Σε δύο μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η απερχόμενη Δημοτική Αρχή πέτυχε την ψήφιση της αγοράς της Βίλας Ιόλα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό κατέστη δυνατό καθώς υιοθέτησε την ύστατη στιγμή προτάσεις, τις οποίες μετά ουδέποτε εφάρμοσε παραβιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Του Στρατή Μαζίδη
Σήμερα, είκοσι δύο μήνες αργότερα, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ακόμη δεν έχει παρουσιάσει στους δημότες το σχέδιό της για τον Ιόλα για τον πολύ απλό λόγο πως δε διαθέτει. Κι αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά αυτά τα πέντε χρόνια. Ο Ιόλας αποδείχθηκε ότι ήταν το Α και το Ω της δημαρχιακής θητείας του Γ. Σταθόπουλου. Κατά την επίμαχη συνεδρίαση για την απόκτηση της βίλας, ο εκπρόσωπος του τότε ιδιοκτήτη αποκάλυπτε πως οι συζητήσεις για την αγοραπωλησία ξεκίνησαν από όταν εξελέγη (δηλαδή πριν 5 χρόνια) η Νίκη των Πολιτών. Αλλά ούτε καν σε αυτό δεν υπήρχε πλάνο.
Το μόνο που λέει ο κ. Δήμαρχος είναι πως ο Δήμος θα λάβει χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες εργασίες. Παραλείπει όμως να συμπληρώσει πως η βίλα κόστισε 3 εκ. ευρώ για να αποκτηθεί, ενώ τα 2,5 εκ ευρώ θα καταστούν πληρωτέα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής αφού πρώτα δαπανηθούν 5 εκ. ευρώ και ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Σημειώναμε τότε πως είναι στρατηγικό σφάλμα η απόκτηση της βίλας Ιόλα χωρίς σχέδιο αξιοποίησής της. Η απάντηση που δινόταν, ήταν ας την αγοράσουμε να την έχουμε και θα δούμε τι θα την κάνουμε. Τι απέγινε άραγε εκείνη η περιβόητη 9μελής επιτροπή; Πότε συνεδρίασε τελευταία φορά; Τι έχει κάνει αυτούς τους 22 μήνες; Τίποτε απολύτως ενώ δεν υπάρχει ούτε μια σχετική ανακοίνωση.
Όμως η Βίλα Ιόλα των συνολικά 8 εκ. ευρώ δεν είναι ένα οικόπεδο στη Λούτσα σε τιμή ευκαιρίας με θέα θάλασσα. Δεν πρόκειται για κελεπούρι στη λογική του "το παίρνουμε και βλέπουμε" διότι ακριβώς δύο χρόνια μετά δεν έχουμε δει απολύτως τίποτε. Δε μας περίσσευαν χρήματα, αντίθετα λεηλατήθηκαν κωδικοί σε ζωτικά τεχνικά έργα που αφορούν την καθημερινότητα.
Τι θα έπρεπε να είχαμε δει;
Τα πάντα. Σχέδια, μακέτες, εικονικές περιηγήσεις μέσα στην ιστοσελίδα για τη βίλα (που ούτε αυτή έγινε), τις κατευθύνσεις αξιοποίησής της ώστε να καταστεί πηγή εσόδων για το Δήμο κι όλα αυτά μέσα από αντίστοιχες εκδόσεις και μια κεντρική παρουσίαση σε ανώτατο επίπεδο ταυτόχρονα με ένα χρονοδιάγραμμα-οδικό χάρτη μέχρι την ημέρα που το ακίνητο θα ανοίξει τις πόρτες του όχι απλά στο κοινό αλλά σε διεθνές επίπεδο.
Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα ο φάκελος "Σχέδιο για την αξιοποίηση της Βίλας Ιόλα" είναι άδειος. Όπως και το ακίνητο διότι όπως είχαμε επισημάνει πολύ πριν την απόκτησή της, μια Ferrari δε φτάνεις να την αγοράσεις, πρέπει και να μπορείς να την οδηγήσεις.
Όπως όμως αποδεικνύεται στην πράξη, το σχέδιο φαίνεται πως δεν ήταν η αγορά και αξιοποίηση της Βίλας Ιόλα, αλλά μόνο το πρώτο για να λέμε πως μας ανήκει.