ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕΣ; ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ ΜΕ!
Γράφει η Δικηγόρος Αναστασία Μήλιου*
Αρκετές φορές ένα τροχαίο ατύχημα εκτός από υλικές ζημιές, προκαλεί και τραυματισμό άλλοτε σοβαρό κι άλλοτε ευτυχώς ελαφρύτερο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο παθών δικαιούται να αποζημιωθεί τόσο για τον τραυματισμό του αυτόν καθαυτόν, όσο και για τις συνέπειες του στην καθημερινη ζωή του και στο άμεσο ή και απώτερο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο παθών δικαιούται να αποζημιωθεί για όλα τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε λόγω του τραυματισμού του. Δηλαδή, νοσήλια, φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, όπου αυτο είναι αναγκαίο, επισκέψεις σε ιατρούς, ακόμα κι αν αυτα καλύφθηκαν από την ιδιωτική του ασφάλιση, ακόμα και μίσθωση ταξί για τις μετακινήσεις του.
Επίσης δικαιούται να αναζητήσει οποιοδηποτε προσωπικό αντικείμενο του καταστράφηκε ή χαθηκε κατά την σύγκρουση. Π.χ. ρολοϊ, γυαλια ηλίου ή οράσεως, ρούχα, υποδήματα, τσάντα, κινητό τηλέφωνο, κράνος μηχανής κι ό,τι άλλο μπορεί να έχει κάποιος πάνω του.
Επιπλέον η συνδρομή κάποιου συγγενικού ή φιλικου προσώπου που προσφέρει υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμου ή οικιακής βοηθού αποτελεί ακόμα ένα κονδύλιο χρηματικής αποζημίωσης.
Το ίδιο και η βελτιώμενη διατροφή. Αν δηλ. κάποιος έχει κάταγμα, είναι γνωστό οτι επιβάλλεται να διατρέφεται με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Αυτή η αλλαγή στο καθημερινό, σύνηθες διαιτολόγιο του παθόντος υπολογίζεται ότι κοστίζει περί τα 8-10 ευρώ ημερησίως και αποζημιώνεται αναλόγως.
Τα κονδύλια όμως που αποφέρουν σεβαστά χρηματικά ποσά στους παθόντες είναι αυτά των διαφυγόντων κερδών από την εργασία ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, της ηθικής βλάβης και του αρθ. 931 Α.Κ.
Ειδικότερα, για όσες μέρες ειναι ο παθών είναι ανίκανος προς εργασία, χάνει κάποιο ποσό από την απασχόλησή του. Είναι δυνατόν επίσης και όταν επανέρχεται προς εργασία να μην μπορεί να αποδώσει το ίδιο με πριν τον τραυματισμό του. Αυτή η διαφορά μεταξύ πριν και μετά το τροχαίο ατύχημα, εκτιμάται από το δικαστήριο και αποζημιώνεται ανάλογα.
Το αρθ. 932 Α.Κ. επιδικάζει στον παθόντα εύλογη, κατά την κρίση του δικαστηριου, χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη του, εκτιμώντας και συνυπολογίζοντας, την ταραχή, την στενοχώρια, την ταλαιπωρία, τον χρόνο ανάρρωσης, κ.τ.λ. του παθόντος. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 1.000- 70.000 ευρώ και περισσότερο, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού.
Το κονδύλιο του αρθ. 931 Α.Κ. είναι μια ακόμα χρηματική αποζημίωση, ειδικότερη όμως από την προηγούμενη και επιδικάζεται μόνο σε εκείνους που ο τραυματισμός τους επηρεάζει δυσμενώς το μέλλον τους. Δηλ. ένας τραυματισμός μπορεί να αφήσει κάποια αναπηρία ή δυσμορφία. Αυτό είναι που αποζημιώνεται. Το κονδύλιο αυτό ανέρχεται από 5.000- 30.000 ευρώ πάλι αναλόγως την περίπτωση.
Αν ο παθών είναι οδηγός και ιδιοκτήτης του εμπλεκομένου οχήματος τότε δικαιούται να αποζημιωθεί για τις υλικές ζημιές του οχηματός του, την μείωση αξίας του, καθώς και για τις μέρες που στερήθηκε τις υπηρεσίες του.
Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος Αθηνών