Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κολύμβηση, η αεροβική και το τένις έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό “British Journal of SportsMedicine”.
Ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, συσχετίζοντας το είδος σωματικής άσκησης (σπορ, γυμναστήριο, χορός, κηπουρική, δουλειές σπιτιού κ.α.) με τη θνησιμότητα. Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες επί εννέα έτη, από το 1994 έως το 2008 στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 8.790 άτομα από διάφορες αιτίες (οι 1.909 από έμφραγμα ή εγκεφαλικό).
Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιασδήποτε αιτία ήταν 47% μικρότερος για όσους έπαιζαν τακτικά τένις (ή άλλα σπορ με ρακέτα, όπως σκουός ή μπαντμιντον), 28% μικρότερος για όσους έκαναν κολύμπι, 27% για όσους έκαναν αεροβική άσκηση και 15% για όσους έκαναν ποδήλατο.
Ειδικότερα για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση, το τένις μειώνει τον κίνδυνο κατά 56%, το κολύμπι κατά 41% και η αεροβική άσκηση κατά 36%. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο πολύ και πόσο συχνά ασκείται κανείς, αλλά τη διαφορά κάνει το είδος της άσκησης που επιλέγει κάποιος. Η συμμετοχή σε συγκεκριμένα αθλήματα έχει διαφορετική επιρροή στην υγεία. Αυτές οι παρατηρήσεις και τις ήδη υπάρχουσες αποδείξεις θα πρέπει να υποστηρίξουν την αθλητική κοινότητα μαζί με άλλους τομείς στο να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα εκγύμνασης που θα έχουν τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα για την υγεία» τόνισε ο κ. Σταματάκης.
Ο Εμμανουήλ Σταματάκης αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το διδακτορικό του το 2002 από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με αντικείμενο τη σχέση σωματικής άσκησης και υγείας. Δίδαξε στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου και από το 2013 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Ηγείται ενός ερευνητικού προγράμματος με επιδημιολογική και επεμβατική έρευνα το οποίο διερευνά το πώς ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία (σωματική δραστηριότητα, καθιστική συμπεριφορά, την ώρα που αφιερώνουμε στην οθόνη του υπολογιστή, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ύπνος, η ιδιοκτησία σκύλου) επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία, την ψυχική ευεξία και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Αλλά και πως το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αυτές τις συμπεριφορές υγείας και τρόπου ζωής και τις επιπτώσεις τους στην υγεία.