Συμβουλές και πρακτικές ανατροφής των παιδιών μας μπορούν να μας διδάξουν και οι διαφορετικοί από τον δικό μας πολιτισμοί.
Η ανατροφή των παιδιών δεν ακολουθεί πάντα και πιστά τους ίδιους κανόνες σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τη χώρα, την Ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμά της, την κουλτούρα, τις αξίες που επικρατούν, ανάλογα με τον πολιτισμό και σε μερικές περιπτώσεις ανάλογα και με τον… καιρό διαμορφώνονται και οι βασικές αρχές ανατροφής των παιδιών.
Παρατηρώντας τον τρόπο που μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε άλλους πολιτισμούς ίσως μπορούμε να πάρουμε μερικές ιδέες και να τις προσαρμόσουμε στον δικό μας τρόπο διαπαιδαγώγησης.
Ας δούμε στην με ποιες προτεραιότητες και αξίες μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε Ιαπωνία, Ιταλία, Σουηδία και Ινδία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτούς.
Γονείς στην Ιαπωνία: Τα παιδιά στην Ιαπωνία έχουν ελευθερία από μικρή ηλικία. Πηγαίνουν και έρχονται μόνα τους στο σχολείο. Ένας βασικός λόγος είναι και τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα. Οι πρεσβύτεροι στην κάθε κοινότητα φροντίζουν τα παιδιά. Ο σκοπός είναι διπλός: αφενός η αλληλεπίδραση αφετέρου να διδάξουν στα παιδιά τον σεβασμό αλλά και το πώς θα απευθύνονται προς τους μεγαλύτερους. Οι ιαπωνικές οικογένειες δίνουν μεγάλη σημασία στην ισορροπημένη διατροφή κατά συνέπεια και στο καθημερινό κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Οι Ιάπωνες γονείς απολαμβάνουν έναν πιο ξέγνοιαστο ρυθμό ζωής και δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τα παιδιά τους. Είναι αυστηροί όμως όταν πρόκειται για θέματα σεβασμού και εκπαίδευσης.
Γονείς στην Ινδία: Στη Ινδία η ανατροφή των παιδιών χαρακτηρίζεται από αυστηρή πειθαρχία και η έλλειψη σεβασμού προς τους πρεσβύτερους δεν είναι ανεκτή. Οι ινδικές οικογένειες είναι πλούσιες σε παράδοση και γιορτάζουν γενέθλια, επετείους και άλλα σημαντικά γεγονότα. Τα παιδιά στην Ινδία εξαρτώνται από τις οικογένειές τους στις σημαντικές αποφάσεις τους όπως οι σπουδές τους, οι επιλογές σταδιοδρομίας, ο γάμος. Στην Ινδία τα παιδιά δεν πρέπει να πάνε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, όπως συνηθίζεται στον δυτικό κόσμο, αλλά όποτε… νυστάξουν! Γενικά τα παιδιά στην Ινδία δεν είναι τόσο «προγραμματισμένα»: σχολείο, δραστηριότητες κ.λπ. Οι γονείς τους δεν τα μαθαίνουν να ζουν στην ευκολία αλλά να κερδίζουν το κάθε τι και να αξίζουν αυτό που κερδίζουν!
Γονείς στην Ιταλία: Σαν Μεσογειακός λαός μοιάζει πολύ με τον δικό μας. Οι Ιταλοί αγαπούν την καλή ζωή και το καλό φαγητό! Μεγαλώνουν τα παιδιά τους προσαρμόζοντάς τα στον κόσμο των ενηλίκων χωρίς να τα κάνουν επίκεντρο του κόσμου. Δίνουν μεγάλη σημασία στις οικογενειακές αξίες αλλά και στα οικογενειακά τραπέζια! Η ώρα που η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι είναι πολύτιμη για εκείνους όπως και οι οικογενειακοί δεσμοί. Οι Ιταλοί γονείς φαίνεται να απολαμβάνουν τη ζωή και τα παιδιά τους. Ξέρουν πώς να ζουν τη στιγμή και όχι να σπεύδουν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Γνωρίζουν επίσης τη σημασία του να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια παρά τα πολυάσχολα ωράρια.
Γονείς στη Σουηδία: Το σύνθημά τους είναι «friluftsliv», ο σουηδικός όρος για τη ζωή κοντά στη φύση. Για εκείνους είναι ένας τρόπος ζωής ανεξάρτητα από την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες. Έτσι οι οικογένειες απολαμβάνουν πολλά υπαίθρια παιχνίδια. Τα παιδιά στη Σουηδία μαθαίνουν να φύση και τα στοιχεία της σε νεαρή ηλικία και έτσι ζουν πέρα από τις ζώνες άνεσής τους. Η άδεια μητρότητας / πατρότητας είναι επίσης πολύ γενναιόδωρη στη Σουηδία, με 480 ημέρες γονικής άδειας που επιτρέπεται να μοιράζεται μεταξύ των δύο γονέων. Οι γονείς στη Σουηδία δεν θέλουν να ξέρουν το φύλο του μωρού πριν τη γέννα και αντιμετωπίζουν αγόρια και κορίτσια το ίδιο.