[caption id="attachment_70316" align="aligncenter" width="500"] Engin_Akyurt - pixabay[/caption]
Η Αγία Παρασκευή ήταν ένα προάστιο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καλή παράδοση. Μετρά δύο νίκες (2002, 2010) τις οποίες περισσότερο οφείλει στις παθογένειες της παράταξης Γιαννακόπουλου όταν διεκδικούσε την επανεκλογή της στο Δήμο. Η διάσπαση της ΝΔ στην πόλη είχε δώσει τα πρώτα της δείγματα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο ως μια παγιωμένη, συνεχής στο χρόνο και διαρκώς κλιμακούμενη κατάσταση υφίσταται από το 2006.
Του Στρατή Μαζίδη
Στην εκλογική αναμέτρηση του 2006 η Νέα Δημοκρατία σπάει επίσημα σε δύο κομμάτια με το μικρό (Ζορμπάς) να κάνει τη ζημιά στο μεγάλο (Σιδέρης) στερώντας του το 42% την πρώτη Κυριακή. Το 2010 τα κεντρικά επιβραβεύοντας (;) την απώλεια του δήμου το 2006 έχρισαν επίσημο υποψήφιο τον "αντάρτη" του 2006 ενώ η πλευρά Σιδέρη μετακόμισε στη μετεξέλιξη της Συνεργασίας Πολιτών του Γιάννη Σταθόπουλου, Νίκη για την Αγία Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν ένα θρίλερ για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο.
Σήμερα, 12 χρόνια μετά το 2006 η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει επίπεδο. Δεν είναι απλά διαιρεμένη αλλά πολυδιασπασμένη μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις. Ας δούμε όμως αναλυτικά πως απεικονίζεται η πολυδιάσπαση της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με χρονική σειρά εμφανίσεως.
> Ένα κομμάτι διαθέτει η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά δεν είναι εκείνο που ήταν κάποτε. Δύο εκ των αρχικά επτά εκλεχθέντων συμβούλων έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ενώ σε σημαντικές μάχες του δημοτικού συμβουλίου κατά την περίοδο 2014-2018 όπως πχ με τη βίλα Ιόλα, η αδυναμία του επικεφής να συγκεντρώσει ολόκληρη την ομάδα οδήγησε αρνητικά τις εξελίξεις. Επίσης ένα κομμάτι της προηγούμενης δημοτικής ομάδας που απέτυχε μεν να εκλεγεί το 2014 αλλά ήταν κάπου μέσα στην 20αδα, έχει ενταχθεί σε μια νέα αμιγώς νεοδημοκρατική τοπική παράταξη.
> Ένα άλλο κομμάτι βρίσκεται στην παράταξη που διοικεί το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Οι αντιδήμαρχοι Σιδέρης και Κονταξής ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης γραμματέας της παράταξης είναι ο Δημήτρης Βαλασιάδης. Το κομμάτι αυτό βρίσκεται στη Νίκη ήδη από το 2010. Μπορεί να αποδυναμώθηκε στο πέρασμα του χρόνου τόσο με την πτώση της ισχύος της οικογένειας Σιδέρη όσο κυρίως και με την αποχώρηση του Γιάννη Λογοθέτη, αλλά η παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου εξακολουθεί να διατηρεί ένα τμήμα.
> Άλλο κομμάτι, επίσης ατόφιο νεοδημοκρατικό αποτελεί η παράταξη "Μια γενιά μπροστά" η οποία εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
> Κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας ανήκει και στη νέα πολιτική ουσιαστικά κίνηση των "Αλλάζουμε" με τους Γιάννη Λογοθέτη (του οποίου στενό πρόσωπο είχε εξαιρετική παρουσία στις πρόσφατες εκλογές της τοπικής) και το Χρήστο Λαμπρινάκη. Οι δύο μάλιστα δείχνουν από τους πλέον δραστήριους παίκτες της ομάδας. Ο αεικίνητος διευθυντής του 7ου δημοτικού σχολείου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τοπική κοινωνία ενώ ο "στρατηγός" φαίνεται να έχει μεγάλη διάθεση συμπαρασυρόμενος ίσως από τη φρεσκάδα και τα νέα πρόσωπα που έρχονται με μια νέα φιλοσοφία στα πράγματα.
