[caption id="attachment_76887" align="aligncenter" width="560"] Gellinger / pixabay[/caption]
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος στις 31 Ιανουαρίου του 2019 δήλωσε: ««Η κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι αδικαιολόγητη και προβληματική καθώς δεν συνάδει με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια τους και δυσχεραίνει την καθημερινή λειτουργία και την υλοποίηση του έργου Δήμων. Η Κυβέρνηση οφείλει να την ανακαλέσει άμεσα και εφόσον αυτό δεν συμβεί η Αυτοδιοίκηση να επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την ακύρωση της»
Του Στρατή Μαζίδη
Τι έλεγε στις 24 Ιουνίου του 2015
Αντιγράφουμε αποσπάσματα από την επίμαχη 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
Γιάννης Σταθόπουλος: Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Σημαίνει ότι ο Δήμος δε χαρίζει, ούτε πηγαίνει πουθενά ποσά. Θα ανοίξει ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα μεταφέρει κάποιο ποσό το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα είναι εξαψήφιο νούμερο και μάλιστα χαμηλό εξαψήφιο νούμερο κατά τη γνώμη μας, σύμφωνα με τις κουβέντες που έχουμε κάνει με την Οικονομική Υπηρεσία, σε άλλο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι γνωστό ότι το επιτόκιο είναι 2,5% στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ είναι 2. [...] Γιατί πιθανώς πρέπει να ξαναεκτιμήσουμε τη συνολική μας οικονομική πολιτική όσον αφορά τις τράπεζες. [...] Εν πάση περιπτώσει, εδώ βεβαίως το επιτόκιο είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Προφανώς όμως δεν το κάνουμε ακριβώς λόγω του επιτοκίου. [...] Σήμερα ανοίγουμε ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι Ελληνική Τράπεζα, γι’ αυτό λέγεται και Τράπεζα της Ελλάδος [...] Στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία είναι Ελληνική. Δεν είναι ξένη [...]Είναι όμως μια ελληνική τράπεζα η Τράπεζα της Ελλάδος [...]
Προφανώς θέλουμε να δώσουμε ένα μικρό δείγμα στήριξης μιας προσπάθειας, αλλά δεν μπαίνω εγώ σε αυτές τις αναλύσεις. [...] Έχω άποψη, αλλά δε θα μετατρέψω το Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ τουλάχιστον, με δικιά μου πρωτοβουλία, σε ανάλυση του τι γίνεται στη διαπραγμάτευση
Σπύρος Παπαγεωργίου - αντιδήμαρχος οικονομικών: Επιτρέψτε μου. Κάποιοι, και δυστυχώς περισσεύει η υποκρισία, σήμερα κάνουν τις οσίες παρθένες και τρέχουν κροκοδείλια δάκρυα από τα πρόσωπά τους για την κατάντια της χώρας τους τελευταίους 5 μήνες. [...] Φυσικά και θα τα δώσουμε.
Σοφία Αϊδίνη - αντιπρόεδρος ΠΑΙΣΔΑΠ: Συνάδελφοι, από τα νεανικά μου χρόνια συμμετέχω σε συλλογικότητες και πάντα κριτικά. Το κράτησα πάντα αυτό το δικαίωμα για τον εαυτό μου, όπου και να είμαι να συμμετέχω με την κρίση πάνω από όλα. Αυτό θεωρώ ότι είναι η υπέρτατη ελευθερία για τον κάθε άνθρωπο. Θα ψηφίσω, εννοείται, γιατί πάνω από όλα πιστεύω ότι προέχει η σωτηρία της πατρίδας μου και έχω πειστεί ότι αυτή η Κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη αυτή τη στιγμή.
Είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ελληνική;
Ο κ. Δήμαρχος υποστηρίζει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ελληνική. Προφανώς αγνοεί την πραγματικότητα. Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, στην ΤτΕ κατείχαν 23% η Neuberger Berman και 21% η Blackrock. Επίσης απαγορεύεται το κράτος να ελέγχει περισσότερο από το 35% αν και η πραγματική συμμετοχή υπολογίζεται πολύ χαμηλότερα. Το 2012 με νόμο του Βενιζέλου καταργήθηκε η διάταξη με την οποία οι αλλοδαποί μέτοχοι απαγορευόταν να ψηφίζουν στις Γ.Σ. της τράπεζας. Η ΤτΕ λογοδοτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Δεν ασκεί ανεξάρτητη οικονομική πολιτική.
Τι άλλαξε από το 2015 στο 2019
Τότε ο κ. Σταθόπουλος εθεωρείτο ακόμη νεοεκλεγείς ως Δήμαρχος ενώ βρισκόμασταν στο πρώτο περήφανο εξάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία απολάμβανε της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Έκτοτε:
α. η κυβέρνηση αυτή κατέσχεσε το υστέρημα του λαού στις τράπεζες, πλειστηρίασε σπίτια, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, παρέδωσε τη Μακεδονία, χαρακτηρίζει ως φασιστική και ακραία την αντίθετη άποψη, απολαμβάνει πολύ χαμηλά ποσοστά, ψέκασε απλούς διαδηλωτές με ληγμένα χημικά
β. η Δημοτική Αρχή δεν πραγματοποίησε κανένα έργο, αρκέστηκε σε μια αγορά ακινήτου με λάθος στρατηγική, απώλεσε το 1/4 της δύναμής της και το πέπλο της πολυσυλλεκτικότητας-ανεξαρτησίας με την ανεξαρτητοποίηση / αποχώρηση ορισμένων δημοτικών συμβούλων
Συνεπώς ο Δήμαρχος περίπου 100 ημέρες πριν τις εκλογές χρειάζεται να ενεδυθεί εκ νέου το μανδύα του ανεξάρτητου μη φοβούμενος το ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκει, καθώς αυτός δεν αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνίδιου.
Αλήθεια γνωρίζει κανείς τι απέγιναν τα χρήματα των ΟΤΑ που μεταφέρθηκαν τότε στην ΤτΕ; Πόσο ήταν το δικό μας εξαψήφιο; Πού βρίσκεται σήμερα;
Εν κατακλείδι, η διαχείριση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή τόσο το 2015 όσο και το 2019 είναι καθαρά επικοινωνιακή / πολιτική. Αν ο κ. Σταθόπουλος είναι αντίθετος στη μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε μια τράπεζα η οποία ελέγχεται από Γερμανούς, μπορεί πολύ απλά να φέρει θέμα με σχετικό περιεχόμενο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει ομοφωνία.