εικόνα ενός συμπροέδρου της παράταξης. Φαίνεται να επιθυμεί να είναι αυτός που θα οδηγήσει τη Νίκη [ως έχει ή με άλλο όνομα] το 2023.
Η Νέα Αρχή έχει σοβαρά ζητήματα. Τα είχαμε επισημάνει μετά τη δεύτερη εκλογική Κυριακή. Το μέλλον θα ήταν ευοίωνο ΑΝ δεν είχε επικρατήσει ο Βασίλης Ζορμπάς. Ο κ. Οικονόμου έχει επιλέξει μια στρατηγική ακραίας σύγκρουσης με το Δήμαρχο, η οποία έχει λάβει προσωπικά χαρακτήρα. Αναφορές σε συμφωνίες, συζητήσεις, εγγυητές, συνδιοικήσεις που πλέον κουράζουν. Δεν μπορείς να λαμβάνεις ξεκάθαρη θέση τη δεύτερη Κυριακή και μετά να αδειάζεις την επιλογή σου διότι δεν εκθέτεις μόνο αυτήν. Ούτε μπορείς να ενοχοποιείς επιλογές άλλων παρατάξεων όταν εσύ είπες επί της ουσίας "ψηφίστε Ζορμπά" κι αυτό όχι γιατί ο κ. Σταθόπουλος δεν ήταν ένας καλός Δήμαρχος αλλά για να μη βγει ο συριζαίος. Όλη αυτή η στρατηγική της οξείας αντιπαράθεσης σε γαλάζιο φόντο έφερε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Την απώλεια του Τίμου Κωστόπουλου. Στη Νέα Αρχή εκτιμούν ότι ήταν εξαρχής φευγάτος. Τότε όμως για ποιο λόγο τον έβαλαν στο ψηφοδέλτιο; Στο ερώτημα γιατί τελικά έφυγε από το Βασίλη Ζορμπά σε πρώτο χρόνο, η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως θεωρούσε ότι ο σημερινός Δήμαρχος είτε αρχικά θα κοβόταν από τη ΝΔ, είτε δε θα κέρδιζε τις εκλογές.
Το "θα έφευγε ο Κωστόπουλος" είναι μια βολική δικαιολογία. Κι ο Πανιώνιος όταν πάει στην Τούμπα το πιθανότερο είναι να χάσει. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φάει γκολ με δικό του λάθος στο 5ο λεπτό. Υπάρχει και το 70 και στο μεσοδιάστημα πολλά γίνονται. Π.χ. η Νέα Αρχή θα μπορούσε να συνεδριάσει τόσο ως δημοτική ομάδα όσο όμως και ως ψηφοδέλτιο για να εγκρίνει ή όχι την άδεια στο μέλος της να αναλάβει αντιδήμαρχος. Με ένα αποτέλεσμα π.χ. 36-3 ή 41-2 κατά, θα ήταν πολύ δύσκολο επικοινωνιακά για το δημοτικό σύμβουλο να αποχωρήσει. Η χρήση σκληρής γλώσσας μπορεί ανά πάσα στιγμή να γυρίσει μπούμερανγκ.
Οι κ.κ. Σταθόπουλος και Οικονόμου φαίνεται ότι έχουν κάποιους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς. Ομοίως ο κ. Οικονόμου με τον κ. Μουστόγιαννη. Βέβαια η όποια συνεννόηση είναι μέχρι ενός σημείου. Π.χ. στον ορισμό της επιτροπής για την εκμίσθωση του Γιαβασείου, η παράταξη της Νίκης δεν ψήφισε "όχι" απαιτώντας να μετάσχει και ο κ. Οικονόμου. Σε αυτό το σημείο, ο Βασίλης Ζορμπάς έθεσε βέτο, απαιτώντας από τον δεύτερο να του ζητήσει συγγνώμη για το "πολιτικός απατεώνας".
Στην παράταξη του κ. Μυλωνάκη είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Όταν πολεμούν δύο, ευνοείται ο τρίτος. Μπορεί να υπήρξαν κινήσεις και σειρήνες σε δικά του στελέχη, ωστόσο η επόμενη ημέρα της καταιγίδας βρίσκει και τους πέντε στις θέσεις τους. Ίσως δεν είναι η πρώτη πεντάδα που φαντάζεται κανείς στο άκουσμα της λέξης "Αλλάζουμε" εντούτοις αποσπά θετικά σχόλια κινούμενη μόνο σε θέματα που αφορούν την πόλη και τους δημότες. Το ερώτημα για τον κ. Μυλωνάκη είναι αν αυτά τα σχόλια μπορούν να μετουσιωθούν σε υπαρκτές συνεργασίες και προσχωρήσεις.
Τέλος, οι παρατάξεις της αριστεράς κινούνται σταθερά όπως τα περασμένα χρόνια.
Συμπερασματικά, το νεοδημοκρατικό πολιτικό ξεκαθάρισμα θα συνεχιστεί αποτελώντας το ένα πεδίο μάχης. Το δεύτερο είναι εκείνο ανάμεσα στη "Νίκη" και τους "Αλλάζουμε" με το Γιάννη Μυλωνάκη να στοχεύει στην πλαγιοκόπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της, όπως προκύπτει μέσα από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.