> Το δικό της κομμάτι διεκδικεί και η "Νέα Αρχή" που όμως βασίζεται σημαντικά σε τρία...παλαιά στελέχη της τ. δημοτικής αρχής επιβεβαιώνοντας την πολυδιάσπαση. Η νέα παράταξη όπως την είδαμε στην παρουσίασή της στο 2ο Γυμνάσιο παρουσία περίπου 250 ατόμων δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί περισσότερο γαλάζια. Παρουσία βουλευτών (έστω όχι πρώτης γραμμής) και λοιπών κομματικών στελεχών γαλάζιας προέλευσης και με έναν πρωτοφανή σκληρό πολωτικό λόγο - παρά αυτοδιοικητικό- του επικεφαλής της κατά του σημερινού Δημάρχου, με εκφράσεις που ξένισαν όπως «υποτακτικό της κ. Δούρου / δημοτική αρχή σφιχταγκαλιασμένη με το ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Καλοχαιρέτας, χαμηλές προσδοκίες με ανύπαρκτα αποτελέσματα, δοκίμασε-απέτυχε και πρέπει να φύγει με την κομματική του ομάδα». Δόθηκε περισσότερο η εντύπωση πως απευθυνόταν στα κεντρικά παρά στην πόλη. Άλλωστε μολονότι προετοιμάζεται επί μήνες, οι προγραμματικές θέσεις όπως ακούσαμε «θα διαμορφωθούν μελλοντικά» περιοριζόμενοι σε οκτώ άξονες δίχως σαφές περιεχόμενο. Λογικά κι αυτή η παράταξη θα δώσει τη μάχη για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο, μολονότι αρκετοί στον κεντροδεξιό χώρο εκφράζουν δεύτερες σκέψεις ως προς το μέλλον της.
> Τέλος, κομμάτι διεκδικεί και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσιαμπάς. Ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής ανεξαρτητοποιήθηκε πριν λίγους μήνες μέσω ενός πολιτικού μανιφέστου με σαφείς διαφοροποιήσεις από την ακολουθηθείσα πολιτική. Ο ίδιος μελετά πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του. Το τι θα πράξει, θα διαδραματίσει το ρόλο του. Ο ίδιος φαίνεται να ξέρει καλά τα δεδομένα μολονότι λέει λιγότερα από όσα γνωρίζει.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια πίτσα με έξι κομμάτια στην Αγία Παρασκευή. Το αν ένα κομμάτι είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, επί του παρόντος δεν έχει σημασία διότι το τεμάχισμα θα γίνει το 2019 και μέχρι τότε το πλάτος των κομματιών θα τελεί υπό συνεχή διαμόρφωση.
Ωστόσο στη δύσκολη αυτή εξίσωση με τις πολλές μεταβλητές υπάρχουν κάποιες σταθερές:
- Τα δύο κομμάτια του 2006 έχουν γίνει μέχρι σήμερα αισίως έξι. Ο Β. Ζορμπάς συνεχίζει να λειτουργεί ως χημικός διαλύτης του χώρου
- Το δεύτερο είναι ότι ο καθένας, ιδίως από τους ατόφιους και εκλεχθέντες καθαρόαιμους νεοδημοκράτες θεωρεί ότι πρέπει να έχει την ευκαιρία του
- Πολύ δύσκολα αιρετοί που έχουν εκλεγεί με την ψήφο των συνδημοτών τους έχοντας διανύσει ένα μέρος της κούρσας του πολιτικού τους βίου θα δεχθούν έναν υποβιβασμό ευρισκόμενοι υπό τις εντολές ενός ανθρώπου που προέκυψε ξαφνικά στα πράγματα και γνωρίζουν ελάχιστοι.
- Όλοι όσοι διεκδικούν το χρίσμα το οποίο αποκαλούν επικοινωνιακά "στήριξη" αναφέρουν ότι θέλουν να ενώσουν το χώρο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι αυτοί μπροστά.
- Επιπλέον πρόσφατα είχαμε αρχαιρεσίες στην Τ.Ο. της ΝΔ. Δε γνωρίζω ποια είναι η πραγματική ισχύς / απήχησή της αλλά σίγουρα ο νέος της πρόεδρος γνωρίζει από ποιους πολεμήθηκε, ποιους στηρίχθηκε και γενικότερες συζητήσεις της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου
- Κάποιοι ακολουθούν την τακτική του κόκκινου δράκου
Σε παρασκηνιακό επίπεδο και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχουν ανοιχθεί μεγάλα χάσματα ανάμεσα στους διεκδικητές του χρίσματος. Το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τόση σημασία όσο άλλοτε. Είναι ένα κόμμα που μετά το 2000 σε αριθμό ψήφων έχει απωλέσει τη μισή του εκλογική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας βολοδέρνει στο 26% ενώ οι θέσεις της ακόμη και στα πατροπαράδοτα θέματα δεν ξεχωρίζουν πολύ από εκείνες του Σύριζα. Πολλοί λένε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί και πως θα έχουμε ένα φαινόμενο α λα Χολαργός το 2014. Ακόμη όμως κι αν προέκυπτε μια κοινή κάθοδος, μάλλον θα πατούσε σε σαθρά θεμέλια περιοριζόμενη στο θεαθήναι.