Για να πω τη μαύρη μου αλήθεια, το είχα «μυριστεί».
Ότι, δηλαδή, αυτή η μη λειτουργία της ιστοσελίδας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου από τον Ιούνιο, εν μέσω μάλιστα εκδηλώσεων του 10ημέρου και μέχρι πριν λίγες ημέρες, δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Έμοιαζε, μάλλον, με πτυχή ενός σχεδίου που εύκολα θα μπορούσε να προσέξει κάποιος, που χρόνια έχει ασχοληθεί με τα κοινά.
Ενός σχεδίου που είναι αποτυπωμένο εμφανώς στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου.
Ενός σχεδίου που, για να είναι πειστικό προς αυτούς που απευθύνεται, χρειάστηκε να να τεθεί εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα η εισήγηση για την αναβάθμισή της να κριθεί απολύτως απαραίτητη και να ψηφιστεί ομόφωνα.
Εύλογα θα ρωτούσε κάποιος.
Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης είναι επιτακτικής και άμεσης ανάγκης;
Είναι κι αυτό ένα από τα μεγαλόπνοα, ελπιδοφόρα και πλήρους οράματος έργα που προφανώς απαιτούνται από μια νικηφόρα διοίκηση που θα υπερασπιζόταν την κοινωνία;
Κι αν ναι, πέρα από την εμφάνισή της, τι άλλο θα αναβαθμιστεί;
Θα αναβαθμιστεί μήπως, η πολιτιστική πορεία και το όραμα της Βιβλιοθήκης;
Θα αναβαθμιστεί μήπως, το έργο και η προσφορά της, ή μήπως θα είναι συντελεστής της εξέλιξης και της πορείας του βιβλίου;
Θα αναβαθμιστούν μήπως οι συνθήκες δουλειάς των εκεί εργαζόμενων, ή θα δημιουργήσει ζεστασιά και καλύτερη φιλοξενία στους δημότες και τα μέλη;
Θα αναβαθμίσει μήπως, τους δείκτες αναγνωσιμότητας και φιλαναγνωσίας;
Θα αναβαθμίσει μήπως, τους δανεισμούς των βιβλίων, που είναι από το 2007 σε συνεχή αύξηση, αφού η διαδικασία του δανεισμού έχει βοηθηθεί σημαντικά τόσο από τον ηλεκτρονικό δανεισμό βιβλίων, όσο και από τις συνεχώς ενημερωμένες από τους βιβλιοθηκονόμους, ηλεκτρονικές λίστες βιβλίων;
Θα αναβαθμίσει μήπως, την, σε αναμονή από το 2010, προγραμματισμένη ανακαίνιση του Μουσείου Αλέκος Κοντόπουλος, αφού είχε μπει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»;
Τι απ’ όλα αυτά θα αναβαθμίσει αλήθεια, η επικείμενη δαπανηρή αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης του δήμου μας;
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα, ως δημότισσα, αν άκουγα ότι θα ξεκινούσε επιτέλους η προγραμματισμένη ανακαίνιση του Μουσείου κι ας πραγματοποιούνταν με χρήματα της Βιβλιοθήκης ή του Δήμου. Εκεί θα μπορούσα δημόσια να σας βγάλω το καπέλο.
Εμπρός λοιπόν, να μια αναβάθμιση που, ενώ θα κοστίσει αρκετά χρήματα, όλοι θα τη χειροκροτήσουν.
Τέτοιες αναβαθμίσεις θα θέλαμε να δούμε στην πόλη μας και όχι αναβαθμίσεις ιστοσελίδων. Αναβαθμίσεις που αναβαθμίζουν τον πολιτισμό χρειαζόμαστε.
Θα μου πείτε. Είναι ψιλά αυτά τα γράμματα, περί ουσιαστικών πολιτιστικών αναβαθμίσεων.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι η αξιότιμη διοίκηση του Δήμου μας:
Δεν προβληματίστηκε καν, για το «μαύρο» της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, από της 26 περίπου, του Ιουνίου 2015 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2015, οπότε και γνωστοποιήθηκε το θέμα από την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Agiaparaskevi-guide.
Δεν προβληματίστηκε καν, για την ανύπαρκτη, επί 6 περίπου μήνες, ηλεκτρονική ενημέρωση των μελών της βιβλιοθήκης και γενικότερα των δημοτών της Αγίας Παρασκευής, σε ό,τι έχει να κάνει είτε με βιβλίο, είτε με πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Δεν προβληματίστηκε καν, για το πώς είναι δυνατόν, το τρίτο σε ισχύ Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας μετά την επίτευξη της αυτοτέλειάς του το 2011, ο χώρος που εκφράζει τον πολιτισμό, που θεωρείται η κοιτίδα του βιβλίου και ο ναός της μάθησης και της γνώσης για μικρούς και μεγάλους στην πόλη μας, ο χώρος όπου, ουσιαστικά, ήταν η κατοικία του μεγάλου αντιστασιακού και διανοητή ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου, να «ρίξει μαύρο» στη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοτών της Αγίας Παρασκευής.
