[caption id="attachment_64887" align="aligncenter" width="500"] InternalEye - pixabay[/caption]
Χθες το βράδυ δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από μια καλή φίλη να μου παραπονεθεί για το τι αντιμετωπίζει φέτος στο Δημοτικό Ωδείο και προσπαθώντας να βγάλει μια άκρη. Έχει ιδιαίτερη σημασία το αρχικό της σχόλιο μετά το "καλησπέρα" το οποίο προσφέρεται για εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων ως προς την αμφίδρομη σχέση δήμου-δημότη και θα κρατήσω για τον εαυτό μου.
Του Στρατή Μαζίδη
Η κοπέλα αυτή είναι τρίτεκνη και έγραψε φέτος και τη μικρή της κόρη στο Δημοτικό Ωδείο όπου ήδη φοιτούσαν τα άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά της. Αυτά όμως μέχρι χθες.
Τι έχει συμβεί
Μέχρι πρότινος οι τρίτεκνοι απολάμβαναν μιας έκπτωσης 50% αν εγγράφονταν και τα τρία τους παιδιά στο Δημοτικό Ωδείο ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος. Συνεπώς τα 70 ευρώ το μήνα μειώνονταν στα 35 ευρώ και ως εκ τούτου μια τρίτεκνη οικογένεια μπορούσε με 105 ευρώ το μήνα να γράψει όλα τα παιδιά. Φέτος όμως η συγκεκριμένη μητέρα ενημερώθηκε πως ισχύει εισοδηματικό κριτήριο το οποίο υπερβαίνει. Το αν βέβαια, μετά από ΕΦΚΑ, τέλη επιτηδεύματος, προκαταβολές φόρων κ.ο.κ., τους απομένουν ως οικογένεια τα μισά του δηλωθέντος εισοδήματος, είναι ψιλά γράμματα για το αθάνατο ελληνικό δημόσιο
-Καλά, της είπα, τώρα θα τα γράψεις (τα παιδιά); Τέλη Νοεμβρίου; Διότι ξέρω πως όλα αυτά είναι στον αέρα, οι καθηγητές εργάζονται με...προφορικές συμφωνίες κτλ.
-Όχι, μου απήντησε, από το Σεπτέμβριο πάνε.
-Καλά, και τι πλήρωνες;
-Δεν πλήρωνα, διότι όταν πήγα να το κάνω, μου έλεγαν πως δεν έχουν οριστεί ακόμη οι συνδρομές!
-Και τώρα τι έγινε;
-Προχθές έστειλαν ένα χαρτί και στο τηλέφωνο μου είπαν ότι θέλουν ΑΦΜ και ΔΟΥ. Και όταν ρώτησα τι τα ζητούν αυτά για πρώτη φορά, μου είπαν για το εισοδηματικό κριτήριο.
Το Δημοτικό Ωδείο δηλαδή λειτουργεί στον αέρα από το Σεπτέμβριο. Άλλωστε αν μπείτε στη Διαύγεια θα διαπιστώσετε ότι μόλις προχθές έγινε η προκήρυξη για τους καθηγητές, που σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι απασχολούνται πάνω στη βάση της καλής πίστης καθώς επίσης ότι αν ένας τρίτος καθηγητής μουσικής δει τα σχετικά και θελήσει να κάνει αίτηση, τότε δύο τινά θα συμβούν: α. ή θα μείνει απέξω διότι ο ΠΑΟΔΑΠ ξέρει από πριν ποιους θα προσλάβει, β. αν προσληφθεί αυτός, τότε κάποιος άλλος που ήδη έχουν δουλέψει, θα μείνει απλήρωτος.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μόλις προχθές εγκρίθηκε και διαφημιστική δαπάνη € 4.500,00 προ ΦΠΑ για να τυπωθούν και να μοιραστούν φυλλάδια με τα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ σε υπηρεσίες, σχολεία κτλ. Πεταμένα λεφτά. Δηλαδή Δεκέμβριο μήνα, έχοντας φάει ψυχολογικά τη μισή σχολική χρονιά, με το πρόγραμμα των παιδιών συμπληρωμένο, ο ΠΑΟΔΑΠ θα μας ενημερώσει για τα προγράμματά του, κάτι που θα έπρεπε να είχε πράξει από το καλοκαίρι. Θα είναι απορίας άξιο αν ο επίτροπος εγκρίνει αυτή τη δαπάνη. Πότε θα σχεδιαστούν, θα τυπωθούν και θα μοιραστούν; Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι τώρα θα απέδιδε αυτή η δαπάνη που έρχεται δύο ολόκληρους μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού; Γνωρίζουμε τι σημαίνει "οικογενειακός προγραμματισμός" διότι όλο αυτό λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα μπορούσε ένας κακοπροαίρετος να το χαρακτηρίσει ως εμπαιγμό.
Η κοπέλα όμως της ιστορίας μας δεν σταμάτησε εδώ. Κάλεσε και σε άλλους τρεις δήμους που έχουν Ωδείο, όπου η έκπτωση 50% ισχύει για όλους τους τρίτεκνους άνευ εισοδηματικού κριτηρίου ενώ είναι και φθηνότερη.
Συγκεκριμένα:
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συνδρομή 50 ευρώ + 50% έκπτωση για τρίτεκνους
Δήμος Γλυφάδας συνδρομή 55 ευρώ + 50% έκπτωση για τρίτεκνους
Δήμος Καλλιθέας συνδρομή 35 ευρώ + 50% έκπτωση για τρίτεκνους
Θέλετε κι ένα κερασάκι; Εκτός του ότι έχουμε πιο ακριβή συνδρομή από τους παραπάνω δήμους, ενημερώθηκε ότι το μεγάλι της παιδί που θα βρισκόταν φέτος για 5η συνεχή χρονιά στο Ωδείο, θα είχε συνδρομή 78 ευρώ αντί για 70.
Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά σταματούν τη μουσική. Δεν μπορώ να τα πληρώσω, μου λέει η μητέρα. Ο δε σύζυγος της είπε να ξοφλήσει τους δύο μήνες και να μην έχουν καμία πλέον σχέση με το Δήμο. Δηλαδή όλα όσα πλήρωσε η κοπέλα αυτή τα προηγούμενα χρόνια, πάνε χαμένα; Νομίζω ότι πρέπει μεγαλύτερος σεβασμός στον κόπο και το μόχθο της δουλειάς των συναθρώπων μας που αιμοδοτούν με χρήμα τον ΠΑΟΔΑΠ.
Αυτή είναι η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι σε όσους έκαναν τρία παιδιά σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα όχι μόνο δε γεννά, αλλά αδειάζει κιόλας. Αυτή είναι η αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι σε όσους ελάχιστους απέμειναν να πληρώνουν τα χαράτσια της για να συντηρείται.