Η χθεσινή δημοσίευση του Agiaparaskevi-Guide.gr για την πρωινή κατάσταση της πλατείας του Αι Γιάννη είχε μεγάλη απήχηση και ενδιαφέροντα σχολιασμό. Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο στοιχείο διότι αποδεικνύει πως υπάρχουν αρκετοί δημότες οι οποίοι δεν είναι αδιάφοροι σε ό,τι (δε) συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή.
Του Στρατή Μαζίδη
Επίσης οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την άμεση κινητοποίηση των εθελοντών του Δήμου Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι προφανώς κινητοποιήθηκαν μετά από παρέμβαση του Δημάρχου ύστερα από το δημοσίευμα. Αυτά δε συνέβαιναν παλαιότερα.
Ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ορισμένα ζητήματα. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, εκτός από τα σκουπίδια.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι ένας μεγάλος δήμος με περίπου 100.000 κατοίκους. Όταν πραγματοποιείται μια απεργιακή κινητοποίηση, δεν είναι δυνατό να παραλύει η πόλη. Π.χ. για ποιο λόγο να καθαρίσουν οι εθελοντές και καλούνται να βρίσκονται πάλι στον ίδιο χώρο το πρωί της Κυριακής για να μαζέψουν το μπάχαλο; Δεν προβλέπεται σε κάθε απεργία να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας;
Επιπρόσθετα, ο καθαρισμός της πλατείας του Αι Γιάννη ή του κάθε μικρού / μεγάλου προβλήματος είναι κάτι το οποίο απαιτείται να επιληφθεί ένας (οποιοσδήποτε) Δήμαρχος; Ένας Δήμαρχος μπορεί είτε γιατί το επιθυμεί είτε για επικοινωνιακούς λόγους να καθαρίζει μια πλατεία, ωστόσο δεν ψηφίστηκε για να προσληφθεί στην καθαριότητα αλλά για να ασχοληθεί με τα μεγάλα, να χαράξει πολιτικές και να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα. Κι αν αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, ισχύει δίχως αμφιβολία στην πολύπαθη πόλη μας.
Σε ένα Δήμο όπου όλα δουλεύουν ρολόι, ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Αντιδήμαρχος ασχολούνται με ζητήματα σαν τούτο. Αυτά πρέπει να επιλύονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι πληρώνονται ακόμη το μισθό τους όταν όλοι έχουμε στενάξει. Πολλώ δε μάλλον η καθαριότητα η οποία λαμβάνει πάντα και μια παχιά επιχορήγηση ως σωματείο πριν το Πάσχα.
Είχαν λοιπόν υποχρέωση οι υπηρεσιακοί παράγοντες να μεριμνήσουν σχετικά για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους. Δεν πονάνε τη δουλειά τους και την πόλη τους; Εδώ ο δεξιών καταβολών πολιτικός τους προϊστάμενος και κάτοικος της πλατείας βγήκε να τους στηρίξει που απεργούν καθαρίζοντας ο ίδιος την πλατεία. Κι εδώ υπάχει ένα οξύμωρο σχήμα καθώς είτε στηρίζεις την απεργία και αφήνεις τις συνέπειές της να εξελιχθούν (αφού για αυτό γίνεται) είτε κοιτάς να λειτουργήσει η πόλη. Και τα δύο μαζί δε γίνεται, αλληλοακυρώνονται.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια οριοθέτηση και ιεράρχηση των καθηκόντων διότι ασχολούμενοι με τα μικρά, χάσαμε τα μεγάλα.
Επιπρόσθετα πρέπει να σταθούμε στο εξής. Το ενδεχόμενο υποκατάστασης των υπηρεσιών του δήμου από εθελοντές. Δεν είναι μόνο ότι η πλατεία του Αι Γιάννη καθαρίστηκε από εθελοντές ενώ άλλοι πληρώνονται για αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ας μη μας διαφεύγει πως ο Υμηττός έμεινε μία εβδομάδα με τα σκουπίδια του δρόμου..."ανάδειξης" περιμένοντας ξανά τους πρόθυμους να καθαρίσουν, όταν οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν σπεύσει από την ίδια ημέρα. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η χαραμάδα στην άποψη ότι αφού άλλοι κάνουν τη δουλειά, τότε κάποιοι δε χρειάζονται ή μπορούν να περιοριστούν.
Όσον αφορά την πλατεία του Αι Γιάννη, είναι η ώρα των αποφάσεων. Ομελέτα δίχως σπάσιμο αυγών δε γίνεται. Η ΕΛΑΣ θα πρέπει να πιεστεί να δώσει το "παρών" όσο χρειαστεί ώστε οι ξένοι επισκέπτες της πλατείας να την εγκαταλείψουν από βολικό προορισμό.
Επίσης θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι τα μαγαζιά. Μπορεί η παραχώρηση της πλατείας από το Σύλλογο του Αι Γιάννη να μην προβλέπει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όμως αν τα μαγαζιά καταστούν παίκτες ενός τμήματος, η εικόνα θα βελτιωθεί ταχύτατα.
Επιπλέον χρειάζεται να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική της πλατείας η οποία έχει πολλά και τυφλά σημεία, χρήσιμα για δράσεις άλλου είδους.
Λύσεις υπάρχουν. Χρειάζεται όμως καθαρό - ανοικτό μυαλό, διακριτοί ρόλοι και διάθεση.