Η νέα Δημοτική Αρχή υπό το Βασίλη Ζορμπά έχει αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα να διαχειριστεί σε σχέση τόσο με την πρώτη της θητεία όσο και με την παρουσία της τα περασμένα χρόνια στην αντιπολίτευση, όσον αφορά θέσεις και επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει. Δύο από αυτά τα θέματα εντοπίζονται σε αυτό που γενικότερα συνηθίζουμε να προσδιορίζουμε ως πολιτισμό στην Αγία Παρασκευή. Το ένα είναι η τύχη του θερινού δημοτικού κινηματογράφου "Θανάσης Βέγγος" και το δεύτερο το 10ημερο της Βιβλιοθήκης.
Του Στρατή Μαζίδη
Όσον αφορά την περίπτωση του θερινού κινηματογράφου, η Δημοτική Αρχή Ζορμπά της περιόδου 2011-2014 αρχικά προέτασσε τη μεταφορά του στο πάρκο Σπυρούδη. Ωστόσο υπαναχώρησε στην πορεία αιτιολογώντας την κίνησή της αυτή με βάση την τότε μη ύπαρξη ΦΕΚ για τους όρους χρήσης του πάρκου, αν και είχε μεταφέρει το υπαίθριο θέατρο. Όταν η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου και ο ΠΑΟΔΑΠ αποφάσισαν τη μεταφορά του κινηματογράφου στο πάρκο, η παράταξη Ζορμπά είχε αντιταχθεί και όχι μόνο ως προς την αμφισβήτηση της νομιμότητας των έργων που έγιναν αλλά και της συνολικής φιλοσοφίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, ότι και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, κ. Παπαμιχαήλ δεν ήταν αντίθετος με την επί χρόνια επιτυχημένη παρουσία του σινεμά στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής.
Εντούτοις παρά τα όποια προβλήματα και αντικειμενικές δυσκολίες, ο κινηματογράφος φέτος έκλεισε τέσσερα χρόνια λειτουργίας προσελκύοντας αρκετό κόσμο που ίσως να ήταν ακόμη περισσότερος αν δεν υπήρχει έλλειμμα ενημέρωσης ως προς το πρόγραμμα των έργων κ.ο.κ. Τι θα πράξει η σημερινή Δημοτική Αρχή και η επόμενη διοίκηση πιθανότατα υπό τον κ. Παπασπύρο; Θα το συνεχίσει παρά τα όσα έλεγε η παράταξη ως αντιπολίτευση; Θα το επαναφέρει στο 2ο Γυμνάσιο; Για όσους θυμούνται, εμείς είχαμε προτείνει τη λειτουργία και των δύο καθώς εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Δημοτικές Αρχές με οραματικό στοιχείο είθισται να είναι καλές στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό, όχι τη διαίρεση και την αφαίρεση. Επίσης υπάρχουν και πιο προχωρημένες προτάσεις, στα χνάρια άλλων πόλεων με προβολή ταινιών στις πλατείες. Σε κάθε περίπτωση, Κυριακή κοντή γιορτή για τον κινηματογράφο.
Σχετικά με την περίπτωση των Πολιτιστικών Συναντήσεων, που ολοκληρώθηκαν προχθές, έχει επίσης ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η νέα Δημοτική Αρχή και ο επόμενος πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κ. Παναγόπουλος. Η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου κατήργησε το "10ημερό Αλέκος Κοντόπουλος" αλλάζοντας τόσο το όνομα του επιτυχημένου πολιτιστικού δρώμενου της πόλης όσο και το χρόνο διεξαγωγής του μεταφέροντάς το από τα τέλη του Ιουνίου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ένα από τα επιχειρήματα αυτής της de facto κατάργησης ήταν η θεσμοθέτηση του SUMMERTIME το οποίο μετά από δύο χρονιές (2016-2017) κουτσουρεύτηκε (2018) ενώ από φέτος πέρασε στην ιστορία. Το τι θα πράξει η Δημοτική Αρχή Ζορμπά, αν δηλαδή θα διατηρήσει τις "Πολιτιστικές Συναντήσεις" ή θα αποκαταστήσει το "10ημερο Αλέκος Κοντόπουλος", από χθες δεν αποτελεί πια ερώτημα. Να θυμίσουμε ότι κατά την πρώτη θητεία Ζορμπά είχε διατηρηθεί το επιτυχημένο 10ημερο "Αλέκος Κοντόπουλος" και συνεχίστηκε πάνω στις ράγες που το είχε αφήσει η Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση. Ως εκ τούτου τηλεφώνησα στο Δήμαρχο, τον ενημέρωσα ότι ολοκληρώνω ένα σχετικό κείμενο και τον ρώτησα τι σκοπεύει να πράξει η Δημοτική Αρχή. Ο Βασίλης Ζορμπάς ήταν ξεκάθαρος. "Θα επαναφέρουμε το 10ημερο Αλέκος Κοντόπουλος όπως το έκανε η Φλατσούση" μου είπε προσθέτοντας πως "άλλωστε το έχουμε ήδη πει προεκλογικά". Το γιατί θα γίνει αυτό; Επίσης ξεκάθαρο. Ο Δήμαρχος κρίνει, και μάλλον σωστά, ότι το 10ήμερο ήταν καλύτερο όπως το μάθαμε και το απολαύσαμε. Επιπλέον το νέο σχήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης υπό τον κ. Παναγόπουλο μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει νέους θεσμούς.
Για το τέλος κράτησα ένα πολιτικό σχόλιο. Η κ. Φλατσούση δεν υπήρξε ποτέ πολιτικά στο πλευρό του κ. Ζορμπά. Απεναντίας το 2014 ήταν το δικό της άρθρο που ξεκίνησε την επικοινωνιακή αντεπίθεση που χάρη στα λάθη του Βασίλη Ζορμπά οδήγησε στη μεγάλη ανατροπή της δεύτερης Κυριακής. Το "ευχαριστώ" υπήρξε η απαξίωσή της στον ΠΑΟΔΑΠ όπου δέχθηκε να βοηθήσει στην αρχή και η εξαφάνιση του δικού της έργου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ούσα ακόμη μέλος του Οργανισμού. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Κέντρο Γυναίκας που είχε εμπνευστεί ο αείμνηστος Γιάννης Βουτσινάς και υλοποίησε η Μίνα Μουχτούρη. Η πόλη όμως δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2014. Η δε πολιτική ευφυία είναι να διατηρείς όσα επιτυχημένα κληρονόμησες και να αθροίζεις δίπλα / πάνω σε αυτά. Ακόμη κι αν προέρχονται από πολιτικούς σου αντιπάλους.