Μήπως έτσι θα διώξουμε τις κεραίες από τα κεφάλια των παιδιών μας;
Από το καλοκαίρι και μετά έχει αναπτυχθεί στην πόλη τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και κινητοποίησης ένας ευρύτερος προβληματισμός για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας στο δήμο Αγίας Παρασκευής.
του Στρατή Μαζίδη
Μεταφέρω το δημόσιο προβληματισμό του τ. δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Γαβρά:
Σκέψεις για το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Αγία Παρασκευή
Φαντάζομαι πως μετά από τις μετρήσεις και τον υπόλοιπο επιστημονικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των επικίνδυνων περιοχών του δήμου για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμος (οι υπηρεσίες του) θα προσδιορίσει τις περιοχές που επιτρέπεται η τοποθέτηση κεραιών.
Διαφορετικά θα πρέπει να προκυρήξει δημοψήφισμα για την κύρηξη της Αγίας Παρασκευής σε Ελεύθερη Περιοχή από Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την απαγόρευση ύπαρξης οποιασδήποτε κεραίας από οποιαδήποτε Εταιρεία.
Επίσης θα πρέπει να ζητήσει να φύγει από την Αγία Παρασκευή ο ΟΤΕ (οδός Σχολείου) και η ΕΡΤ (οδός Μεσογείων), που παράγουν τεράστιες ποσότητες Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Στο παραπάνω ας προσθέσουμε και την πρόταση του συνδημότη μας και υπ. δημοτικού συμβούλου Τάσου Μπομπόνη για την άμεση διενέργεια σχετικής ενημερωτικής ημερίδας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι πως η ακτινοβολία των κεραιών αυτών είναι σχεδόν ελάχιστα επιβλαβής για τους κερδίζοντες από τη συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και περισσότερο βλαβερή για όσους βρίσκονται σε μια Α απόσταση από αυτή.
Επίσης υπάρχει και η άποψη ότι το πρόβλημα για την υγεία εντοπίζεται κατά βάση στους δέκτες, δηλαδή τα κινητά και όχι στις κεραίες υποστηρίζοντας πως όσο πιο αδύνατο είναι το σήμα, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή για να το εντοπίσει.
Για αυτό θα ήταν καλό να υπάρχει μια σοβαρή γνωμοδότηση από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και ο δήμος Αγίας Παρασκευής οφείλει να κινηθεί σε πρώτη φάση (υπάρχει και η δεύτερη) σε αυτή την κατεύθυνση άμεσα. Να ξεκαθαρίσουμε δηλαδή οριστικά τι ισχύει με τις κεραίες καθώς έχουμε ήδη την επιβάρρυνση του Υμηττού ενώ σε κάποια παλαιότερη δήλωση του τ. δημάρχου Ζορμπά υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά σε επιβάρρυνση και από το Δημόκριτο, κάτι που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα. Μας επιβαρρύνει με ακτινοβολία ο Δημόκριτος;
Στα δημοτικά συμβούλια όσες φορές έχει ανοίξει το θέμα, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι πρακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και πως αν τοποθετηθεί η κεραία, δύσκολα ξηλώνεται.
Και όμως υπάρχει τρόπος να ξηλωθεί η κεραία και τον καταθέτω. Τουλάχιστον αξίζει να εξετασθεί.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μπορεί να θεσπίσει βαρύτατο χαράτσι για όσους έχουν συνάψει αντίστοιχη σύμβαση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δε γίνεται κάποιοι να κερδίζουν και εμείς να είμαστε υποψήφιοι ασθενείς στον «Αγιο Σάββα».
Επικοινώνησα τόσο με τον τ. δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο όσο και με τον τ. αντιδήμαρχο Οικονομικών Τίμο Κωστόπουλο. Και οι δύο με ενημέρωσαν πως δύναται το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Ο καθένας τους έθεσε μια ενδιαφέρουσα επιπλέον παράμετρο.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος μου εξήγησε πως παρέχεται ακόμη η δυνατότητα ενός τοπικού δημοψηφίσματος για μια τέτοια απόφαση το οποίο αποτελεί μια ένδειξη δημοκρατικότητας αλλά παράλληλα μέσω μιας ευρύτερης συμμετοχής και ενός κατά πάσα πιθανότητα ξεκάθαρου αποτελέσματος η όποια μετέπειτα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι πολύ ισχυρή για να καταστεί ακόμη ισχυρότερη. Στο ίδιο μήκος κύματα σημειώνει ο κ. Κωστόπουλος πως επειδή σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει ο σκόπελος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την οριστική της έγκριση, θα ήταν πιθανώς καθοριστική η όποια απόφαση να ληφθεί ομόφωνα.
Αν το οικονομικό σήμα της κεραίας αχρηστευθεί ή περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην αξίζει κανείς να πάρει το ρίσκο της τοποθέτησης σε συνδυασμό με ισχυρό κίνημα δημοτών που θα έχει εκφραστεί μέσα από τοπικό δημοψήφισμα, τότε έχω την εντύπωση ότι θα ανατραπούν τα δεδομένα.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης και διάθεσης όπως επίσης και σύγκρουσης με τα συμφέροντα τόσο για τη Δημοτική Αρχή αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.