Η επιλογή οδοντόβουρτσας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν κάποια με μαλακές τρίχες και βούρτσισμα των δοντιών για περίπου δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα.
Πώς θα διαλέξετε όμως την κατάλληλη για τα δόντια σας οδοντόκρεμα ανάμεσα σε δεκάδες προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων;
Όλοι έχουμε στο στόμα βακτήρια, τα οποία τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα βακτήρια σχηματίζουν πλάκα στα δόντια και στα ούλα που με τον καιρό τα διαβρώνει προκαλώντας τερηδόνα.
Η βακτηριακή πλάκα ερεθίζει και τα ούλα οδηγώντας σε παθήσεις όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε οδοντόκρεμα
Φθόριο
Το πιο σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες είναι το φθόριο, το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και αποτρέπει τη διάβρωσή τους.
Οι μορφές φθορίου που περιέχουν οι περισσότερες οδοντόκρεμες είναι το φθοριούχο νάτριο, το μονοφθοροφωσφορικό νάτριο ή ο φθοριούχος κασσίτερος σε συγκεντρώσεις μέχρι 1450ppm. Ο φθοριούχος κασσίτερος έχει και αντιβακτηριακή δράση που βοηθά στην περαιτέρω πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Οι παιδικές οδοντόκρεμες περιέχουν συνήθως λιγότερο φθόριο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά λόγω πιθανής κατάποσης της οδοντόκρεμας. Από την ηλικία των 6 ετών τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούν οι ενήλικες.
Τρικλοζάνη
Ευρύτερα γνωστή ως triclosan, είναι ένας δραστικός αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες, καθώς συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και στην προστασία από τη φθορά και τις παθήσεις των ούλων.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε πρόσφατα τη χρήση του triclosan στα σαπούνια, επιτρέπεται ακόμη η χρήση του στις οδοντόκρεμες.
Λεύκανση
Οι οδοντόκρεμες για λεύκανση περιέχουν λειαντικά συστατικά που βοηθούν στην κάθαρση και την αποτροπή της χρώσης των δοντιών. Τέτοια είναι τα φωσφορικά άλατα, τα ανθρακικά άλατα, οι ενώσεις πυριτίου και οι ενώσεις αργιλίου.
Ορισμένες λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν επίσης υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά σε χαμηλά ποσοστά και με αμφίβολα αποτελέσματα.
Ευαίσθητα δόντια
Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στα δόντια, ιδιαίτερα όταν καταναλώνουν κρύα φαγητά και ποτά. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση μέρους της ρίζας των δοντιών λόγω της υποχώρησης των ούλων.
Μπορεί επίσης να προκληθεί από επίμονο βούρτσισμα των δοντιών, παθήσεις των ούλων ή γήρανσης ή συνδυασμού όλων αυτών.
Οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια είναι πολύ αποτελεσματικές, επειδή όμως υπάρχει μεγάλη γκάμα μπορεί να μπερδευτείτε.
Τα ενεργά συστατικά τους κατανέμονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει νιτρικό κάλιο και κιτρικό κάλιο που διακόπτουν τη μετάδοση σημάτων, άρα και πόνου μέσω των νεύρων. Για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες χρήσης. Τα προϊόντα αυτά είναι τα πιο ακριβά.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει συστατικά όπως στρόντιο, αργινίνη και άλατα φωσφορικού ασβεστίου. Η λειτουργία τους στηρίζεται στο φράξιμο των πόρων στις ρίζες των δοντιών. Το στρόντιο είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας απευαισθητοποίησης των δοντιών.
Στοματικά διαλύματα
Τα στοματικά διαλύματα μπορούν να προσφέρουν κάποιο όφελος, γενικά όμως η χρήση τους είναι περιττή.
Το πιο αποτελεσματικό για την προστασία των δοντιών είναι ο συνδυασμός βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος.