Σοβαρά εμπόδια συναντά η διαδικασία αξιολόγησης με ποσόστωση που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Στις αντιδράσεις των δήμων, των περιφερειών και της ΑΔΕΔΥ προστέθηκε και το ΕΚΔΔΑ, γεγονός που ανάγκασε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι η αξιολόγηση είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από την διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τη μείωση του μισθού.
Ωστόσο χθες 30 Ιουνίου, αν και έληγε η προθεσμία, την οποία το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει , που οι προϊστάμενοι θα έπρεπε να έχουν συντάξει τις πρώτες εκθέσεις για τους υφιστάμενούς τους και να τους εντάξουν σε κάθε ία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης (ποσοστό έως 25% με βαθμό 9 και 10, έως 60% με βαθμό 7 και 8, και έως 15% με βαθμό 1 έως 6), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε «καθαρή» εικόνα.
Από την ΑΔΕΔΥ πάντως ισχυρίζονται ότι δεν έχει δημοσιευτεί καμία παρόμοια έκθεση από κανέναν προϊστάμενο.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αξιολόγησης έχει παγώσει για δύο μήνες λόγω των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, αρχικά για τους ΟΤΑ και στη συνέχεια για όλο το Δημόσιο. Ωστόσο το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά τα υπουργεία και θα ακολουθήσουν οι δήμοι, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιστάσεις.
Όμως και η ΑΔΕΔΥ έχει μπει στο φάσμα των κινητοποιήσεων, καθώς έχει αποφασίσει να καλέσει γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους του δημοσίου και στη συνέχεια να προχωρήσει σε καταλήψεις των γραφείων διοίκησης σε όλες τις υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας και την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Ιουλίου, να πραγματοποιηθεί γενική απεργία.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιδρούν σ΄ αυτό το είδος αξιολόγησης γιατί θα αποτελέσει τη βάση για νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Βέβαια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε «ψέματα» τα όσα ακούγονται για την αξιολόγηση, ότι δηλαδή θα αποτελέσει «δεξαμενή για απολύσεις και διαθεσιμότητες», τονίζοντας μάλιστα ότι είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από το πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι από το 2015 και μετά. «Στη διαπραγμάτευση που είχαμε με την τρόικα καταφέραμε να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι για διαθεσιμότητες και απολύσεις τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους δήμους όσο και των δημάρχων (τουλάχιστον 200 από τους325) και των περιφερειαρχών (επτά στους δεκατρείς) εκ των πραγμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι Σεπτέμβρη, είναι στον αέρα και άρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναγκαστεί τουλάχιστον να το αναπροσαρμόσει . Πολύ περισσότερο ότι μέχρι το Σεπτέμβριο που αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές καμία από τις απερχόμενες αρχές δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αξιολόγηση.
localit.gr