Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την επικαιρότητα όσο πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές είναι το «Τι θα κάνει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος;». Η απάντηση στην ερώτηση είναι δύσκολη καθώς υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος. Συνεπώς μια πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Ωστόσο σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση, υπάρχουν κάποια σταθερά δεδομένα.
Του Στρατή Μαζίδη
Η κατάσταση δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος δε βρίσκεται στην αφετηρία της ενασχόλησης με τα τοπικά κοινά αλλά συμπληρώνει σύντομα 1/4 του αιώνα. Το ρολόι για την παράταξη της Συμμαχίας Ευθύνης ουσιαστικά σταμάτησε την Τετάρτη ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές το Μάιο του 2014 με τη θυελλώδη ολομέλειά της ως προς την στάση που θα τηρούσε στο δεύτερο γύρο. Η συνέχεια μετά γνωστή με τα ζεϊμπέκικα και το κύμα των μηνυμάτων αρκετών υποψηφίων που ακολούθησε. Ο κ. Γιαννακόπουλος τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάζεψε μερικές φορές ορισμένα άτομα εισάγοντας τον όρο "Συντονιστική των 50", αν και στη μοναδική φωτογραφία που είδαμε πριν λίγες εβδομάδες μετρήσαμε μόνο 7.
Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί κάποτε στην παράταξη Γιαννακόπουλου (ασχέτως του πως λεγόταν κάθε φορά), πλέον δεν υπάρχει. Η Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου, η Μαργαρίτα Δημητρίου, ο Μιχάλης Γαβράς αποτελούν τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των οποίων το κενό δεν αναπληρώθηκε. Επίσης ισχυρό σημείο αποδυνάμωσης ήταν η ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μυλωνάκη το 2016, ο οποίος χαράσσει το δικό του δρόμο και αρκετές αξιόλογες μονάδες της Συμμαχίας τον έχουν ακολουθήσει συνυπογράφοντας την ίδρυση των «Αλλάζουμε».
Ο π. Δήμαρχος γνωρίζει ότι, παρά τον κατακερματισμό της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον ίδιο. Γιατί λοιπόν φαίνεται να οδεύει για μια 5η υποψηφιότητα; Κατά μια ερμηνεία αυτό οφείλεται στην πιθανότητα της εφαρμογής της απλής αναλογικής όπου ο πρώτος θα χρειαστεί συνεργασίες. Εδώ όμως ανακύπτουν δύο ερωτήματα:
Το πρώτο, από Δήμαρχος και πρωταγωνιστής που θα μπορούσε να είναι ο Βασίλης Γιαννακόπουλος μετά από έξι χρόνια στο ανώτατο δημοτικό αξίωμα και με την εμπειρία τόσων ετών, θα αποδεχθεί το ρόλο του συμπληρώματος ενός άλλου υποψηφίου; Θα είναι πχ ο 17ος ή ο 20ος;
Το δεύτερο, με ποιον θα συνεργαστεί; Με το Γιάννη Σταθόπουλο, τον οποίο οι "Μαζί" κατηγορούσαν ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την αναπάντεχη ήττα του 2010 και δεν ήθελαν να βοηθήσουν το 2014; Ή με το διάδοχό του στο Δήμο, Β. Ζορμπά ο οποίος τον κέρδισε το 2010 χωρίς πολιτικά επιχειρήματα ει μη μόνο με καταγγελίες που ουδέποτε μετά απέδειξε αλλά έσπευσε 3 ημέρες πριν τη δεύτερη Κυριακή του 2014 να τον "απαλλάξει" με ένα συγχωροχάρτι από όλα όσα του καταμαρτυρούσε; Πολύ δύσκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πως ο κ. Γιαννακόπουλος θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από τα δύο αυτά σχήματα (και το αντίστροφο).
