Το Άμστερνταμ είναι ίσως η πόλη με τα περισσότερα κολωνάκια στους δρόμους του. Το 1970 οι μικροί δρομοι του Αμστερνταμ είχαν γεμίσει από την παράνομη στάθμευση και τα πεζοδρόμια ήταν απροσπέλαστα. Η πόλη τότε εισήγαγε ένα πανταχού παρών κόκκινο κολωνάκι με τρία ανάγλυφα Χ, έτσι ώστε να αποτρέψει τους οδηγούς να σταθμεύουν όπου δεν επιτρεπόταν.
Αργότερα αυτό το κολωνάκι απέκτησε το δικό του όνομα και μετατράπηκε σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης. Τα κολωνάκια των δρόμων ανήκουν στις υποδομές μιας πόλης και έχουν σχεδιαστεί από πολιτικούς μηχανικούς με το σκεπτικό να αποτρέψουν κάτι. Παρόλο που επιτελούν επιτυχώς το σκοπό τους, στην παρεμπόδιση της στάθμευσης, η ισχυρή τους παρουσία στο αστικό τοπίο, πολλές φορές τα μετατρέπει σε αντικείμενα που ανήκουν στους πολίτες παρά στην κίνηση.
Οι άνθρωποι συχνά αγγίζουν, στηρίζονται, κάθονται, παίζουν με διάφορα αντικείμενα της αστικής υποδομής. Πως θα μπορούσαν να διαμορφωθούν άραγε αυτά τα αντικείμενα αν στο σχεδιασμό τους είχαν στόχο πρώτα από όλα τον άνθρωπο; Ένας δημιουργικός άνθρωπος στην Ολλανδία έκανε αυτή τη σκέψη και εγκατέστησε μια σέλα ποδηλάτου σε μερικά από τα πανταχού παρών κόκκινα κολωνάκια και παρατήρησε τις αντιδράσεις του κοινού.
Τα πρωτότυπα καθίσματα είχαν μεγάλη επιτυχία. Οι διερχόμενοι δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία να παρατηρήσουν ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό στο οδικό τοπίο και είχε τοποθετηθεί εκεί για ελεύθερη χρήση. Παρατηρώντας τους ανθρώπους για μεγαλύτερο διάστημα, φάνηκε ότι τα πρωτότυτα καθίσματα χρησιμοποιούνταν πιο εύκολα, αν κάποιος άλλος είχε καθήσει εκεί. Η αντίδραση αυτή υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι ελκύονται από όσα κάνουν οι συνάνθρωποι τους. Για να μπορέσουν οι οδοί να γίνουν ζωντανά σημεία απαιτείται χώρος για να επιτρέψει την υλοποίησή τους.
Τα πρωτότυπα καθίσματα αποδείχθηκαν χρήσιμα, υπέδειξαν νέες οπτικές για τη χρήση των αντικειμένων αστικής υποδομής και άνοιξαν νέες προοπτικές για τους αρχιτέκτονες πόλεων.
Μετά την επιτυχία των πρώτων πρωτότυπων καθισμάτων, τοποθετήθηκαν κι άλλα σε ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Απέκτησαν το δικό τους όνομα «Zip» και συχνά συγκεντρώνουν την προσοχή πολιτών και τουριστών.