Ο λόγος είναι προφανής. Επίτευξη ομόφωνης απόφασης αναβάθμισης ιστοσελίδας.
Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για τη διοίκηση Σταθόπουλου.
Ποιός σκοπός; Αυτός της σκοπιμότητας.
Και ποιά μέσα; Αυτά της επιστροφής στο σύγχρονο σκοταδισμό.
Στα σημερινά δεδομένα, με μια διοίκηση που αγωνιά να δείχνει ότι συμπάσχει στο πλευρό των νοικοκυριών που στενάζουν από την κρίση, μοιράζοντας φρούτα, λαχανικά και άλλα αγαθά και αυτοδιαφημιζόμενη (με δράσεις κυρίως για το θεαθήναι) για το κοινωνικό της προφίλ και δεδομένου ότι η καθημερινότητά μας βρίσκεται εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, μνημονίων, αυξήσεων φόρων, μειώσεων μισθών και συντάξεων και αφυδατωμένων οικονομικών των δήμων, η διοίκηση Σταθόπουλου όφειλε να είναι περισσότερο προσεκτική σε αλόγιστες και ανούσιες σπατάλες που δε συνάδουν με το πολιτιστικό πνεύμα και δεν εξυπηρετούν ουσιαστικές πολιτιστικές ανάγκες.
Ειδικά δε, από τους κύριους και βασικούς φορείς και εκφραστές του πολιτισμού στην πόλη μας, Δημοτική Βιβλιοθήκη και ΠΑΟΔΑΠ, πρέπει και οφείλουμε για το καλό της πόλης μας, να έχουμε υψηλές απαιτήσεις ήθους και αξιών.
Δεν θα ήθελα να πιστέψω, παρόλο που τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα το βεβαιώνουν, ότι μετά από 4 τετραετίες αντιπολίτευσης και προσπάθειας εκλογής της, η διοίκηση Σταθόπουλου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, ή τουλάχιστον να ξεχωρίζει το απαραίτητο από το αναγκαίο και το υπερβολικό από το αυτονόητο.
Οφείλω εδώ, να δώσω συγχαρητήρια στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Agiaparaskevi-guide για την ευαισθησία που δείχνει σε θέματα που θίγουν, γενικότερα, τους δημότες της πόλης μας και δε διστάζει να τα αναδείξει, από όποια παράταξη και πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται.
Όπως το θέμα της σκανδαλώδους απόφασης του σημερινού Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης, για την εξόφθαλμα δαπανηρή (2900ευρώ) αναβάθμιση της ιστοσελίδας της.
Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω, ως π. πρόεδρος 2007-2010, ότι η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, που δημιουργήθηκε, σ’ αυτό το διάστημα, από μόνιμο υπάλληλο με κόστος 130-150 ευρώ, είναι αξιοπρεπέστατη, λειτουργικότατη, ενημερωμένη, δυναμική, με συνεχώς ενημερωμένο ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλίων και λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο 2015. Για να διακοπεί από τότε μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 2015 και να «αναστηθεί» περιέργως, ύστερα από παρέμβαση της εφημερίδας Agiaparaskevi-guide.
Και επειδή συνηθίζω να προτείνω: Αναίμακτα λοιπόν και πολύ-πολύ φθηνότερα, θα μπορούσε να έχει η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη μια νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα!
Πώς;
Μα, μέσα από συνεργασίες με άλλα Ν.Π.
Όλοι γνωρίζουμε πως στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου μας, λειτουργούν τμήματα video art και φωτογραφίας.
Δύο τομείς που θα μπορούσαν, αφού άπτεται των αρμοδιοτήτων τους, συνεργαζόμενοι με τη Βιβλιοθήκη να δημιουργήσουν μια νέα αναβαθμισμένη, άκρως καλαίσθητη και καλλιτεχνική ιστοσελίδα.
Να σας θυμίσω ότι η ιστοσελίδα των Εργαστηρίων Τέχνης, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, κατασκευάστηκε από την καθηγήτρια-καλλιτέχνιδα του video art.
Όλη αυτή η συνεργασία που σαφώς και προφανώς θα κόστιζε εξαιρετικά λιγότερο, θα είχε και άλλα μεγαλύτερα οφέλη, πέρα από το οικονομικό.
Το όφελος της συνεργατικής δουλειάς, της αναγνώρισης της προσφοράς των καθηγητών-καλλιτεχνών των Εργαστηρίων και κυρίως το όφελος της ανάδειξης του πολιτισμού μέσα από τον πολιτισμό.