Γιατί κέρδισε ο Βασίλης Ζορμπάς; Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν επειδή το ήθελε περισσότερο και να σταματήσουμε εδώ. Το 2010 σημειώναμε πως με την επιμονή του επέβαλε τον εαυτό του ως εκλεκτό του κόμματός του. Στο δρόμο προς την αναμέτρηση του 2019 θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το επανέλαβε και του βγήκε. Ωστόσο υπάρχει μια βασική διαφορά. Το 2010 πέρασε οριακά στο β' γύρο ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες προσδοκίες καθώς επικράτησε το πνεύμα "να φύγει ο Γιαννακόπουλος". Τώρα όμως δεν είναι το ίδιο.
Του Στρατή Μαζίδη
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι ο Βασίλης Ζορμπάς ήθελε τη ρεβάνς του 2014. Ενδεχομένως να ισχύει έως ένα βαθμό. Εκτιμώ πως υπάρχει κι ένας ακόμη πρακτικός προσωπικός λόγος. Σε κάθε περίπτωση οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, πιθανότατα προερχόμενοι εν πολλοίς από το δικό του ιδεολογικό χώρο, κι ενώ προηγείτο με διακριτή αλλά όχι μεγάλη διαφορά του κ. Μυλωνάκη στις πλέον πρόσφατες μετρήσεις στις αρχές Μαΐου, αποφάσισαν να μοιραστούν ως επί το πλείστον μεταξύ του ιδίου και του κ. Οικόνομου.
Ο κ. Ζορμπάς πέτυχε μια νίκη που δεν περίμενε κανείς την πρώτη Κυριακή και εν συνεχεία μια καθαρή επικράτηση με σημαντική διαφορά. Οι 2.200 ψήφοι είναι σημαντικό μέγεθος. Η τελευταία φορά που είχαμε διαφορά άνω των 1000 ψήφων ήταν το 2006.
Για να συνεχίσουμε στο μοτίβο του τελευταίου κειμένου μας, κοιμήθηκε ηττημένος και ξύπνησε πάλι Δήμαρχος. Είναι βέβαιο πως σε αντίθεση με την ήττα του το 2014, τώρα θα εμφανιστούν αρκετοί πατέρες της νίκης του. Με ανάλογο ύφος θα του πουν "Εγώ σε έβγαλα". Η νίκη του δεν έχει πατέρες.
Έχει όμως ένα κομβικό πρόσωπο. Την Εφη Καψοκεφάλου. Ήταν η δημοτική σύμβουλος που στάθηκε στο πλευρό του. Η απόφασή της ήταν βαρόμετρο. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται, ο Βασίλης Ζορμπάς είχε δημοτική ομάδα επτά ατόμων μόνο στη θεωρία. Ο Σωτήρης Ησαΐας αποτελούσε εξαρχής ξένο σώμα, οι Μπαλτόπουλος-Παπασταθάκης έρχονταν σπάνια στο συμβούλιο ενώ ο Κώστας Τσιαμπάς ανέπτυξε από νωρίς τις δικές του φιλοδοξίες και ανεξαρτητοποιήθηκε την άνοιξη του 2018 με ένα κείμενο-μανιφέστο, άσχετα αν έσπευσε κι αυτός να φωτογραφηθεί το βράδυ της Παρασκευής. Με τα "αν" βέβαια δε γράφεται ιστορία, πάρα ταύτα αν η ίδια είχε αποσυρθεί ή μετακομίσει σε άλλο χώρο, ενδεχομένως σήμερα να μιλούσαμε με διαφορετικούς όρους.
Ειλικρινά δε γνωρίζω τι θα πράξει διότι ξύπνησε μεν πάλι δήμαρχος αλλά ενδεχομένως με ισχυρούς πονοκεφάλους. Θα πρέπει να συνεννοηθεί με τις λοιπές συγγενικές του παρατάξεις και να κατανείμει τους ρόλους. Δε θα είναι εύκολη δουλειά αυτή. Κι εδώ βρίσκεται το δύσκολο σημείο. Η νίκη του είχε συμμετέχοντες και συνοδοιπόρους. Οι πρώτοι είναι αυτοί που έτρεξαν να ανέβουν στο πλοίο αφού βεβαιώθηκαν ότι είχε το προβάδισμα για να μπει στο δεύτερο γύρο. Οι δεύτεροι είναι εκείνοι που παρέμειναν δίπλα του πολύ πριν ξεκαθαρίσει αυτό και δεν πόνταραν με το λιγότερο δυνατό ρίσκο.
Η πολιτική είναι βέβαια ένας χώρος μη στατικός. Τα δεδομένα τελούν υπό διαρκή αναμόρφωση. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μοναδικό κριτήριο.
Πχ στο πλευρό του στάθηκε και ο Βασίλης Σάρκουλας που θα μπορούσε να έχει αρκετά παράπονα για το 2014. Δεν το έκανε.
Επίσης εννοείται ότι το κόμμα δεν του προσέφερε απολύτως τίποτε. Η ΝΔ στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής εξετέθη ανεπανόρθωτα ενώ η συμπεριφορά στελεχών της προσέβαλε την πόλη μετατρέποντάς τη σε κομματικό λάφυρο. Προσπάθησε να αποσύρει το Ζορμπά από την κούρσα, προτιμούσε το Γιώργο Οικονόμου, αλλά όχι μόνο δεν επέβαλε την επιλογή της, απεναντίας επέβαλε τελικά στην επιλογή της κι ενώ είχε οριοθετημένη θέση την ουδετερότητα, να γεφυρώσει την...άβυσσο και να στείλει τον δεύτερο να στηρίξει τον πρώτο. Παράλληλα έστειλε στο προεκλογικό κέντρο του κ. Ζορμπά και τους γνωστούς περιφερόμενους αντιπροέδρους αλλά κατόπιν εορτής. Ο δε νεοεκλεγείς δήμαρχος έβαλε το κόμμα στην κωλότσεπη (έτσι ακριβώς μου το περιέγραψε ένας στενός του φίλος) και το γελοιοποίησε εντελώς.
Σε κάθε περίπτωση κι επειδή η πόλη εξέρχεται βαριά τραυματισμένη από όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα, αυτός είναι που καλείται να την ηρεμήσει. Όντας σε λίγα χρόνια ο πλέον μακροβιότερος δήμαρχος μετά το 2000 και καθώς το 2023 έχει την εναλλακτική να αποχωρήσει νικητής (αν και δεν το πιστεύω), θα πρέπει να αποφύγει τα στοιχεία όξυνσης καθώς επίσης τα σφάλματα της πρώτης του θητείας. Οι δήμοτες τόσο την πρώτη Κυριακή με τη διαμοίρασή τους στους συνδυασμούς όσο και τη δεύτερη όπου αποχή-λευκό-άκυρο συγκεντρώνουν ένα 53,8% έδειξαν πως η πλειοψηφία προβληματίζεται πλέον σοβαρά από τα χρόνια προβλήματα που δε λύθηκαν μέχρι σήμερα.