Οι προτεραιότητες για δημόσια διοίκηση και διαφθορά

diafthora_0

Τη συστράτευση των εργαζομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη προσπάθεια μιας δίκαιης διοικητικής μεταρρύθμισης ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας που είχε μαζί τους την Πέμπτη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις, σας θεωρούμε λειτουργούς. Τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα τις συναποφασίσουμε μαζί. Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει πυλώνες μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν και περιείχαν οριζόντια μέτρα. Ανάμεσα σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και η διαφθορά, στην οποία δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές και χάνονται τεράστια ποσά καθώς  και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι οποίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς να χυθεί αίμα και με επιπλέον στήριξη.

Το πρώτο βήμα έγινε. Το υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί με αποκεντρωμένες διοικήσεις στις οποίες παραιτήθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς και τέθηκαν επικεφαλείς οι αρχαιότεροι Γενικοί Διευθυντές, σύμφωνα με το νόμο. Διαμορφώνονται συγκεκριμένες δομές, θα δοθούν και άλλες αρμοδιότητες στους εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα διευκρινιστούν απολύτως οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και οι πόροι. Σ’ αυτές τις δομές θα προΐστανται προϊστάμενοι μετά την προκήρυξη θέσεων μέσα από τη Διοίκηση. Δεν θα τοποθετηθούν πολιτικά πρόσωπα στη θέση γενικών γραμματέων, δεν πρόκειται να πλημμυρίσουμε από ειδικούς, από μετακλητούς και από συμβούλους. Εμείς θα στηριχθούμε απολύτως στο άξιο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Η δικιά σας εμπειρία μας είναι πολύτιμη.

Προοπτική μας είναι ο συντονισμός και η ενοποίηση των υπηρεσιών, του υπουργείου του πληθυσμού, οι οποίες δεν πρόκειται να θιγούν αιφνιδιαστικά.

Σκοπός μας είναι να ασκείται συνεκτικά μια πολιτική χωρίς βιλαέτια και δεκάδες αρμοδιότητες, την οποία θα διαμορφώσουμε από κοινού. Σας καλούμε να είστε παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια, για μία μεγάλη, σαρωτική και δίκαιη διοικητική μεταρρύθμιση, που θα βοηθήσει τη χώρα μας μετά τον πόλεμο (γιατί περί πολέμου πρόκειται αυτό που ζούμε τα τελευταία 5 χρόνια), να προχωρήσει με μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα στην παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να σταθεί στα πόδια της ισότιμα, δίχως να σκύβει το κεφάλι. Είμαστε γέννημα αυτών των αναγκών και δεν θα το ξεχάσουμε ούτε στιγμή.

Μπορούμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είμαστε και θα είμαστε μεροληπτικοί, απολύτως μεροληπτικοί,  υπέρ των δυνάμεων της εργασίας. Με μέτρα και πολιτικές που αφορούν τη σταδιακή επανάκτηση των δικαιωμάτων, βιοτικού επιπέδου , των προσδοκιών όσων πρέπει να ανακτήσουν την εργασία. Κι όσοι κέρδισαν ή καιροσκόπησαν και δεν υπέστησαν καμία μείωση με αποτέλεσμα να μη νοιώσουν την κρίση θα κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω ώστε να καταφέρουν οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι να πετύχουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία και να ανακτήσουν κάποιοι άνθρωποι τη δουλειά τους. Βήμα, βήμα θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Αν κερδίσουμε κάποιες μάχες, θα επιτύχουμε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε αυτά που πριν από μερικά χρόνια μας φαίνονταν σαν κάποιοι οικονομικοί δείκτες που δεν είχαν άμεση συνέπεια στη ζωή μας. Δηλαδή αν για παράδειγμα αντί της υποχρέωσης του 4,5% για πλεόνασμα που έμπαινε στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία πάμε σε κάποιες συμφωνίες που θα είναι στο 1,5% ή επί της ουσίας στο 0,5% έτσι όπως έχουν ζητήσει Γαλλία και Ιταλία για τους δικούς τους προϋπολογισμούς αντιλαμβάνεστε τι πόροι μπορούν άνετα να εξοικονομηθούν από τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα..  Και μη νομίζετε ότι απλώς προσπαθούμε να σας «πουλήσουμε» έναν ρόλο λειτουργού και συμμέτοχου τη στιγμή που έχετε υποστεί οδυνηρές απομοιώσεις. Προτεραιότητά μας επίσης είναι η κοινωνία να μην χαρακτηρίζει ως κηφήνες τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς, θα πω ότι τα γκρίζα κονδύλια δεν θα πρέπει να σκιάζουν το σύνολο, αλλά το ζήτημα είναι υπαρκτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Διότι γελάνε και κλαίνε μαζί μας χώρες που έχουν κάνει διδακτορικό στον συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα η Γερμανία, η οποία αναγνώρισε το σκάνδαλο της SIEMENS. Όταν έρχονται και περνούν δεκάδες εκατομμύρια, όταν αιωρούνται φήμες για διασυνδέσεις με υπουργεία, πράγματα γνωστά όλα αυτά, σε αυτές τις περιπτώσεις ο πέλεκυς πρέπει να πέφτει χωρίς επιείκεια, διαφορετικά είμαστε όμηροι επιλογών, οι οποίες είναι αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον».
Νεότερη Παλαιότερη