Μια άλλη παράμετρος είναι η φθίνουσα πορεία σε εκλογικά ποσοστά και αριθμό ψηφοφόρων. Όπως το 33% και οι περίπου 7.000 ψηφοφόροι των "Μαζί" (η τότε παράταξη του κ. Γιαννακόπουλου) του 2010 αποδείχθηκαν άπιαστο όνειρο το 2014 για τη Συμμαχία Ευθύνης, τη νέα παράταξη που ίδρυσε ο π. Δήμαρχος. Ομοίως το 18% και οι 4.000 ψηφοφόροι του 2014 δεν υπάρχουν πια. Δεν είναι μόνο η αποχώρηση Μυλωνάκη και σειρά στελεχών που αποστασιοποιήθηκαν. Είναι επίσης ο Δημήτρης Αλεφαντής, συνιδρυτής της Συμμαχίας αλλά πρακτικά εκτός αυτής σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές. Ένα πχ 5-7% στις επόμενες εκλογές θα μπορούμε να ήταν μια αξιοπρεπής επίδοση για κάποιον άπειρο αλεξιπτωτιστή και πρωτοεμφανιζόμενο στα πράγματα αλλά δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τον πάλαι ποτέ κραταιό Βασίλη Γιαννακόπουλο. Αρκετοί επίσης σημειώνουν πως ο π. Δήμαρχος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχασε δύο φορές το Δήμο Αγίας Παρασκευής μέσα από τα χέρια του σε εποχές πράσινης παντοδυναμίας, τόσο το 2002 όσο και το 2010 απέναντι σε αντιπάλους που κανείς δεν περίμενε να επικρατήσουν.
Εκτός όμως αυτών των αντικειμενικών παραγόντων υπάρχουν και άλλα, εσωτερικά θέματα. Πχ το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ξανά κοντά στον π. Δήμαρχο, το Γιάννη Γουργούλη. Ο κ. Γουργούλης είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός και ανοικτός άνθρωπος με γενικότερες συμπάθειες. Όμως μια σειρά κινήσεών του στο παρελθόν τον οριοθετούν. Το 2010 ήταν έτοιμος να βρεθεί στη "Νίκη" του κ. Σταθόπουλου αλλά τελικά παρέμεινε στους "Μαζί" υπό τον κ. Γιαννακόπουλο. Το 2011 ανεξαρτητοποιήθηκε ταχύτατα από τους "Μαζί" και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο agiaparaskevi-guide.gr, δήλωσε ότι ως Δημοτική Αρχή«αφήσαμε μόνο 4 πεζοδρόμια» αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τον π. Δήμαρχο. Το 2014 δε βρέθηκε στη "Νίκη" όπως φημολογείτο (είχε εγγραφεί στην Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ γειτονικού δήμου) αλλά τελικά κατέβηκε με την παράταξη "Η πόλη μας" που διοικούσε το δήμο, η οποία όπως αναφέρθηκε παραπάνω είχε ρίξει τη δημοτική αρχή Γιαννακόπουλου που ο ίδιος υπηρέτησε με κατηγορίες που ουδέποτε στοιχειοθετήθηκαν. Την ίδια περίοδο προχωρούσε στην παρακάτω ανάρτηση στο Facebook αναφερόμενος στο Βασίλη Γιαννακόπουλο και την ίδρυση της Συμμαχίας Ευθύνης, στην οποία τώρα έχει ενταχθεί:
Η δε ανάρτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα ακόμη και σήμερα 4/7/2018 (για αύριο δεν ξέρω):
Τώρα τι άλλαξε;
Η πολιτική μπορεί να είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν είναι όμως η τέχνη του ανέφικτου και δεν αποτελεί μια καθημερινή tabula rasa. Υπάρχει συνέχεια. Το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις οριοθετεί το μέλλον. Η παρουσιαζόμενη εικόνα της πρώτης γραμμής της παράταξης Γιαννακόπουλου στερείται τη φρεσκάδα και την ανανέωση.
Εν κατακλείδι, όλοι κρίνονται και τα πάντα θα φανούν στην πράξη. Το γεγονός όμως ότι ο ίδιος μπορεί να μη δίνει σημασία σε ορισμένα βασικά ζητήματα, δε σημαίνει πως ισχύει και για τους ψηφοφόρους. Απόδειξη για αυτό τα όσα ακολούθησαν και η κριτική που ασκήθηκε μετά τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου πριν τη δεύτερη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του 2014. Νομίζω ότι τα θυμόμαστε...Όλοι.