Μόλις ο αέρας κόπασε λίγο και το τσουχτερό κρύο δεν έμοιαζε πια τόσο απειλητικό, οι πιο τολμηροί επιχείρησαν να αερίσουν λίγο το σπίτια τους, που παρέμεναν ερμητικά κλειστά για ημέρες. Φευ! Η γνωστή ενοχλητική μυρωδιά του καμένου είχε επιστρέψει. Η αιθαλομίχλη έχει πλέον παγιώσει την παρουσία της στη χειμωνιάτικη πρωτεύουσα, με μοναδικά διαλείμματα τις ημέρες με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ή δυνατούς ανέμους. Προ ημερών και τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του φαινομένου, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατάφερε να ολοκληρώσει την αγορά 12 σταθμών μέτρησης μικροσωματιδίων, που θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπάρχει μια κάπως καλύτερη εικόνα του φαινομένου.
Από τις αρχές του μήνα, η αιθαλομίχλη έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή της στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον τελευταίο μήνα (από την 1η Δεκεμβρίου 2014 έως χθες) καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ10 (50 μg/m3) κατά τη διάρκεια 10 διαφορετικών ημερών σε έναν ή περισσότερους από τους σταθμούς μέτρησης. Τις περισσότερες υπερβάσεις κατέγραψε ο σταθμός Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας (9 ημέρες), ενώ ακολούθησε ο σταθμός Πειραιά (6 ημέρες).
Πάντως ο τρόπος καταγραφής των επιπέδων της αιθαλομίχλης στην πρωτεύουσα των 4 εκατομμυρίων κατοίκων εξακολουθεί να είναι προβληματικός. Τα τελευταία 2 χρόνια, μετρήσεις γίνονται από 2-3 σταθμούς, οι οποίοι εσχάτως έγιναν 5 με τη λειτουργία σταθμών μέτρησης μικροσωματιδίων στον Πειραιά και, πριν από δύο εβδομάδες, στους Θρακομακεδόνες. Επίσης, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετρήσεις γίνονται μόνο τις εργάσιμες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων, που οι συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία αιθαλομίχλης, στοιχεία υπάρχουν μόλις για 3 ημέρες (22, 23, 24 Δεκεμβρίου). Επομένως, οι 10 ημέρες στις οποίες υπήρξαν υπερβάσεις τον Δεκέμβριο ήταν σε σύνολο 21 ημερών, δηλαδή μία στις δύο. Κι όλα αυτά σε έναν χειμώνα που μόλις τις τελευταίες ημέρες «έχει δείξει τα δόντια του». Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη τιμή στα PM10 (50 μg/m3) δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερο από 35 φορές κάθε χρόνο.
Σύμβαση τριών ετών
Προσπαθώντας να καλύψει το έλλειμμα πληροφόρησης σχετικά με την έκταση του προβλήματος, το υπουργείου Περιβάλλοντος ανέθεσε προ ημερών σε ιδιωτική εταιρεία την προμήθεια 12 σταθμών μέτρησης μικροσωματιδίων (10 σταθμούς για ΡΜ10 και 2 για ΡΜ2,5) και την καταγραφή των μετρήσεων. Οι σταθμοί θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα: τρεις στην Αττική (Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα), 3 στην Κεντρική Μακεδονία (Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Αγία Σοφία), 2 στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) και από ένας σε Βόλο, Καβάλα και Πάτρα. Η σύμβαση με τον ιδιώτη είναι διάρκειας 3 ετών και έχει ύψους 353.000 ευρώ. Ο ιδιώτης υποχρεούται να μετράει 140 ημέρες το έτος, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ημερών κάθε έτους, και να γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο υπουργείο.
kathimerini.gr